HockeyNews
PLUS

Viktor Fasth ser fram emot sitt femte VM – men fortsätter han i Växjö?

(19670) Viktor Fasth/Växjö/Tre Kronor
Bildbyrån/Svenska ishockeyförbundet

Publicerad: 21 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Efter ljumskskadan i SM-slutspelet känner sig Viktor Fasth redo för sitt femte VM.

Och hemma i Växjö hoppas mästarna att guldmålvakten återvänder nästa säsong.


Viktor Fasth har inte spelat någon match sedan han fick en bristning i en muskel i ljumsken i SM-semifinalen mot Örebro. Det var den 22 april.


Nu väntar VM-premiär mot Danmark den 22 maj och Fasth är tillbaka och så redo det går att vara. Han missade VM-genrepet Carlson Hockey Games och har inte spelat match på länge.


Dessutom brukar ljumskskador vara lömska.


– Rehabiliteringsprocessen har gått väldigt bra och gått framåt. Jag var tillräckligt bra för att kunna byta om i sista matchen i slutspelet, så det har bara känts bättre och bättre efter det. De här träningarna som vi har haft här tycker jag att jag fått väldigt positiva besked, att det känns som vanligt, säger Fasth lugnande från spelarhotellet i Riga.


Att han har haft ett långt speluppehåll tar han med ro. Coronapandemin har inneburit ett otal spelstopp för honom och Växjö Lakers i SHL.


– Det har blivit en naturlig del av spelet som den här säsongen har sett ut. Det ska inte vara några problem.


38-årige Fasth VM-debuterade i Slovakien för tio år sedan och har varit med fem gånger sammanlagt. 2017 var han tillsammans med Henrik Lundqvist guldhjältar i Köln.


Han ser minst sagt fram emot VM.


– Det betyder oerhört mycket. Jag tycker det är bland det finaste man kan göra som hockeyspelare. En stor ära att få dra på sig Tre Kronor-tröjan i ett världsmästerskap, säger han.


Viktor Fasth spelade för Tre Kronor i OS i Sydkorea 2018. Tre år senare är han tillbaka i landslagskassen – för sitt femte VM. Foto: Bildbyrån.


LÄS MERFasth missade SM-finalen och VM-genrepet: "Känner att han är hundra"


Sannolikt kommer Viktor Fasth och KHL-målvakten Adam Reideborn att få dela på de sju matcherna i gruppspelet i VM. Sju matcher på tio dagar i jakt på en plats i VM-kvartsfinalen kan bli slitsamt.


– Vi är här för att vinna någonting och det är det vi har som mål med gruppen. Det är det vi ska se till att göra vårt bästa för att stå där som vinnare i den sista matchen.


LÄS MERSkadefri Fasth aktuell för VM: "Absolut – självklart är jag sugen på det"


Svenska mästarna Växjö har offentligt gjort nyförvärven Julius Nättinen (Ambrì-Piotta) och Glenn Gustafsson (Örebro). Men bland spelarna som lämnar Växjö finns målvakten Erik Källgren (Toronto) och så har Viktor Fasth inte heller något kontrakt nästa säsong.


– Vi ska ha två målvakter och jag hoppas att Viktor Fasth är en av dem. Han ska känna sig för. Nu är han iväg på VM. Det tar jag som ett gott tecken. Det innebär att han känner sig fräsch i kroppen just nu. Att han är sugen det tror jag inte vi behöver ifrågasätta över huvud taget. Vi får se, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.


Viktor Fasth är något förtegen om sin framtid, men har ju också en VM-premiär att tänka på.


– Det är en väldigt lång säsong i år. Jag får utvärdera det sedan och se vad man tar för beslut. Självklart så klappar mitt hjärta väldigt hårt för Växjö Lakers, det måste jag säga. Men vi får se vad som händer framöver, säger Fasth.


LÄS MERVäxjö vill spara tio miljoner kronor – men Leksand spår värvningscirkus


Förbundskapten Johan Garpenlöv har inte offentliggjort vilken av Tre Kronors två registrerade VM-målvakter som får starta mot Danmark i premiären.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!