Inom kort åker två av Frölundas stortalanger till camper i Nordamerika

16 augusti 2021

Frölunda riskerar att tappa ett par av sina stortalanger till NHL-klubbar.

Inom kort sticker två av dem till Nordamerika för att vara med på camperna.Göteborgsklubben Frölunda kommer att bli av med Tre Kronor-meriterade backen Mattias Norlinder till Montreal och forwarden Karl Henriksson till New York Rangers när NHL-klubbarna kallar över dem till träningscamperna.


– Det har varit planen sedan länge så det har vi vetat om att de ska iväg. Sedan får vi se exakt hur länge det blir och vad resultatet blir av det. Det är lite för tidigt att säga än, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till HockeyNews.se.


Det är alltid svårt för en SHL-klubb att bedöma spelarnas chanser att slå sig in i sin NHL-klubb inför premiären i Nordamerika. Både Henriksson och Norlinder har skrivit på rookiekontrakt i NHL.


– Njae, det är väl kanske i så fall Norlinder som vi inte riktigt hundra vet. Det är klart att skulle han åka dit och ha en helt makalös camp så visst finns chansen att han kan bli kvar. Absolut, säger Sjöström.


Under tiden försöker han att hela tiden ha en färsk bild av övergångsläget genom att prata med NHL-klubbarna.


– Vi har varit i den här situationen tidigare och vi får helt enkelt se vad de tycker och hur de tänker. Förutsättningarna är ändå klara på så sätt att de ska ta plats i NHL annars ska de bli utlånade till oss. Men hur det går för dem där borta är sådant man aldrig vet utan det får man ta längre fram.


LÄS MERForwardstalangen skriver på NHL-kontrakt – osäkert om han stannar i SHL


Den store backtalangen Simon Edvinsson, som var Detroits förstaval i sommarens NHL-draft, blir kvar i Frölunda i minst en säsong till och skrev inte på något kontrakt med Detroit före deadline den 15 augusti.


– Nej, precis. Man kan aldrig riktigt veta men det var aldrig något på tal, åtminstone inte något som vi hade fått till oss. Simon ska vara här och det känns jättebra för oss så klart.


LÄS MERFrölunda hoppas få behålla stortalangen – får mästerlig mentor


Frölunda har parat ihop Edvinsson i backpar med den NHL-meriterade SM-guldvinnaren Christian Folin. Detroit följer utvecklingen i Göteborgsklubben med intresse eftersom Frölunda har fler Detroittalanger hos sig.


– Vi har täta dialoger med dem och de är intresserade av sina killar och tar så klart kontakt med oss och är här nere så det är ganska täta skott mellan oss. Jag hoppas och tror att även de är nöjda med detta, säger Fredrik Sjöström.