HockeyNews
PLUS

Guldklimparna ska ersättas med nya fynd: ”Det är så vi får jobba i Oskarshamn”

(20085) Oskarshamn
Bildbyrån

Publicerad: 28 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Lance Bouma, Max Veronneau och Nolan Zajac var alla fynd – men nu har trion lämnat Oskarshamn. 
För att hitta potentiella ersättare har Thomas Fröberg fått ge sig ut på jakt efter nya guldklimpar. 

– Vissa ligor och vissa universitet är väldigt, väldigt bra, säger Fröberg om hur Oskarshamn jobbar. 



För att  klara SHL-kontraktet plockade Oskarshamn in Max Veronneau och Lance Bouma sent förra säsongen. Två spelare med bakgrund i NHL, men som ingen riktigt visste var de stod. 


Det slutade i succé och duon hjälpte Oskarshamn kvar i SHL. Men efter att kontraktet säkrades har duon gett sig iväg på andra utmaningar och därtill har klubben tappat flera andra viktiga namn, exempelvis Nolan Zajac. 


– Om vi tappar någon så måste vi plocka in en ersättare. Sedan har vi folk bakom de spelarna (toppspelarna) som vi måste ge chansen att ta det klivet. Det är så vi resonerar på en del spelare. De måste få en chans att spela in sig år ett, för att sedan kunna ta klivet år två. Det är så vi får jobba i Oskarshamn, säger general managern Thomas Fröberg. 


LÄS MER: Efter stormiga tiden – hon blir ny klubbdirektör i Brynäs: "Stort ansvar"


För att hitta potentiella ersättare till ett rimligt pris har Oskarshamn fått vända sig till lite mindre ligor för att fynda. Thomas Fröberg berättar hur man jobbar för att hitta guldklimparna. 


– Vissa ligor och vissa universitet är väldigt, väldigt bra. Då följer vi det lite hetare ett tag. Sen har jag grymt nyfikna hockeytränare alla tre, som inte gör något annat än att kolla på hockeyspelare i stort sett. Jag själv är ju likadan. Sen tittar vi på dem lite noggrannare, hör oss för och sedan går vi på dem. 


Cameron Brace, som hade en kanonsäsong i den danska ligan förra säsongen, är värvad för att producera. Men håller han måttet? 


– Vi har bra koll på honom. Vi har följt honom under en längre tid och visste att det fanns andra SHL-klubbar på honom också. Vi vill ge honom chansen att få vara den spelaren som han var i Danmark, det är det vi har tänkt oss, säger han. 


Thomas Fröberg kollar mycket hockey under en säsong, främst för att hitta nya fynd. Foto: Bildbyrån

Backen David Quenneville är en annan spelare som inte är särskilt känd för den svenska hockeypubliken. 23-åringen tillhörde Rapid City Rush i ECHL den gångna säsongen och ska få en stor roll på backsidan. 


– En väldigt duktig offensiv spelare som kommer att få en liknande roll som han har haft där borta. Vi tror han kommer anpassa sig väl. Det är också en kille vi har på två år, för att vi vill att han ska få chansen att utvecklas. Det stora klivet ska han ta år två. Vi är nyfikna på honom, helt klart, säger Fröberg. 


Samtidigt som spännande och orutinerade namn har anslutit har Oskarshamn även plockat in rutin i form av NHL-meriterade Dale Weise. Thomas Fröberg hoppas att han kan ta en stor roll både på och utanför isen. 


– Han ska bli vår nya Lance (Bouma). Vi har fått jättebra referenser på honom, bland annat från (Jacob) De La Rose som tycker mycket bra om honom. Det är många vi frågat runt om honom och vi har hört mycket positivt, säger han och fortsätter:


– Jag tycker det är kanon att få in en sådan kille när vi har ett par yngre förmågor som ska slå igenom. De ska följa han på gymmet och isen och se vilken tid han lägger ner. Det är en riktigt bra karaktär som kommer att driva gruppen och de andra ska ta rygg på honom. 


Är du inte orolig över att han inte spelade något förra säsongen?


– Nej, det är jag inte.


Dale Weise ska ta en stor roll både på och utanför isen. Foto: Bildbyrån


KHL-meriterade Hynek Zohorna, som noterats för 59 poäng på 109 KHL-matcher, är också värvad för att få en stor roll. 


– Det kommer han att få. Vi ville ha han redan i februari förra året, men det gick inte då. När vi väl fick läge att ta honom igen, så sa jag att honom vill vi verkligen ha, säger han. 


Är du på jakt efter mer? 


– Jag kanske vill ha in en forward till. Backsidan är klar, men en forward vore inte fel.


– Det kan vara en center eller en ytterforward.


LÄS MER: Här är Andreas Dackells nya hockeyjobb – hjälper barndomsvännen


Samtidigt har Expressen rapporterat om att Oskarshamn undersöker en lösning för att göra sig av med spetsforwarden Tyler Kelleher. Uppgifter som Thomas Fröberg är fåordig till. 


– Status är att jag inte har några kommentarer där just nu. Han tillhör Oskarshamn och har ett kontrakt med oss över nästa säsong, säger han. 


Så ni försöker inte lösa bort honom?


– Nej, det gör vi inte. Han tillhör oss. 


FAKTA/De har lämnat och de har anslutit


In: 

Emil Martinsen Lilleberg, Sparta Sarpsborg
Patrik Karlkvist, Modo
Cameron Brace, Herning
Tim Juel, BIK Karlskoga
Robin Norell, Djurgården
Johan Johnsson, AIK
William Worge Kreü, Linköping
Daniel Muzito Bagenda
Lukas Pilö, Örebro
Hynek Zohorna, Amur Khabarovsk
Dale Weise, klubblös
David Quenneville, Rapid City Rush

Ut: 

Filiph Engsund, Djurgården
Alexander Sudnitsin, klubb ej klar
JC Lipon, klubb ej klar
Emil Wahlberg, klubb ej klar
Max Veronneau, Leksand
Gustaf Franzén, BIK Karlskoga
Tex Williamsson, Modo
Markus Modigs, Modo
Robert Sabolic, Krefeld
Adam Janosik, Mlada Boleslav
Jan Ordos, Liberec
Pontus Näsén, Modo
Nichlas Torp, HV71
Kim Strömberg, KooKoo
Andrew O’Brien, JYP
Nolan Zajac, Timrå
Lance Bouma, Malmö



Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)