HockeyNews
PLUS

Eklund hemma och spelar i Skoda Trophy – Djurgården hoppas på SHL-premiären

(20416) William Eklund/DIF/Hovet
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 24 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. William Eklund är tillbaka i Stockholm efter resan till San Jose förra veckan där han var med på ett utvecklingsläger.

Redan imorgon är planen att stortalangen spelar för Djurgården mot Södertälje. Och huvudcoachen Barry Smith hoppas på mer än så…


Det går undan för William Eklund. För en månad sedan blev han NHL-klubben San Jose Sharks förstaval i draften.


Den 13 augusti spelade han för Djurgården i den första träningsmatchen mot Leksand.


Den 14 augusti skrev han NHL-kontrakt med San Jose. Den 15 augusti satte han sig på ett plan till USA med destination Kalifornien.


Förra veckan deltog William Eklund på NHL-klubbens utvecklingsläger i San Jose.


Och nu är han tillbaka i Stockholm där han tränar med Djurgården och sin förre radarpartner Alexander Holtz, som i sin tur väntar på att åka över till New Jersey inför kommande NHL-säsong.


LÄS MERForwardstalangen skriver på NHL-kontrakt – osäkert om han stannar i SHL


Eklund tränade på tisdagen i en kedja med Jacob Josefson och Linus Andersson. Och planen är att den 18-årige stortalangen är med Djurgården i Skoda Trophy i Södertälje.


– William ska spela på onsdag om han är okej efter de långa resorna och träningarna, säger Djurgårdscoachen Barry Smith till HockeyNews.se.


Nästa steg i William Eklunds karriär är att försöka slå sig in i NHL-laget San Jose via huvudcampen längre fram i höst. Den 17-20 september har San Jose en rookiecamp där han förväntas vara med, enligt klubbens hemsida.


Djurgårdens huvudcoach Barry Smith har förhoppningar om att William Eklund kan vara med i SHL-starten hemma i Stockholm. Djurgården inleder hemma mot Skellefteå i SHL-premiären den 11 september.


Kanske med William Eklund i laget.


– Jag hoppas det. Vi får se, säger Barry Smith.



William Eklund har bråda dagar, men stannar till och pratar någon minut med HockeyNews.se efter tisdagsträningen.


– Lite jetlag känner man nog. Det kommer att vara tufft några dagar. Man får anpassa sig så gott det går och dricka mycket och såna grejer så brukar det gå fortare, säger Eklund.


Under förra veckan hann han visa upp sig för NHL-klubben som draftat honom.


– Det kändes kul att få åka dit, se staden och se folket runt. Det var jättekul. Det var nog 45 pers (på utvecklingscampen). Det var många som man sett och mött några gånger så det var kul att se ansiktena på nära håll.


Och nu ska du spela med Djurgården imorgon?


– Ja, det är det vi siktar på.


Eklund har kontrakt med både San Jose och Djurgården, men där det är NHL-klubben som har sista ordet i fråga om var han ska spela på kort och lång sikt. Så för tillfället står han med ett ben i vardera lägret.


– Just nu kommer jag att ha det, så får vi se lite vad som händer framöver, säger Eklund.


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson satt tillsammans med vd:n Thomas Kraft och utvecklingschefen Tobias Pehrsson och följde tisdagsträningen på Hovet.


Djurgårdsledningen Thomas Kraft, vd, Joakim Eriksson, sportchef och Tobias Pehrsson, utvecklingschef. Foto: Mattias Ek.


Och både Holtz och Eklund var alltså med Djurgården.


– De är här och tränar inför att de ska åka över till rookie- och main camp. Det är enligt de dialoger och planer som vi har haft. Sedan får vi se vad som händer, säger Eriksson till HockeyNews.se.


Frågan i vilket lag Holtz och Eklund spelar i längre fram i höst är tills vidare obesvarad.


– Båda två ska över till sina respektive organisationer. Sedan hur de väljer att göra med sina killar och vilka de matchar har jag ingen aning om, säger Joakim Eriksson.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)