HockeyNews
PLUS

Bristedt lider fortfarande: ”En motgång jag förhoppningsvis lär mig av”

(18418) Leon Bristedt/Rögle
Bildbyrån

Publicerad: 11 mars 2021

FacebookXWhatsApp

ÄNGELHOLM. Han har inte kunnat spela kontinuerlig ishockey på nästan tre månader.
Leon Bristedt lider fortsatt av sviterna efter coronaviruset – men trots det försöker han se ljust på framtiden. 

– Jag försöker ändå hitta sätt att kunna ge laget värde och kunna vara användbar, säger han till HockeyNews.se

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Rögles forward Leon Bristedt drabbades precis som övriga laget av coronaviruset i mitten av november. Medan resten av laget har återhämtat sig har den 25-årige forwarden inte kunnat spela kontinuerligt på grund av sviterna av viruset på nästan tre månader. 


I slutet av december tog han en paus från hockeyn för att återhämta kroppen, och i början av februari återgick han tillbaka i spel – men fortsatt märker han av smällen från viruset. 


– Jag har lidit ganska mycket. Men jag känner ändå att jag kan hitta sätt att bidra till laget och det är vad det handlar om för mig just nu. Jag försöker ändå hitta sätt att kunna ge laget värde och kunna vara användbar. Sen har jag så klart förhoppningar om att hitta tillbaka där jag vill vara, men vi får se. Jag försöker ta varje dag som den kommer och lyssna på kroppen, säger han. 


I tisdagens match mot Oskarshamn var han uppsatt som extraforward och spelade lite drygt sex minuter. 


– Jag tycker att de bytena jag spelade kändes bra. Det är absolut ett steg i rätt riktning. Det är det det handlar om för mig nu, att hitta den här balansen och se vad kroppen tål och inte tål, säger han. 


På vilket sätt har viruset påverkat dig ute på isen?


– Mitt spel bygger på energi och fart, och har jag inte en kropp som kan ge mig det så har jag inget spel. Det är i grunden det mitt spel bygger på, sen lägger jag på "skill" och spel på det, men har jag inte det hårda jobbet, då kan jag inte spela hockey. Det är som att du helt plötsligt skulle arbeta med en skrivmaskin, du får inte samma förutsättningar. Det är frustrerande att känna att mitt verktyg inte är lika bra som de andras och att jag måste hitta nya sätt att spela på. 


Hur har det påverkat dig rent mentalt?


– Det är klart att det är jobbigt att inte få må bra, att inte få prestera och inte kunna hjälpa laget på det sätt jag är kapabel till. Men det är en del av livet och det är en motgång jag förhoppningsvis lär mig av. Jag försöker se det som en läropeng och acceptera att jag inte är där jag vill vara, att jag har det tufft och att jag förmodligen kommer ha det så säsongen ut. Eller så kommer jag inte ha det, det får vi se. 


– Nu handlar det bara om att hitta sätt att ge värde till laget, och det tror jag att jag kan göra på olika sätt. Sen om det är att spela i första powerplay, eller om det är att döda några utvisningar, eller spela fem minuter per match – det återstår att se. Det är något jag och coacherna pratar om varje dag. 


Men du känner ändå att det har gått framåt?


– Det har det väl. Absolut har det gått lite framåt. Men jag har också behövt lära mig att acceptera vad kroppen orkar och inte orkar. Så klart det finns matcher där jag inte borde ha spelat, och matcher där jag kanske borde ha spelat. Det är nytt för alla. Det är nytt för mig, det är nytt för coacherna, och nytt för doktorerna. Det räcker att kolla på matcherna för att förstå att jag inte är där jag vill vara, men någonstans landar det hela i att försöka skapa värde för laget. 


Leon Bristedt känner fortsatt att han inte kan gå på hundra procent – trots att det gått nästan fyra månader sedan han drabbades av viruset. Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Rögleforwarden tar paus: "Det priset får jag betala nu"


Leon Bristedt är långt i från ensam inom elitidrotten att drabbas hårt av sviterna efter viruset. Forwarden har varit i kontakt med ett par spelare inom hockeyn för att diskutera problemet. 


– Det har så klart hjälpt. Några av de jag pratat med är fortfarande inte tillbaka i spel, utan att nämna några namn. Jag spelar hockey och det gör inte de, så på så ätt kan jag ändå vara lycklig. Jag får ändå vara med grabbarna varje dag och kan ändå sätta på mig utrustningen och försöka hitta sätt att bidra. Å andra sidan har det också varit tufft, då jag inte kan vara hundra procent och spela skitbra som jag hade velat göra. Jag har haft halva foten i laget och halva foten utanför, i alla fall har det känts så kroppsligt, säger han. 


Men att vara hur vältränad som helst och drabbas på det här sättet och att inte finna några svar på varför. Kan du sätta ord på de känslorna?


– Det är nästan lite tragikomiskt. Jag vet att jag är en av de bäst tränade spelarna i det här laget, utan att skryta, men det är där jag ligger och det är så jag bygger hela mitt spel. Plötsligt har du det inte, det är klart att du blir lite vilsen och försöker fatta vad fasen det är som händer. Men återigen, det kommer ner till att acceptera situationen och inte vara tjurig och tycka synd om sig själv. Det är klart att jag tycker synd om mig själv i vissa lägen, men det blir inte bättre av det, säger han och fortsätter:


– Jag har jobbat mycket med att komma till rinken varje dag med ett leende. Vissa dagar känns riktigt tuffa och man är riktigt besviken, för att man känner att kroppen inte fungerar. Vissa dagar är det bättre. Oavsett vad har jag gett mig fan på att inte dra ner laget. 


Samtidigt som han själv har långt kvar till toppformen går laget som tåget. Med fyra omgångar kvar av grundserien leder Rögle serien och har målats upp som som en av guldfavoriterna. 


Hur långt kan det här laget gå?


– Det står skrivet i stjärnorna. Men vi leder serien av en anledning och när säsongen är slut så hoppas jag att vi slutar på samma position. 


***


Var med och bidra till HockeyNews.se för fler nyheter, intervjuer och bevakning. Swisha till 123 529 7163.  

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!