HockeyNews
PLUS

Grönborg om skräckupplevelsen under pandemin: "Stress på hjärtat"

(19665) Rikard Grönborg/Zürich
Bildbyrån

Publicerad: 21 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronors tidigare förbundskapten och guldmakare Rikard Grönborg är en av de som drabbats av covid-19 under pandemin. Och hade det inte varit för en rutinkontroll i Zürich hade det kunnat sluta illa.

– Det var stress på hjärtat. Jag fick åka in och köra massor med tester hos den största hjärtspecialisten i Schweiz och alla möjliga grejer, säger Grönborg till HockeyNews.se.

Säsongen i Schweiz är över och Rikard Grönborg vilar ut hemma hos familjen i lägenheten utanför Zürich.


Tre Kronors före detta förbundskapten, som ledde Sverige till VM-guld både 2017 och 2018, har fått en bra start som huvudcoach i storklubben ZSC Lions.


Under sin första säsong vann laget serien, men inför slutspelet 2020 slog coronapandemin till och säsongen ställdes in. 


Och under sin nyss avslutade andra säsong nådde laget semifinal, trots att man hade många skador att brottas med.


För Rikard Grönborg personligen blev det en december månad som han sent kommer att glömma. Den 52-årige stockholmaren blev då smittad av covid-19.


– Hela laget åkte på det kan man säga. Vi har suttit i karantän några gånger, och då var det isolering. Jag var tvungen att ha ett eget rum och egen toalett väck från min familj till och med i tio dagar, berättar Grönborg i mobil från Schweiz.


Man kan höra hur hans två små döttrar stojar i bakgrunden och de tycks hålla på med någon vattenlek ute på balkongen att döma av pappa Rikards milda tillrättavisningar (”Jag är för snäll”).


Det han berättar om har en betydligt allvarligare ton och man märker en viss lättnad att pandemin tycks gå mot sitt slut, åtminstone i Schweiz.


– Lagläkaren var helt förstörd när jag åkte på det för han har verkligen gjort ett jäkla jobb med tre olika omklädningsrum, ”social distancing”, masker hit och dit, men det är omöjligt. Man visste ju att vi kommer att åka dit på det förr eller senare, säger Grönborg om sig och sina spelare i ZSC Lions.


Rikard Grönborg råkade ut för en rysare med sitt hjärta under coronapandemin i Zürich. "Lite ärligt var det". Foto: Bildbyrån.


Blev du dålig?


– Nej, det var knappt en hosta. Jag kände mig helt fullt frisk. Men det äckliga är att det kan attackera organen på insidan.


Och det var det som Rikard Grönborg råkade ut för även om han har stark fysik och tränar regelbundet.


– När vi började med ”return to play”, vilket innebär att spelarna får göra olika tester innan vi spelar, så vi tog två tre dagar där och då körde de även det på mig. Och jag… då hade det attackerat mitt hjärta, vet du.


Vad hände?


– Det var stress på hjärtat. Jag fick åka in och köra massor med tester hos den största hjärtspecialisten i Schweiz och alla möjliga grejer. Lite oroväckande var det. Lite äckligt var det. Jag kände liksom inte av det. Sedan har frugan sagt efteråt att hon tyckte att jag tappade lite energi under en och en halv månads tid. Men du vet, jag gnuggar ju bara. Jag är 60-talist, jag är den generationen och vi gnuggar ju bara.


Men vårdapparaten i Schweiz fångade upp Rikard Grönborgs bekymmer med covid-19. De gjorde en röntgen med magnetkamera och upptäckte därigenom att viruset hade angripit hans hjärta. Som tur var kunde de åtgärda problemet och han har blivit hundraprocentigt friskförklarad och kunde relativt kort efter sjukhusbesöket vara tillbaka på coachjobbet.


LÄS MERGrönborg förlänger med ZSC Lions – kan lämna för NHL sista året


Rikard Grönborg har lämnat över förbundskaptensjobbet till Johan Garpenlöv som gör sin debut som huvudansvarig i Riga. Foto: Bildbyrån.


Nu följer han med nyfikenhet ishockey-VM från distans. På grund av pandemin blir det ett VM utan de stora stjärnorna och Grönborg drar paralleller till hur det var vid OS i Sydkorea 2018.


Då var han och nuvarande förbundskaptenen Johan Garpenlöv med om att stupa mot Tyskland i OS-kvartsfinalen. Tyskland gick senare till OS-final där ryska OAR blev för svårt.


– Då trodde vi att Schweiz skulle vara det lag som överraskade, nu blev det Tyskland istället. De lagen är mer ihopspelade och är i stort sett deras normala landslag. Tyskland gjorde det riktigt bra och fick oss på fall också. Det kanske blir lite ”upsets” i år. Schweiz kanske går hela vägen? säger Grönborg.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!