KIK-tränaren om jakten på nytt kontrakt: "Tror det kommer bli en bra serie"


18 augusti 2021
Mångårige kaptenen har slutat, klubben satsar hårdare och ligan kapprustar.
Mikael Gath och hans Kristianstad går nu in på sin tredje raka säsong i Hockeyallsvenskan.
– Jag tycker att vi har förbättrat vår trupp och lagt någon krona mer på den, men det känns som att de andra runtomkring oss nästan gasat på ännu mer så det ska bli spännande att se, säger han till HockeyNews.se.

Drygt en vecka efter att Kristianstad gick på is för första gången gör de sig redo för försäsongens första match.

För motståndet står Hockeyettanlaget Vimmerby på hemmaplan.

Och det är ett spelsuget lag som KIK-tränaren Mikael Gath sett på slutet.

– Det känns skönt såklart, det ska bli skönt att få lite matcher och ett litet avbrott i träningen. Det är alltid så, man är sugen att träna när man går på is men efter ett par träningar vill man spela match. Vi har hunnit med sju pass nu så det börjar bli dags för att spela match, säger Gath.

Kan man ha några krav som tränare i den första träningsmatchen?

– Jo men det tycker jag. Det är det som vi pratat om. Först och främst vill vi vinna för att hitta någon form av vinnarmentalitet, så först och främst det. Sedan vill man se att man hittar någon form av kemi och linjer i spelet, men det viktigaste är att vi inte står och funderar utan kör där ute och att det vi tränat på börjar sätta sig i ryggraden. Så gärna en vinst och så lite fart och fläkt, det hade varit bra.

Amil Krupic är tillbaka i Kristianstad efter en säsong i AIK. Foto: Bildbyrån

Och det är snudd på ett komplett lag Kristianstad kan ställa på benen.

Målvakten Fredrik Dichow är med det danska landslaget på OS-kval samtidigt som nordamerikanerna Deven Siederoff och Alex Rauter inte anländer förrän till helgen.

I övrigt har Gath fullt lag att tillgå.

– Jag tycker att det känns som att vi har fått ihop ett bra lag utifrån de förutsättningar vi har. Det är svårt innan man börjat spela matcher men än så länge känns det bra. Förhoppningsvis när de två nordamerikanerna kommer in, som jag hoppas vi ska ha stor nytta av, blir det mer komplett också, säger han.

I truppen finns ryske Nikolai Skladnichenko och kanadensaren Kristoff Kontos som båda gjort avtryck på svensk mark tidigare.

Men det finns också tre nordamerikaner som inte varit i den svenska ishockeyn tidigare i form av amerikanerna Trever Cheek och Alex Rauter samt kanadensaren Deven Sideroff.

– Trevor Cheek är en gedigen center som jag tror kommer bli nyttig för oss. Han har erfarenhet från AHL och det märks att det är en bra hockeyspelare, även om han nog inte kommer åka runt och köra solomål men det är inte det vi förväntar oss heller. Sideroff är tänkt att vara en poängspelare och Rauter förväntar jag mig ett gediget jobb av och han är en solid hockeyspelare som vi kan använda i många olika situationer, berättar Gath.

Kapten Hansson har tackat för sig. Foto: Bildbyrån

En som däremot inte finns med är Fredrik Hansson.

Efter över 400 seriematcher, 60 kvalmatcher och över 400 poäng för klubben valde den 33-årige centern att tacka för sig efter kvalspelet i våras.

Hansson hade då varit lagkapten under fem av de sex senaste säsongerna och kommer att vara saknad i Kristianstad den kommande säsongen, inte minst utanför isen.

– Han var ju vår lagkapten och gjorde det bra, framförallt som person kommer han att saknas. Men nu får Dennis Svensson ta över facklan och driva det vi har innanför väggarna. Men det är klart att han kommer saknas saknas, säger Gath.

Någon uttalad målsättning om att man ska sluta på exakt plats tio eller liknande har man i nuläget.

– Det är absolut viktigaste är att Kristianstad spelar Hockeyallsvenskan nästa år också, till att börja med. Sedan får vi hoppas att vi kan lösa det utan att spela kval för det hade varit bra, säger Gath.

En lätt resa mot nytt kontrakt räknar han däremot inte med.

– Jag tycker att det är många lag som ser ut att ha fått ihop bra trupper, så det känns som att det är ett snäpp upp gentemot förra säsongen rent generellt i Hockeyallsvenskan. Jag tycker att vi har förbättrat vår trupp och lagt någon krona mer på den, men det känns som att de andra runtomkring oss nästan gasat på ännu mer så det ska bli spännande att se. Jag tror att det kommer bli en bra serie, så det ska bli kul, säger Gath.