17-årige backtalangen på väg att slå sig in i SSK: "Har jättepotential"

26 augusti 2021

SÖDERTÄLJE. För mindre än ett år sedan spelade Filip Nordberg, 17, J-18-hockey.

På två dagar har den nye långe SSK-backen mött både Djurgården och Linköping och bultar på porten till Hockeyallsvenskan.

– Målet har varit att ta en tröja i A-laget. Om det är nu eller om några månader det får tränarna avgöra, säger Nordberg till HockeyNews.se.Det går undan för Filip Nordberg. Den 194 centimeter långa backen är värvad till Södertälje från LHC för att spela juniorhockey.


Men på försäsongen har han fått chansen i Södertäljes A-lag eftersom det är en del luckor i backbesättningen. Dörren till de stora grabbarna står på glänt.


Och unge Nordberg imponerar inför NHL-scouterna på läktarna i Scaniarinken.


– Jag kom till Södertälje inför den här säsongen med fokus på att ta plats i J20-laget som jag har gjort. Och får direkt chansen uppe i A-laget och jag tycker att det börjar klicka i mer och mer, säger Nordberg efter 0–3 mot Linköping i Skoda Trophy.


På två dagar har han mött SHL-motståndare som är ett par nivåer upp egentligen.


– Jag var med och spelade två matcher innan också mot Almtuna och Västerås och nu möter vi SHL-motstånd och det är något helt annat. Större spelare och det går fortare, så absolut, det är roligare att spela när det går lite fortare. Man behöver ta lärdom om vissa saker där man behöver begränsa sig ute på isen, säger Nordberg.


LÄS MERUppgifter: Stjärnsvensken bäst betald i storklubben i KHL


Han har haft bra koll på vilka spelare han har kämpat emot ute på Scaniarinkens is.


– I går mötte vi ändå Djurgården och Djurgården är ett lag som ligger nära hjärtat så där har man koll på spelarna, säger Nordberg som har spelat i Stockholmsklubbarna Tyresö och Flemingsberg.


– Min första hockeymatch jag var på och som min pappa tog mig med till var Djurgården-AIK. Det var när båda lagen spelade i elitserien (SHL).


Hur ser du på chansen att kanske få spela i Hockeyallsvenskan i höst?


– Målet har varit att ta en tröja i A-laget. Om det är nu eller om några månader det får tränarna avgöra. Om de känner att jag är redo. Men jag kommer att visa att jag kommer att vara med och tävla. Jag tycker som lag och som individer tävlar vi i 60 minuter och det är det vi gör bra idag, säger Nordberg.Vilka förebilder har du?


– Jag har två stora. Den ena är Victor Hedman. En aktuell spelare just nu. Sedan är det Nicklas Lidström, Mr Perfect. Att just göra allting perfekt.


Hyfsade förebilder. Lidström är förmodligen den bästa svenska backen genom tiderna. Och den dubble Stanley Cup-vinnaren Victor Hedman kanske kan överta den titeln om några år och troféer.


Södertälje som lag har två 3–0-förluster mot Djurgården och Linköping. Och att inte ha spräckt nollan i Skoda Trophy svider.


– Det är tråkigt. Jag tycker att vi ska få in någon puck i alla fall. Det hade vi velat göra, säger SSK-coachen Dennis Bozic efter LHC-förlusten.


Södertäljes grunder sitter allt mer.


– Det känns som att vi någonstans har en defensiv strukturellt att luta oss tillbaka på, men misstag straffar sig. Det ser vi i slutet. Två matcher tätt på två dagar har varit väldigt nyttigt för oss.


Bozic ser en ”jättepotential” i Filip Nordberg.


– Både han och (Alex) Ciernik har potential, säger Bozic till HockeyNews.se.


Han fortsätter om Filip Nordberg:


– Det är en ung kille och han har mycket att jobba med, men man ser att han vågar tävla på den här nivån och han har verktyg. Det ska bli kul att följa honom.


LÄS MERMalmös poängkung i kamp mot klockan – men Alsenfelt nära comeback


Södertälje är ute på backjakt och har tagit in Bobbo Petersson på kontrakt den här turneringen.


Filip Nordbergs chanser att slå sig in i SSK och Hockeyallsvenskan?


– Jag tycker att han visar att han vill vara med och tävla. Som det ser ut nu med skadeläget så absolut. Han gör två mycket bra saker i de här två matcherna och det ska bli kul att följa honom, men han tävlar precis som alla andra, säger Bozic.


Och hur ser du på hans egenskaper?


– Han har en bra defensiv tycker jag och är ganska bra i positionsspelet sedan är det ett nytt system som han kommer upp till. Jag tycker nästan att han i den här matchen spelar bättre positionsmässigt bättre. Den tryggheten kommer han att behöva för det är ingen flashig back. Han vill initiativ, men ibland behöver han hålla det enkelt för det går fortare här än vad det gör i juniorerna.


– Förra året spelade han J18-hockey. Nu är han på A-lagsnivå och han kommer att behöva spela i juniorerna också. Men kul att se honom. Han har potential och det är också därför han är hittagen, säger Dennis Bozic.