HockeyNews
PLUS

NHL-draftade backen: "Jag kommer bli bättre, mycket bättre"

(20445) Veeti Vainio
Bildbyrån

Publicerad: 29 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Veeti Vainio ser ut att kunna bli ett jättefynd för Björklöven.
Den finske backen har inlett lovande, samtidigt som han lovar mer.
– Jag kommer bli bättre, mycket bättre, säger han till HockeyNews.se.

För två säsonger sedan var han SaiPa:s poängbäste back och slutade trea i den interna poängligan efter att han samlat ihop 26 poäng på 47 matcher.

Den juniorlandslagsmeriterade finske backen fick sedan se förra säsongen gå upp och ned på grund av skador, där han slutade på nio poäng på 31 matcher.

Som 24-åring med 125 matcher i den finska högstaligan letade han efter något som kunde ge en skjuts framåt och uppåt i karriären.

Valet föll på Björklöven för den av Columbus NHL-draftade backen som gör sitt första äventyr utomlands.

– Jag tror att det här är vad jag behöver. Jag har spelat i Finland i hela min karriär och jag vet att vi har ett bra lag här och som systemet är uppbyggt så kan man gå upp om man spelar bra. Det var en stor del bakom mitt val, för förra året gick vi till slutspel men det var en kamp att nå dit och jag vill spela i ett lag som kan vinna, säger han till HockeyNews.se.

LÄS MER: Kanadensaren ska leda Björklöven till SHL: "Kommer vara med och slåss"

Under försäsongen har Vainio gjort avtryck i Björklöventröjan där han fått stort förtroende av tränaren Hans Wallson.

Och även om han missade en straff i försäsongsmatchen mot Timrå under torsdagen så tror Vainio att den svenska ishockeyn kommer göra att han tar ytterligare kliv.

– Förra året var tufft, jag hade en del skador som störde mig. För två år sedan var det desto bättre, då fick jag vara frisk hela säsongen och det gjorde att jag kunde leverera på en hög nivå och jag vet att om jag får vara frisk så kan jag producera. Jag gillar hockeyn bättre här, det är annorlunda jämfört med Finland där det är mer styrspel, här åker man mer skridskor och rör på sig mer, säger han och fortsätter:

Det låter som att du ser det här som en chans till revansch från förra säsongen?

– Förhoppningsvis kan jag spela bra och bidra till att laget vinner, och då vet man aldrig vad som händer i framtiden. Men jag trivs här just nu och hoppas kunna ta steget till en högre nivå i framtiden.

Veeti Vainio har gärna pucken på sitt blad när han spelar. Foto: Bildbyrån

Den 24-årige backen har visat en vilja i att fylla på i offensiven och visat prov på bra spelförståelse.

Han har dessutom fått en nyckelroll i lagets powerplay där han står som "point" i ena uppställningen.

– Jag är en offensiv back som gillar att åka skridskor och sätta fart på pucken för att sedan följa med i anfallen. Sedan gillar jag att skjuta, men jag kan bli ännu bättre på att använda mitt skott. Jag hade älskat om man fick spela match varje dag, haha. Jag gillar hur lagen spelar här i Sverige, det passar mig rätt så bra, säger han.

Och Björklöven kan tacka förra säsongens finske backvärvning, Teemu Eronen, för en del i att Vainio till slut landade i Björklöven som klubb för den här säsongen.

– Jag snackade faktiskt med Teemu som sa många bra saker om klubben och staden, och jag älskar det än så länge. Jag gillar fansen, lagkamraterna och staden så det känns som ett mycket bra val hittills, säger han.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)