HockeyNews
PLUS

Ville till AIK – men stoppades av Leksand: "Det var lite surt"

(20145) Daniel Olsson Trkulja/Leksand
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 1 juli 2021

FacebookXWhatsApp

Daniel Olsson Trkulja ville till AIK, men stoppades av Leksand.

Nu är dörren till AIK stängd för forwarden som har tagit sikte på nya klubbar.


De två säsongerna i Leksand blev inte riktigt som Daniel Olsson Trkulja hade hoppats.


Den 30-årige stockholmaren berättar för HockeyNews.se att han spelade skadad större delen av sin första säsong i dalaklubben. Men han bet ihop och körde på.


– Jag fick spela en del och framför allt när Uffe (Samuelsson) kom in så fick jag spela mycket och fick spela powerplay. Jag fick stå framför mål som kanske inte är min normala position som jag spelat förut i powerplay, men tyckte ändå att jag trivdes ganska bra där och vi fick ordning på powerplayspelet. Det som var lite surt där var att ett knä spökade och det opererade jag förra sommaren, säger Olsson Trkulja.


Det blev 12 poäng (5 mål, 7 assist) på 47 matcher under den första säsongen i Leksand. Trots knäproblemet.


Hur länge hade du svårt att spela?


– Oj, det var rätt länge. Jag tror att det var i alla fall fem månader. Så det var i princip hela säsongen. Det kom väldigt tidigt. Det är historia nu. Det är skönt att jag har fått operera mig och känner att jag är helt återställd och har inga problem. Det är ändå skönt, säger Olsson Trkulja.


Men det var inte helt lätt att kämpa på under så lång tid med ett strulande knä.


– Det var så klart jobbigt. Det bidrog väl till lite andra skavanker också. Det blir att man felbelastar när man åker runt och har ett dåligt knä. Men det var också ett beslut av mig att fortsätta spela säsongen ut. Läkaren sa att jag behövde operera knäet, men det var upp till mig när jag skulle göra det eller när jag kände att det inte funkade att spela mer. Vi låg inte jättebra till första året så jag kände inte att jag kunde vika ner mig heller och operera mig när laget låg som vi låg. Då kände jag att så länge tränarna tyckte att jag bidrog skulle jag fortsätta det året.


LÄS MERLeksandsforwardens operation framskjuten på grund av coronakrisen


Under Björn Hellkvists ledning i Leksand gick det väldigt bra för laget. Och för Daniel Olsson Trkulja höll det till den 16 november. Ett tappat skär på morgonvärmningen inför hemmamatchen mot Frölunda orsakade en bristning och det small till i ljumske och höft.


– Det var egentligen inte en så allvarlig skada som det blev. Jag skulle egentligen inte ha varit borta mer än kanske en månad, men av lite olika anledningar tog det längre tid.


Olsson Trkulja förklarar:


– Jag gick på lite för tidigt ett par gånger och drog upp det igen. Sedan fick jag åka till Stockholm och träna lite med Thomas Endler (kiropraktorn) och dem och efter det gick det ganska fort. Det var en skada som borde ta en månad, men som tog tre månader i stället.


Daniel Olsson Trkulja lämnar Leksand efter två skadefyllda säsonger. Nu siktar han på utlandsspel. Foto: Bildbyrån.


Precis före deadline för övergångar i mitten av februari ville Daniel Olsson Trkulja bli utlånad till sin tidigare klubb AIK.


– Jag ville till AIK och AIK ville ha mig före deadline. Jag tycker att han verkar vara kanon. Utifrån det samtalet vi hade har jag bara positiva vibbar från honom, säger Olsson Trkulja.


Men.


– Leksand kände väl med corona och allt det där att man inte bara kunde skicka iväg en spelare. Det sket sig… säger Olsson Trkulja.


– Jag ville det och de ville det, men det var väl Leksand som satte stopp för det då. Det var lite surt.


Nu är han återställd och hel. Han skulle ha kunnat tänka sig en flytt tillbaka till AIK och Stockholm.


– Det är de som har tackat nej. Jag hade ganska mycket snack med dem under säsongen och tanken var att jag skulle komma dit under säsongen. Min tanke var att komma hem till den här säsongen, men då har de (AIK) gått en annan väg och helt enkelt tackat nej. Annars hade det varit ett alternativ, absolut. Sedan vet man inte om det hade blivit AIK ändå, men jag var absolut öppen för att komma tillbaka till AIK.


Under sin andra, och sista, säsong i Leksand gjorde Daniel Olsson Trkulja ett mål och tre assist på 22 SHL-matcher. Men någon fortsättning där blev det inte.


– Det blev inte den säsong jag hade hoppats på kanske och inte heller som de hade hoppats på. Det var inte så oväntat att det inte blev någon fortsättning där, det var inget jag hade förväntat mig. Som situationen blev hade jag kanske inte heller velat, för man vill ju spela. Jag hamnade lite fel där och det är så det är ibland.


LÄS MERKLART: Åtta spelare lämnar Leksand – stjärnspelarna försvinner


Vad har du i siktet nu?


– Just nu håller jag mest koll utomlands. Det känns som att det är läge att testa utomlands och jag är ganska sugen på det. Jag har ingenting som är klart än, men det är åt det hållet jag kollar i alla fall. Det är inte så att jag stänger några dörrar i Sverige heller, men det hade varit kul att testa på utlandsspel.


Vilka ligor tänker du dig?


– Jag är öppen för de flesta ligorna. Det viktigaste är att det ska kännas rätt för mig som person när man första gången ska testa på det. Att det blir bra med speltid. Efter den säsong jag har haft vill jag komma någonstans där jag kan få tillbaka självförtroendet.


Det ser ut att dröja ett tag till innan Daniel Olsson Trkulja drar på sig AIK-tröjan. För tillfället har AIK den dörren stängd. Foto: Bildbyrån.


Daniel Olsson Trkulja har fått ta lite andra arbetsuppgifter i både Linköping och Leksand än de han hade då han lämnade AIK för SHL-spel 2017.


– Jag vill väl också få en roll som när jag spelade i AIK och allsvenskan, spela mycket offensivt och i powerplay. Den rollen har jag inte haft de senaste fyra åren och jag känner fortfarande att jag är en spelare som kan vara en producerande spelare och en ledande spelare i ett lag. Det prioriterar jag högt att komma till ett lag där jag kan få den rollen, säger han.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)