Stor osäkerhet runt HV71-stjärnans comeback: "Det blir en bonus"


22 augusti 2021

HV71 skrev ettårskontrakt David Ullström i slutet av juni.

Men huvudtränaren Tommy Samuelsson tar inte för givet att det blir någon comeback för den höftopererade forwardsstjärnan.

– Han har själv sagt att det är en bonus och det finns bara ett ställe han skulle spela på om han skulle spela hockey igen och det är hos oss, säger Samuelsson till HockeyNews.se.


Under sommaren hade den tidigare SHL-jätten HV71 inte mindre än 15 forwards under kontrakt.


Men så skrev den NHL-draftade JVM-forwarden Oskar Olausson kontrakt med Colorado Avalanche och så var HV-styrkan nere på 14 forwards.


Därtill är hemvändande David Ullström långtidsskadad efter en tuff höftoperation. Och i mötet med LHC i torsdags blev Jesper Kokkonen fotskadad.


– Med Ullström är vi 14 forwards. Men så är Kokkonen borta lite grann och ”Ulla” är borta och då är vi nere på tolv forwards. Det går fort, säger HV71-coachen Tommy Samuelsson.


LÄS MERTuff smäll för Lindberg och Södertälje – handen är bruten


David Ullström, 32, har vunnit två SM-guld med HV71 och har spelat i NHL för New York Islanders, i KHL för sex klubbar och senast i Schweiz.


När han blir återställd efter sin operation och rehabilitering är det ingen som vet. Och Tommy Samuelsson vågar inte ens räkna med att Ullström kan göra comeback i HV71 över huvud taget.


– Vi har bara sagt internt och också externt att det är en bonus för oss om han kommer tillbaka, säger Samuelsson och betonar ordet OM.


Det är med andra ord inget som är givet.


– Det är från båda sidor. Han har gjort en ganska stor operation och jag menar, ska vi gå och räkna med att han kommer tillbaka, och redan nu räkna in honom och han själv räkna in sig, då tror jag man stressar från båda håll. Vi får låta processen ha sin gång, menar Samuelsson.


Då vet man med andra ord inte hur det här kommer att gå?


– Nej, men det är en ganska operation han har gjort för höften. Däremot kan jag säga att om han kommer tillbaka till oss blir han en faktor, säger Tommy Samuelsson.


Under förra säsongen kunde Samuelsson i egenskap av assisterande tränare för det schweiziska ligalaget ZSC Lions i Zürich på nära håll se vilken hög klass David Ullström håller.


Zürich mötte Ullström, som då spelade i både Biel och Davos.


– Jag visste inte att han hade problem förra året när han var i Schweiz. Det hade jag ingen aning om förrän efter säsongen och jag kan säga att han dominerade i de matcherna han spelade då, både i Biel och Davos, säger Samuelsson.


David Ullström i aktion i Biel-tröjan. Foto: Bildbyrån.


Nu återstår det att se hur rehabträningen kommer att sluta. Och när eller om Ullström kan spela för HV igen.


– Det är bara tiden som talar för ”Ulla” och att han får lugn och ro att bygga upp sig. Vi hoppas ju givetvis att det ska bli så.


Då lär det dröja?


– Ja, då pratar vi inte om september/oktober utan snarare november/december någon gång.


LÄS MERIngman ute efter revansch i Djurgården: "Har lite grann att bevisa"


HV71 tror inte att Jesper Kokkonen blir borta i mer än någon vecka och är därför inte ute efter någon ersättare i nuläget.


– Vi letar inte med ljus och lykta eller akut, det kan jag inte säga. Däremot så vet jag att Johan (Hult, sportchefen), i en sådan position som han sitter, så är han uppdaterad 24/7 egentligen, säger Tommy Samuelsson.


HV har en fin juniorverksamhet att hämta spelare från.


– Vi har sagt att vi ska låta våra juniorer komma upp och känna på det givetvis, säger Tommy Samuelsson.