HockeyNews
PLUS

Fasth missade SM-finalen och VM-genrepet: "Känner att han är hundra"

(19604) Viktor Fasth/Växjö/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 18 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Viktor Fasth kunde inte spela i någon av SM-finalerna när Växjö vann sitt tredje SM-guld.

Men nu är den 38-årige stjärnmålvakten klar för sitt femte VM.

– Vi känner att han är hundra, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


Tre Kronor står utan förstärkningar från NHL på målvaktssidan. Ottawas Filip Gustavsson fick, enligt uppgift till HockeyNews.se, en förfrågan om VM-spel, men tackade nej.


I VM-staden Riga har nu Tre Kronor KHL-målvakten Adam Reideborn, Brynäsmålvakten Samuel Ersson och den sist inkallade Viktor Fasth.


Växjömålvakten Fasth skadade sig i den första SM-semifinalen hemma mot Örebro den 22 april. Han avbröt matchen och ersattes av Erik Källgren.


Därefter missade Viktor Fasth åtta slutspelsmatcher och var ombytt och redo inför den femte och sista SM-finalen mot Rögle, men behövde inte spela.


LÄS MERSkadefri Fasth aktuell för VM: "Absolut – självklart är jag sugen på det"


Fasth missade Carlson Hockey Games i Prag och kallades in i VM-truppen som presenterades under söndagen den 16 maj. När Tre Kronor möter Danmark i VM-premiären på lördag i Riga har det gått exakt en månad sedan han spelade match.


Viktor Fasth är redo för sitt första VM på fyra år. Han var med och vann guld i Köln 2017. Foto: Bildbyrån.


Fasth kommer att vara ombytt mot Danmark, men frågan är om han kommer att spela.


– Vi känner att han är hundra. Vi har naturligtvis pratat med Viktor och Växjös läkarteam och han är hundraprocentigt återställd, förklarar Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.


Och tillägger:


– Du har rätt i att han inte har spelat under finalspelet, men han är inte 19 år utan han är lite äldre och kan hantera det, så det ser jag inte som något problem.


Viktor Fasth fick sitt genombrott i AIK i SHL för tio år sedan och nådde hela vägen fram till final i sitt första VM 2011 i Slovakien. Han har spelat på toppnivå i NHL, KHL och SHL sedan dess. Fasth var med och vann VM-guld 2017 och spelade i OS 2018.


Men efter det har han inte spelat något mästerskap med Tre Kronor. Han gjorde comeback i landslaget i februari i Beijer Hockey Games och utsågs till SHL:s bästa målvakt i grundserien.


– I och med att han var hundraprocentigt friskt kändes det väldigt bra för mig att få in honom, framför som målvakt, men även som människa, vilken nivå han sätter i omklädningsrummet och hur han tävlar och den vinnare han är, säger Garpenlöv.


LÄS MERTre Kronor är VM-klart – här är den 27 man stora truppen till VM i Riga


KHL-målvakten Adam Reideborn spelade alla tre matcherna i Prag mot Ryssland, Tjeckien och Finland, men är inte uttalad förstemålvakt i VM.


– Det kommer vi att ta under veckan här, vem som står vilka matcher och hur vi matchar målvakterna. Där är Stefan Ladhe (målvaktstränaren) den som styr det och vi för en dialog Stefan och jag naturligtvis, men det är Stefan som pratar med målvakterna. Sedan sätter vi upp en struktur för det, säger Johan Garpenlöv.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!