HockeyNews
PLUS

Kanadensaren ska leda Björklöven till SHL: "Kommer vara med och slåss"

(20441) Gerry Fitzgerald
Bildbyrån

Publicerad: 27 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Han har tidigt visat sig vara precis var Björklöven hoppats han ska vara.
Gerry Fitzgerald är mer än redo att vara lagets förstecenter.
– Jag tycker att vi har ett riktigt starkt lag som kommer vara med och slåss om att gå upp till SHL så jag vill göra det jag kan för att hjälpa oss dit, säger han till HockeyNews.se.

Förra säsongen var Gerry Fitzgerald på väg mot en toppsäsong i Västervikströjan.

På 23 matcher noterades han för 17 poäng innan en bruten fot satte stopp för vidare spel.

Nu är den 28-årige kanadensiske centern återställd och redo att reda Björklövens förstakedja tillsammans med Christopher Bengtsson och Alex Hutchings, en kedja som fått mycket beröm under försäsongen.

– Det är två riktigt bra spelare och vi har börjat hitta fin kemi med varandra så det känns lovande, konstaterar Fitzgerald efter 2–3-förlusten mot Timrå.

Mot Timrå skapade kedjan lägen och tryck i offensiv zon, där Fitzgerald själv pricksköt in en reduceringspuck i slutminuterna, men precis som för hela laget blev det en match som blev sönderryckt på grund av alla utvisningar.

Matchen bjöd också på några nyttiga lärpengar menar kanadensaren.

– Jag tycker att vi kom ut starka och rullade på bra och hade bra flyt i spelet. Vi åkte mycket skridskor och fick med oss några utvisningar och jag tycker att första perioden var bra. I andra så blev vi lite för aggressiva med våra klubbor och tog för många utvisningar, men vi studsade tillbaka bra i tredje. Allt som allt så var det en bra match från vår sida, men vi måste hålla oss borta från utvisningsbåset, säger han.

Hur är det att spela sådana matcher, där det blir väldigt många utvisningar?

– Det är tufft, speciellt för spelare som inte spelar special teams så tappar man rytmen. Men det är sådant som man måste lära sig att hantera och försöka hålla sig i gång ändå. Det är inte lätt, men det är heller inga ursäkter utan vi måste lära oss att hantera en sådan situation för det händer ibland i hockeyn.

Gerry Fitzgerald, Björklövens nummer tio. Foto: Bildbyrån

Björklövens försäsong har hittills bjudit på en brakförlust mot Luleå, förlust mot Skellefteå och så en seger och en förlust mot Timrå.

Och även om man inte är i toppform tycker Fitzgerald att laget ligger långt framme för att vara en månad ifrån seriestart.

– Det har varit bra hittills, jag tycker att vi tar steg åt rätt håll och vi i gruppen har kommit ihop och strävar alla mot samma håll. Vi jobbar på detaljer på träningarna och det ser bra ut. Jag tycker att vi växt oss starkare för varje dag, så det är bara att fortsätta på den vägen så tror jag att det här kommer bli en rolig säsong, säger han.

Efter de imponerande insatserna i Västervik stod det alltså i juni klart att Fitzgerald blir kvar i Hockeyallsvenskan, men flyttar norrut.

I Björklöven är han tänkt att vara lagets förstecenter och han berättar att han tidigt fattade tycke för vad klubben hade att erbjuda honom.

Det både på och utanför isen.

– Jag visste att det var en bra organisation med allting runtomkring, så som träningsfaciliteter och staden. Dessutom hade jag hört att de har bra fans så jag är väldigt nöjd över att vara här och ser fram emot det som väntar. Rent generellt så vill jag bara göra allt jag kan för att hjälpa laget att vinna. Jag tycker att vi har ett riktigt starkt lag som kommer vara med och slåss om att gå upp till SHL så jag vill göra det jag kan för att hjälpa oss dit, säger han.

Och det faktum att det blev 23 matcher i ligan under förra säsongen är något han kommer ha nytta av den här säsongen.

– Att spela matcherna jag gjorde under förra säsongen gör att jag kommer komma igång snabbare nu då jag lärde mig under förra året hur allsvenskan funkar, både spelmässigt men också att vänja mig vid den större rinken, säger Fitzgerald.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!