HockeyNews
PLUS

Backen går från SM-guld till nykomlingen: "Allt känns väldigt bra här"

(20318) Tim Erixon
HockeyNews.se/Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

TIMRÅ. Han är ett av de mest rutinerade nyförvärven Timrå gjort inför återkomsten i SHL.
För Tim Erixon innebär det en omställning från SM-guldsjakt med Växjö till jakten på säkrat kontrakt med Timrå.
– Det är en väldigt dominant allsvensk trupp som kryddats med lite spelare från andra ställen så det ska kunna bli rätt så bra tycker jag, säger han till HockeyNews.se.

Med 233 SHL-matcher, åtta säsonger i Nordamerika, ett SM-guld och två VM-medaljer är tanken att Tim Erixon ska bidra med inte minst rutin hos SHL-nykomlingen Timrå.

Den 30-årige backen kom fram som en duktig tvåvägsback, men som under de två senaste säsongerna i Växjö, har blivit mer av en defensivspecialist.

Exakt vilken roll Erixon får återstår att se, men klart är i alla fall att han kommer få gott om speltid.

– Jag vet inte om jag har så mycket förväntningar så utan jag brukar alltid gå in och spela den roll laget vill att jag ska spela och den ska jag fylla och göra mitt bästa i och försöka hjälpa laget att vinna matcher. Jag tycker att jag är hyfsat allround och kan spela åt båda håll så jag ska fylla vilken roll de än vill se mig spela, säger Erixon till HockeyNews.se. 

LÄS MER: VM-centern har anlänt till Timrå: "Ser fram emot utmaningen"

Sportchefen Kent Norberg har pratat om att han tror att det finns mer offensiv kraft att hämta hos Erixon som stod för 24 poäng säsongen 2010–11 för Skellefteå men som bara gjorde 19 poäng på 96 matcher för Växjö.

Och Erixon själv medger att det kanske först och främst var fokus på det defensiva när han var på isen i Lakerströjan.

– Det är klart att jag hade en ganska defensiv roll i Växjö, sedan var jag kanske inte helt kry där i början, men det är klart att jag hade en defensivare roll. Det såg väl alla, jag och Juuso (Vainio) startade många boxplay och tekningar i egen zon så det gick väl inte att undgå att se, men jag tycker som sagt att jag är hyfsad åt båda håll, säger han.

Foto: Bildbyrån

Med sina 331 matcher är Tim Erixon den svensk som spelat fjärde flest matcher i AHL och en av blott fem svenskar som spelat fler än 300 matcher i farmarligan.

Från och med säsongen 2011/12 fram till våren 2019 tillbringade Erixon delar eller hela säsonger i ligan.

När han blickar tillbaka på de åtta åren i USA gör han det med goda minnen.

– Jag tyckte att det var otroligt roligt att spela i AHL med hockeyn där. Sista året blev väl sådär, vi hade lite veteranproblem och sedan blev jag skadad så jag kanske skulle åkt hem innan det. Det är klart att det var roligt att få komma hit och vinna med Växjö men det var absolut en omställning, framförallt första året speciellt då jag inte var riktigt fräsch, men det tog verkligen tid att ställa om, säger han och fortsätter:

– Det är ett annat spel, helt klart. Jag tycker att det är roligt att spela på liten rink och när man blev äldre fick man en roll att man skulle spela med prospects och jag såg en grej i det också, så det var otroligt roliga år.

Men nu väntar alltså spel i Timrå.

– Det är en väldigt dominant allsvensk trupp, det kan man se på siffrorna som kryddats med lite spelare från andra ställen så det ska kunna bli rätt så bra tycker jag, säger han.

LÄS MER: Värvades till Timrå – tack vare Anton Lander: "T-Bone kommer passa bra in"

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!