HockeyNews
PLUS

SHL-klubbarna riskerar att bli av med stortalangerna: "Väntar spänt"

(20284) Wallstedt/Eklund/Edvinsson
Bildbyrån

Publicerad: 4 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Luleås stortalanger Jesper Wallstedt och Fabian Lysell var två av de sex SHL-spelare som draftades i NHL:s förstarunda i juli.

Nu är frågan om de skriver på för sina NHL-klubbar före deadline den 15 augusti.

– Vi väntar spänt vi också på att få höra vad som händer, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Fram till den 15 augusti kan de unga talanger som draftades i sommarens NHL-draft skriva på för sina respektive NHL-klubbar.


– Det är som vanligt att man kan rekrytera till och med den 15 augusti, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Sex svenska stortalanger tingades redan i den första rundan: Simon Edvinsson, Frölunda (Detroit), William Eklund, Djurgården (San Jose), Isak Rosén, Leksand (Buffalo), Jesper Wallstedt, Luleå (Minnesota), Fabian Lysell, Luleå (Boston) och Oskar Olausson, HV71 (Colorado).


Frågan är nu om de stannar i sina svenska klubbar kommande säsong eller om NHL-klubbarna vill ha över någon eller några till Nordamerika direkt.


LÄS MEROmark testas i ny het kedja i Luleå: "Spännande att se honom"


De svenska klubbarna vill gärna behålla sina unga spelare ett tag till. SHL:s sportchef Johan Hemlin håller en tät dialog med SHL-klubbarna.


– Jag har bett om en liten heads up och sånt där kan gå väldigt snabbt, men idag så har jag inte hört någonting att det är skarpt läge. De har visserligen ingen skyldighet att redovisa det för mig, men det verkar inte vara många om det är ens är någon som går. Men det kan hända bara någon dag före deadline så klubbarna har lite koll på det, säger Hemlin.


Fabian Lysell var en av sex svenska spelare som draftades i förstarundan i NHL och kan skriva NHL-kontrakt senast den 15 augusti. Foto: Bildbyrån.


Luleå har både målvakten Jesper Wallstedt och forwarden Fabian Lysell som kan gå förlorade till Minnesota respektive Boston.


– Vi väntar spänt vi också på att få höra vad som händer. Vi vet ingenting egentligen ännu, mer än att de diskuterar med sina organisationer, men jag har inte hört någonting om hur det går eller vad som händer, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Om spelarna skriver NHL-kontrakt finns fortfarande en chans att de kan bli utlånade till Luleå kommande säsong. Men det kan hända att de försvinner över på NHL-camperna efter SHL-premiären den 11 september.


– Om de inte blir sajnade så släpper vi inte dem till camper för det är när vår serie börjar. Och blir de sajnade så bestämmer klubben. Då kan det bli camper även om de kanske blir utlånade till oss. Men jag vet inte hur det går riktigt. Jag försöker själv forska med agenterna. Det pågår väl diskussioner, säger Luleåbossen Ulf Engman.


Djurgården hoppas få behålla den nyligen San Jose-draftade William Eklund. Och det finns ett visst litet hopp om att New Jersey lånar ut Alexander Holtz efter NHL-camperna i oktober.


– Vårt mål och syfte är först och främst att identifiera William Eklunds och Alexander Holtz situation och vad som händer och sker där. Vi har goda förhoppningar om att William ska vara kvar hos oss. Alla signaler har pekat i den riktningen, säger Djurgårdens utvecklingschef Tobias Pehrsson till HockeyNews.se.


– Samtidigt vet man aldrig vad som händer och sker. Det är ju en sådan bransch. Det gäller någonstans att ta en parering för det om William mot all förmodan inte skulle vara kvar. Vi utgår ifrån att han är det, men det gäller alltid att ha en plan B.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)