HockeyNews
PLUS

Tungt uppbrott från Arizona – men Sedinarna får Ekman-Larsson att se framåt

(20347) Oliver Ekman-Larsson/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 13 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Det var med tungt hjärta som Oliver Ekman-Larsson insåg att det blivit oundvikligt att lämna Arizona bakom sig efter en tredjedel av sitt liv i NHL-klubben.

Men ett välkomnande telefonsamtal med Henrik och Daniel Sedin – samtidigt – har gett honom en aning om vad som väntar i Vancouver.

– Man hör mycket, men man fattar nog inte förrän man får ta del av det, säger Ekman-Larsson till HockeyNews.se.


Tre Kronor-ledningen samlade tidigare i veckan svenska NHL-stjärnor i hopp om att de ska få klartecken att medverka i OS i Peking i februari.


Ett av de stora svenska namnen är Oliver Ekman-Larsson. Den 30-årige smålänningen är fortfarande lätt omtumlad av sommarens stora trejd som innebär att han ska byta Arizona mot Vancouver.


– Det är väldigt många olika känslor, men samtidigt, till att börja med så är man jättetacksam för de elva åren man fick i klubben. Med- och motgångar, absolut. Men någonstans ska det bli fantastiskt kul att få en nystart också och komma och se någonting annat, säger Ekman-Larsson.


Han tog ett jättekliv i sin karriär när han 2010 flyttade från Leksand i Hockeyallsvenskan till Phoenix i Arizona i NHL.


Och det gick galant. Oliver Ekman-Larsson har varit en superback under närmare ett decennium och de senaste tre åren har han varit Arizonas lagkapten.


Tingsrydsfostrade Ekman-Larsson fick ta över den rollen efter klubbikonen Shane Doan.


Så det har inte varit lätt att bara bryta upp från Arizona. Det är så många han vill tacka.


– Framför allt alla som har jobbat runt laget. Spelare som man har fått spela med. Nu känns det som att man ska lägga av… Det låter som det. Det är så mycket känslor att man inte riktigt har landat i det heller. Det är jättesvårt att säga. Men det är framför allt det. Relationer som man kommer att ta med sig hela sitt liv.


Lagkaptenen har lämnat Arizona. Ekman-Larsson har gjort 388 poäng på 739 NHL-matcher i Arizona och Phoenix. Foto: Bildbyrån.


Arizona har haft det kämpigt i NHL en längre tid och har bara tagit sig till Stanley Cup-slutspelet en gång de senaste nio säsongerna. Att trejda bort Oliver Ekman-Larsson är ett strategiskt beslut lika mycket som det är affärsmässigt.


– Det har väl byggts på lite och växt fram från både deras och min sida. Jag skrev ett åttaårigt (kontrakt) med Arizona i tron att jag skulle vara där. Verkligen vara med och göra någonting bra av det. Sedan blev det inte riktigt så, tyvärr, säger han märkbart känslomässigt påverkad.


– De ska bygga om lite, och göra om. ”Rebuild”. Och då var väl detta bäst för båda parter. Det var vi ganska överens om. Så när man väl fick det beskedet så var det tungt, och en lättnad också samtidigt. Men man har liksom levt och brunnit för den organisationen och hela stan så det är klart att det känns konstigt. Men det ska bli kul nu.


Att komma till Vancouver blir något annat. En genuin hockeystad. I Kanada.


Canucks behöver ta fart efter att ha bommat slutspel fem av sex gånger på slutet. Ekman-Larsson blir med sina dryga sju miljoner dollar i årslön lagets bäst betalda spelare.


LÄS MERKronwall om nyckelrollen i OS-uttagningen – hyllas av NHL-spelarna


Canucks-legendarerna Daniel och Henrik Sedin är numera speciella assistenter till general managern Jim Benning. Och de var snabba med att ringa Ekman-Larsson efter tredje.


– Ja, det har varit många samtal. Och sena nätter har det blivit. Det är framför allt kul att, vad säger man, det är upphaussat. Ett intresse. Och det är väl det jag känner, Arizona har varit fantastiskt, och fansen där har tagit emot mig med öppna armar sedan jag kom dit, så det är klart att det känns så där, säger Ekman-Larsson så att man förstår att han inte riktigt har avslutat kapitlet Coyotes på det känslomässiga planet.


– Sedinarnas samtal fick man ganska tidigt efter att det var klart. Det kändes också bra att snacka lite med dem.


Hur gick det till – var det Henrik eller Daniel som ringde?


– Det var båda två, hehe. Jag vet inte om de satt i samma lur, men jag fick snacka med båda. Och GM och coach och hela den biten. Sedan har blivande lagkompisar hört av sig, och gamla lagkompisar som man har spelat med. Det blir mer än vad man räknar med och vad man tror. Det är där någonstans man får de där olika känslorna. När man snackar med gamla (spelare) så är det mycket man har fått lära sig under den tiden och har med sig. Samtidigt så ser man fram emot det här nya äventyret som det kommer att bli med väldigt stort intresse och att få vara en i en sådan stad som verkligen bryr sig om hockeyn.


Vancouver-fansen bryr sig så mycket att det ibland går överstyr.


– Det ska bli kul att se hur det verkligen är. Man hör mycket, men man fattar nog inte förrän man får ta del av det.


Canucks är på väg att skriva nytt kontrakt med Elias Pettersson och förhandlingar pågår.


– Det blir kul. Nu har man spelat i landslaget tillsammans men att bara kunna få vara runt honom och följa honom varje dag på träning och matcher och försöka ta hjälp av varandra, så det ska bli kul, säger Ekman-Larsson.


Ekman-Larsson och Elias Pettersson blir lagkamrater i Vancouver – om Pettersson kommer överens med Canucks om ett nytt kontrakt. Foto: Bildbyrån.


Hur det blir med OS-deltagande för NHL-spelarna hänger fortfarande i luften. Oliver Ekman-Larsson var med i Sotji 2014, men har lite delade känslor eftersom han fick kliva åt sidan när Alexander Edler hade avtjänat ett par matchers avstängning i Tre Kronor efter ett matchstraff i VM i Stockholm.


– Det var positivt att man fick vara med och uppleva OS, det var fantastiskt stort. Jag sa det -06 när man satt och kollade på ”Foppa” (Peter Forsberg), ”Lidas” (Nicklas Lidström) och (Mats) Sundin och de här och verkligen drömde att man skulle spela OS en dag och haft det som mål, minns Ekman-Larsson.


– Sedan blev det inte riktigt som man tänkt sig för egen del. Jag spelade de tre första matcherna sedan kom Edler tillbaka. Men det är en så snabb turnering och det är bara att gilla läget och pusha på de andra och försöka göra så gott man kunde på träningar och de minuter man fick spela. Det lärde jag mig väldigt mycket på. Sedan är det klart att man hoppas att man får en chans till att vara med, och kanske har en ännu större roll.


Nu blickar han framåt.


– Målet är att han en bra säsong i Vancouver fram tills det att de tar ut laget. Förhoppningsvis kommer man med. Vi har fantastiska spelare i Sverige och man är bortskämd med det, så det kommer inte att bli lätt.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)