HockeyNews
PLUS

Bäst i Hockeyallsvenskan – nu vill Bengtsson visa sin klass i Djurgården

(20305) Rasmus Bengtsson/Djurgården
Mattias Ek/Bildbyrån

Publicerad: 9 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Efter tidiga framgångar med JVM-silver har Rasmus Bengtsson tagit tid på sig för att gå i takt med sin potential som hockeyspelare.

Vid 28 års ålder känner han sig redo. Och nu väntar SHL-spel med Djurgården.


Redan som 17-åring spelade Lejonet-fostrade backen Rasmus Bengtsson allsvensk hockey med Rögle.


Han spelade i U18-VM och J-20-VM och draftades av Florida i andrarundan för tio år sedan.


Men det är egentligen inte förrän nu när han har fyllt 28 år – och nyligen blivit utsedd till Hockeyallsvenskans bästa back – som han på allvar ska ta klivet in i SHL.


– Förra säsongen gick allt som på räls. Det började bra och så höll man i och så tog man de kliven man har väntat på kanske några säsonger. Fick ut allt det man har känt att man har inom sig. Det är väl någon mental grej som man inte kan sätta fingret på för då hade väl alla gjort det direkt, säger han till HockeyNews.se efter en av Djurgårdens isträningar på Hovet.


– Sedan var det jävligt kul att komma hit och verkligen få chansen att visa upp mig på den här nivån.



Förra säsongen fick han Tingsrydstränaren Magnus Bogrens förtroende att vara lagkapten. Rasmus Bengtsson motsvarade alla förväntningar, gjorde 37 poäng (13 mål, 24 assist) på 45 matcher och såg ut att ha väldigt roligt i match efter match.


Då hörde Djurgården av sig.


– Det kom under säsongen. Någon månad in börjar det komma. Det blev ändå ganska sent för jag ville fokusera på säsongen med Tingsryd och inte gå för långt iväg, fortsätta på en bra säsong.


Rasmus Bengtsson har skrivit på ett ettårskontrakt och det kommer att bli tuff konkurrens om backplatserna i Djurgården.


LÄS MERSHL-klubbarna riskerar att bli av med stortalangerna: "Väntar spänt"


I synnerhet när Marc-André Gragnani landar i Stockholm i mitten av oktober.


Bengtsson har tagit god tid på sig att utvecklas som hockeyspelare och mogna som person. Elitidrott är mentalt utmanande och man ska ha känslor och tankar under kontroll lika mycket som klubba, puck och fysik.


– Det är klart att det har varit lite jobbigt. När man kommer upp och spelar i alla landslagen när man är 17 och får chansen i A-lagshockeyn och känner att man hör hemma där, att man har det spelet. Sedan få sig någon liten käftsmäll, eller vad man ska säga. Det är lite tufft att resa sig från det när man är 17-18 och alla tänker: ”Vad fan är han där för?”, eller dittan dattan, säger Bengtsson.


Rasmus Bengtsson trivs redan i sin nya klubb Djurgården och ser fram emot SHL-spel i september. Foto: Mattias Ek.


– Sedan har det få ta tid. Min resa har varit min resa. Som jag sa till någon, att ska man vara en offensiv back och ta sig upp så det krävs det ofta att man är på riktigt där. Det räcker inte med någon halvbra säsong. Sedan är inte allting poäng, men det är klart att det underlättar när det ser bra ut statistiskt. När man kan pilla in så mycket poäng och hålla ett bra spel så brukar det visa sig.


Rasmus Bengtsson kommer till Djurgården i ett läge där tränarstaben har bytts ut och många spelare är nya.


Och själv ska han ta klivet upp till SHL och då vill han kunna lita på det som har fungerat så väl i Tingsryd och Hockeyallsvenskan.


– Ja, nu är det en nivå upp, men framför allt att våga fortsätta spela det spelet, att man inte kommer tillbaka till det man gjorde innan. Man spelar lite som när man var 17, så tänkte jag förra året och spelade nästan bara på känsla och att inte tänka så jävla mycket på det man gör utan gå på magkänslan. Blir det fel så blir det fel.


LÄS MERBarry Smith fick nye toppforwarden att välja Djurgården: "Sa ja direkt"


Bengtsson fortsätter:


– Det kanske inte alltid är det lättaste att bara gå in och slå ett flippass i avgörande läge, men är man den spelaren och är värvad för att vara den typen av spelare då måste man göra det, annars gör man inte sitt jobb.


Rasmus Bengtsson har varit runt i allsvenska lag som Rögle, Västerås, Björklöven, BIK Karlskoga och Tingsryd och lärt sig mycket. Han har haft koll på SHL främst via sina vänner i Rögle som han har spelat med.


Och nu ska han ta plats och smälta in i anrika Djurgården.


– Det är väldigt roligt än så länge. Vi har haft två bra månader under försäsongen och många har varit med hela tiden. Det var jävligt roligt att komma in i det. Sedan är vi en tio-tolv nya. Jag känner bara (Ludvig) Rensfeldt sedan innan fullt ut. Tom (Nilsson) och Linus Arnesson har jag spelat med i landslag tidigare, men det var många många år sedan. Jag har verkligen kommit bra in i gruppen och alla är väldigt välkomnande.


LÄS MERDjurgårdens nye toppforward: "Har för avsikt att försöka vara en ledare "


Rasmus Bengtsson ska bo i Gamla Enskede med kort avstånd till Hovet. Och nu ser han fram emot att få spela SHL-hockey.


Han har bara fyra matcher med Rögle av den varan sedan tidigare.


– Det (SHL) har man väl tänkt på hela tiden. Man vill alltid uppåt. Sedan har jag trivts jättebra där jag har varit, i Tingsryd framför allt där jag har varit på sista tiden. Det är väl det här med att känna sig omtyckt, alla människor vill väl vara omtyckta där man är och känna sig lite behövda. Sedan blir man det tack vare sitt spel och sitt sätt att vara. Det är det att man verkligen vågar ta platsen och visa att man ska vara där, säger Djurgårdsbacken.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)