NHL-drömmen lever för Tre Kronor-målvakten: "Det har jag alltid haft som mål"


26 maj 2021

Adam Reideborn har två starka säsonger i KHL bakom sig och nu spelar han VM för Tre Kronor – utan kontrakt inför nästa säsong.

NHL-drömmen lever för 29-åringen.

– Absolut. Jag har alltid haft som mål att få åka över dit och visa upp mig där också, säger Reideborn.


Efter förlusterna mot Danmark och Belarus lossnade det ordentligt för Tre Kronor i går kväll i ödesmatchen mot Schweiz.

7–0-segern ger svenskarna livsviktig energi i mästerskapet.

– Vi svarade verkligen upp bra och vi var inte nöjda med matcherna innan. Vi tog tag i det och visade att vi är ett bra lag, säger Reideborn.

Viktor Fasth fick förtroendet i premiären men nu har Reideborn fått starta i Tre Kronors två senaste VM-matcher.

LÄS MER: Ryske stjärnan spelklar mot Tre Kronor

– Framför allt är jag nöjd med matchen i går mot Schweiz. Första matchen var ingen toppenmatch från min sida. Jag släppte onödiga returer som studsade och skapade lite kaos i egen zon men matchen i går är jag nöjd med och jag gjorde det som krävdes för att vinna matchen, det är det enda som är viktigt nu. Jag hade en viktig räddning i första bytet som gav energi till laget och kan jag fortsätta med det kommer jag vara nöjd, säger 29-åringen.

Reideborn och Adrian Kempe. Foto: Bildbyrån

Efter förlusten mot Belarus tog svenskarna chansen att prata ihop sig i samband med middagen – ett av få tillfällen när samtliga spelare kan spendera tid ihop med tanke på restriktionerna.

– Vi tog lite längre tid då eftersom vi inte får hänga som grupp och vi pratade om hur vi kan hjälpa varandra bättre och få mer energi till laget och hur vi kan gå igenom motgångar. Vi hittade saker för att få mer energi och vi pushar varandra mer nu och gör lite mer roliga saker ihop. Man vet aldrig vad vi kommer ångra annars om några veckor, säger Tre Kronor-målvakten.

Åren i Ryssland har tagit honom till nästa nivå.

– Det har varit två bra säsonger för mig i Kazan. Det är ett topplag som ska vinna varje match och gå långt i slutspelet så jag har fått känna hur det är att få mindre skott på sig och verkligen vara redo när det gäller, såna matcher kan det vara i ett VM också och det gäller att vara vaken hela tiden. Jag har blivit mer en vinnarmålvakt som kan kliva fram när det verkligen behövs och det behöver jag ta med mig till matcherna här nu, säger han.

Reideborn har två KHL-säsonger bakom sig. Foto: Bildbyrån

Reideborn är en av spelarna i Tre Kronor som spelar för sin framtid just nu – kontraktet med KHL-klubben har löpt ut och han kommer att lämna laget inför nästa säsong.

– Jag gillar KHL som liga väldigt mycket och har gjort det bra där, oavsett om jag blir kvar i KHL eller om det blir en annan liga så har jag haft två bra år och är redo för vad som helst egentligen. Jag ska se till att visa upp mig så bra jag kan i VM. Oavsett vart det blir så tror jag att det kommer att bli bra.

LÄS MER: Reideborn intressant för flera KHL-klubbar

29-åringens NHL-dröm lever fortfarande och mästerskapet i Riga kan bli en dörröppnare för spel i Nordamerika.

– Ja, absolut. Jag har alltid haft som mål att åka över dit och visa upp mig där också. Men vi får se, just nu har jag ingen aning om vad det kan bli. Vi får se till att komma hem till Sverige med ett guld sen får man se hur attraktiv man är på marknaden och vart det kan bli att man spelar nästa år, säger Reideborn.