Spelade Stanley Cup-final – stänger inte Djurgårdsdörren: "Får se vad som händer"


16 augusti 2021

STOCKHOLM. Erik Gustafsson spelade Stanley Cup-final med Montreal tidigare i somras och är OS-aktuell i Tre Kronor.

Ändå är NHL-framtiden oviss för toppbacken och han håller en dörr till Djurgården öppen.

– Jag får se vad som händer. Djurgården står mig närmast hjärtat, säger Gustafsson till HockeyNews.se.Förra veckan var Erik Gustafsson en av NHL-spelarna som träffade Tre Kronor-ledningen i Stockholm inför OS i Peking i februari.


Den 29-årige stockholmaren står för närvarande utan kontrakt och har spelat för de fyra NHL-klubbarna Chicago, Calgary, Philadelphia och Montreal de senaste två säsongerna.


Sportsligt fick han ett uppsving när han bytte Philadelphia mot Montreal, som gick hela vägen till Stanley Cup-final där Tampa Bay blev för svårt.


Men för Erik Gustafssons hustru och två barn blev det en utmaning att klara sig utan honom under en längre tid. Och för honom att klara sig utan sin familj.


Sommaren har gett honom och familjen en välbehövlig möjlighet att umgås och ta hand om varandra.


– Spanienresan var väldigt bra. Jag fick vara med barnen som jag inte hade varit med på tre månader när jag var i Kanada. Det var skönt, säger Gustafsson till HockeyNews.se.


Det var den 12 april som Philadelphia trejdade Erik Gustafsson till Montreal dit familjen inte följde med.


– De var kvar i Philadelphia och barnen gick i skolan. Frugan stannade kvar, sedan åkte de hem (till Stockholm) i början på juni tror jag. Sedan har de suttit hemma och väntat och så kom jag hem efter finalen. Det var kul att se dem. Tre månader är väldigt lång tid, säger Gustafsson.


Erik Gustafsson (t h) fick byta Philadelphia mot Montreal i april i år. Efter Stanley Cup-finalen med Montreal är han kontraktslös. Foto: Bildbyrån.


Han har fem NHL-säsonger och 250 matcher bakom sig och har som offensiv back producerat 131 poäng (29 mål, 102 assist).


Nu gäller det att hitta en ny klubb att spela för.


– Man får se vad som händer. Man skulle vilja ha ett lite längre avtal och kunna smälta in och trivas. Jag har sagt till agenten att jag inte ska ha någon stress med var jag ska sajna. Det kändes som jag var lite stressad förra året när jag sajnade i Philadelphia, för båda parterna. Det var en jättefin stad och bra organisation och allting sådant, men huvudtränaren (Alain Vigneault) och jag kom inte överens direkt, säger Gustafsson lite dämpat.


LÄS MERDahlin förhandlar om nytt kontrakt: "Det tar tid – gäller att ha tålamod"


Montreal blev ett lyft.


– Det var kul att få testa på Montreal. Vi chockade väl alla i hockeyvärlden… Det var en kul avslutning efter en lite trög start på säsongen. I framtiden får man se vad som händer. Men jag krigar på. Alltifrån jag började i Rockford, Chicago, Calgary, Philadelphia, Montreal. Man har testat på mycket och gått igenom mycket med familjen. Tunga tider och allting sådant. Vi får se vad som händer, säger Gustafsson.


– Man får kolla. Till slut blir det väl bra. Men inte stressa fram någonting som inte blir bra för mig eller familjen.


Ett flerårskontrakt i NHL är vad Erik Gustafsson hoppas på med tanke på familjesituationen.


Han har börjat träna hemma i Stockholm inför kommande säsong och det är ingen hemlighet att han har ett band till sin tidigare klubb Djurgården.


Någonstans finns Djurgården i hans tankar. Och där skulle han vara mer än välkommen om man lyssnar till Djurgårdens nye huvudcoach Barry Smith, som känner Gustafsson rätt väl.


– Vi får se, men Erik Gustafsson är för mig en mycket bra kille. Jag har haft honom i Chicago. Han är duktig så vi får se, säger Smith till HockeyNews.se om en möjlig Djurgårdscomeback för Gustafsson.


Nye Djurgårdscoachen Barry Smith har en god relation till kontraktslöse NHL-backen Erik Gustafsson. Foto: Mattias Ek.


– Han är en bra back och jag tror nog att en NHL-klubb tar honom. Det är en bra powerplayspelare. Han tar stort ansvar.


Erik Gustafsson vill i nuläget inte säga så mycket om Djurgården och hur nära en återkomst skulle vara.


– Ja, om det inte kommer något där borta så har jag faktiskt inte tänkt på det så mycket än, säger Gustafsson.


KHL och Schweiz låter inte alltför lockande med familjesituationen.


– Får se vad som händer då, det är inget jag direkt har tänkt på, men jag förstår att du… Men jag får se vad som händer. Djurgården står mig närmast hjärtat.


Du känner Barry Smith väl?


– Ja exakt. Brorsan skickade i slutspelet när Barry sajnade på. ”Har du saknat på för Djurgården?”, hehe. Nej, men det var mycket skriverier här hemma eftersom jag känner honom sedan Chicagotiden, att jag skulle skriva på för Djurgården.


LÄS MERTungt uppbrott från Arizona – men Sedinarna får Ekman-Larsson att se framåt


Gustafsson utvecklar:


– Jag gillar Barry Smith mycket och det han har gjort där borta under sin karriär. Det blir väldigt bra för Djurgården tror jag. Det är en otroligt bra coach, ledare. Bra att ha i laget. Han kan hjälpa unga spelare. Väldigt hård, men det tycker jag är bra också.


På vilket sätt hård?


– Han kan ryta till lite då och då. Du vet amerikansk stil. Skrika. Men tar man det så att man vet att han vill hjälpa dig att bli bättre så är han en väldigt bra coach.


Gustafsson har mycket att berätta om Smith:


– Han är så väldigt hockeyinriktad. Han har ju sett så bra spelare i Detroit och i Chicago. Han har sett de bästa i NHL och han har sett hur de coachar och jobbar i de lag han har varit. Jag tror att han bara vill förmedla till spelarna att det gäller att när du väl är ute på isen gör du det till 110 procent istället för att bara vara där ute och vara nonchalant och gå igenom träningen.


Erik Gustafsson blev världsmästare med Tre Kronor våren 2018. Foto: Bildbyrån.


– Vissa kan tro att han är lite för på ibland, men det är bara att han vill hjälpa dig att bli bättre. Jag tror att han är väldigt bra för Djurgården. Jag säger inget ont om ”Robban” (Robert Ohlsson) för jag gillar ”Robban” som satan också och har haft honom i Frölunda och allting, men jag tror att han kommer att göra väldigt mycket bra för Djurgården att dra längsta strået.


Erik Gustafsson har vunnit VM-guld med Tre Kronor (2018) och har spelat i tre VM-turneringar. Men att nå ett eventuellt oss kan hänga på om han har en NHL-klubb att spela för.


– Ja, OS-chanserna går nog bort om jag sajnar här borta eller i Europa någonstans… Man får se vad som händer. Det var kul att träffa grabbarna här som man inte ser så ofta under en säsong. Kul att surra lite. Men absolut, det minskar ju om man sajnar här borta, säger Erik Gustafsson.