HockeyNews
PLUS

Barry Smith fick nye toppforwarden att välja Djurgården: "Sa ja direkt"

(20297) Barry Smith/Djurgården
Mattias Ek

Publicerad: 5 augusti 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Den femfaldige Stanley Cup-vinnaren Barry Smith är en av tre utländska huvudtränare i SHL den här säsongen.

Han har brutit upp från Chicago och lämnat hustrun kvar i USA för att leda Djurgården tillbaka mot toppen.

Smith ger redan intervjuer på flytande svenska.

– Jag försöker så får vi se. Det kommer tillbaka lite grann och ju mer jag pratar desto bättre blir det, säger Smith till HockeyNews.se.


Ända sedan 1980-talet har Barry Smith haft ett band till svensk hockey. Det började med att han coachade i Brunflo och Rögle och fortsatte på 1990-talet i Malmö och Tre Kronor. NHL-klubben Detroit inledde ett samarbete med Malmö Redhawks och då hamnade den snart 69-årige amerikanen i SHL-båset i Malmö.


Under OS i Nagano var han förbundskapten Kent Forsbergs högra hand i ett stjärnfyllt Tre Kronor.


Under sin långa hockeykarriär har Barry Smith varit med och vunnit fem Stanley Cup-titlar. På senare år har han alltmer knutit band till Djurgården.


Och nu åker han omkring på Hovets is som SHL-klubbens nye huvudcoach.


Han skrattar till när han får frågan om han tvekade inför att nappa på Djurgårdens erbjudande om ett ettårskontrakt.


– Jag tycker att det är fantastiskt att komma tillbaka och jobba för Djurgården. Inte det sista året, men de två åren före det, hade vi en pro-camp med Djurgården. Jag trivs mycket bra med att gå på is med Djurgårdens spelare. Jag känner deras general managers, coacher och allting. Vi har jobbat i tre år tillsammans och jag har åkt tillbaka till Chicago där jag tränat lite grann med ”Hawks”, säger Smith.



På grund av pandemin blev det inget läger i Globen i augusti förra året där svenska NHL-spelare och Djurgården brukar träna tillsammans under Smiths ledning. I Chicago har han varit med och lotsat fram den tidigare Mora-tränaren Jeremy Colliton i Blackhawks NHL-bås, men nu dök den här chansen med Djurgården upp.


– Målet för mig har varit att komma tillbaka en gång till och coacha och det är fantastiskt. Kanske kan man säga ”finally” (äntligen)?


Kommer du att jobba parallellt med Chicago i någon form?


– Nej, jag jobbade med Chicago fram till draften, men nu är det slut. Jag kan inte ha två kontrakt. Det är inte lätt att jobba för två (klubbar) samtidigt.


LÄS MERSå här spelar dina favoriter i SHL på försäsongen – schema lag för lag


Vad säger din familj om att du flyttar hit och lämnar dem kvar där borta?


– Hahaha. Min fru är inte så glad, men hon förstår. Hon kommer kanske hit och hälsar på mig tre gånger under säsongen.


– Jag hoppas kunna åka över dit vid jultid då landslaget spelar.


Sommaren 2019 var Barry Smith på besök i Globen och ledde Djurgården och ett antal NHL-spelare under flera isträningar. Foto: Mattias Ek.


Barry Smith har sedan förra veckan bekantat sig med Djurgårdsspelarna och det blir en hel del nya övningar på isen mot vad de är vana vid.


Det här är första gången som han leder ett SHL-lag och det har gått tio år sedan han coachade Lugano i Europa. Men Smith, som även varit huvudtränare och general manager i ryska storklubben SKA St Petersburg (2007–2010), är van vid stora och nya utmaningar.


Djurgården blev tia i SHL förra säsongen och åkte ut i åttondelsfinalen mot Frölunda. Så många undrar om han kan lyfta årets Djurgården tillbaka till toppen i SHL.


– Bra fråga. De kämpar bra, tränar hårt, det är bra tempo, de är bra mentalt, de vill göra sitt bästa, men jag kan inte säga idag hur det går, ursäktar sig Smith.


Hur många är du bekant med?


– Jag har sett många matcher från förra säsongen så jag känner till Djurgårdens spelare. Jag har sett matcher för Tingsryd, Brynäs och Färjestad, men har inte sett så mycket ändå. Vi har träningar i fem veckor nu innan säsongen ska börja så jag ska lära känna alla.


När börjar du testa kedjor som du kanske vill se i SHL-premiären?


– De första två veckorna ska alla spela med alla. Det gäller både forwards och backar så att alla vet precis. Vi ska ha bra grunder för två mot två och tre mot tre. Efter två veckor börjar vi med kedjorna och tittar på första, andra, tredje och fjärde och vem som är bäst i försvar och vem som är bättre i anfall och vem som ska spela med vem. Det är samma med backarna. Alla har en chans.


Barry Smith har delvis varit inblandad i spelarrekryteringen och han tycks ha spelat en avgörande roll för att få den NHL-meriterade forwarden Paul Carey att välja Djurgården.


– Jag snackade med Paul Carey som har spelat i Bostons farmarlag Providence och har har spelat i NHL i många matcher. Det var två tre stycken vi snackade med, men Paul sa ja till mig direkt. Och för mig är den viktigaste saken att han vill. Inte bara att man måste eller för att man inte har något annat, säger Smith.


LÄS MERDjurgården försöker locka hem VM-spelaren från NHL: "Intresserade"


Och tillägger:


– Han är en duktig ledarkaraktär.


– Rhett (Rakhshani) kommer tillbaka från start i år och Marc-André (Gragnani) kommer hit i oktober. Vi har en plats kvar och vi får se där.


Barry Smith spricker upp i ett leende och konstaterar under sin andra vecka på svensk mark:


– Jag trivs mycket bra här och har många vänner sedan jag var här 1998. Det var ett tag sedan…


Förutom Barry Smith har både Brynäs (Mikkko Manner) och Rögle (Cam Abbott) utländska huvudtränare den här säsongen.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)