HockeyNews
PLUS

Skellefteås lycka varade i tre månader – Lindholm om KHL-flytten

(19639) Pär Lindholm/Tre Kronor
Svenska ishockeyförbundet/Bildbyrån

Publicerad: 19 maj 2021

FacebookXWhatsApp

Kort efter SM-slutspelet och mitt under VM-genrepet i Prag dök en KHL-chans upp för Pär Lindholm.

Han slog till.

Och plötsligt har guldsatsande Skellefteå tappat den nyss hemflyttade centerstjärnan.

– Det är klart att det blev lite snabba ryck, säger Lindholm från VM-staden Riga.


Skellefteås lycka varade i exakt tre månader.


Pär Lindholm vände hem från NHL efter tre år och blev klar för Skellefteå den 15 februari.


Men bara tre månader senare, den 15 maj, sista dagen att aktivera klausulen för spel i KHL, berättade Skellefteå AIK att Pär Lindholm flyttar till KHL.


Nyheten blev officiell mitt under Tre Kronors match mot Finland i Carlson Hockey Games i Tjeckien. Lindholm har skrivit på ett ettårskontrakt för storklubben Ak Bars Kazan.


– Jag skrev som sagt in en klausul i kontraktet när jag kom hem och visste att det fanns en chans att testa på spelet i Ryssland och livet där också, berättar Lindholm från spelarhotellet i Riga.


LÄS MERBomben: Stjärncentern lämnar Skellefteå


För Skellefteå är det en tuff smäll att bli av med Pär Lindholm inför nästa säsong. Ända sedan våren 2018 har klubben varit på jakt efter en riktigt vass förstacenter. Det var då som Pär Lindholm lämnade Västerbotten för att testa lyckan i NHL.


Lindholm hade gjort en supersäsong i Skellefteå och varit med och tagit laget till SM-final för sjunde gången på åtta år. Han hade varit med i OS med Tre Kronor och axlat en toppkedja med Skellefteåkamraterna Oscar Möller och Joakim Lindström.


Det blev bara tre månader i Skellefteå. För VM-centern Pär Lindholm väntar spel i KHL kommande säsong. Foto: Bildbyrån.


Lindholm flyttade till Toronto och spelade 61 matcher i Maple Leafs första säsongen innan han trejdades till Winnipeg före deadline våren 2019. Därefter har han varit i Boston.


Under tiden har alltså Skellefteå sökt efter någon som skulle vara åtminstone nästan lika bra som Pär Lindholm. Men det var inte förrän han själv fick nog av att stå åt sidan i Boston som Skellefteå fick napp.


I februari kom Pär Lindholm hem och han hann spela de sista elva matcherna i SHL:s grundserie och gjorde då tre mål och sex assist. Lindholm var en av sitt lags bästa spelare i slutspelet där han gjorde två mål och fyra assist fram tills det tog stopp i SM-semifinalen mot Rögle.


Nu dröjer det tills nästa höst innan fansen i Skellefteå får se Lindholm i laget.


– Det är klart att det blev lite snabba ryck. Jag fick kontakt med en klubb ungefär tre fyra dagar före deadline, så det gick väldigt fort, och ganska kort betänketid med tanke på att allt var tvunget att vara klart rätt fort. Det är klart att det är tråkigt att inte spela i Skellefteå nästa år. Samtidigt ser jag fram emot äventyret. Sedan har jag tre år kvar i Skellefteå. Jag kommer tillbaka, säger Lindholm.



Vilka har du pratat med om din nya klubb?


– Jag snackade runt och frågade lite. Jag har lärt känna ganska många under min karriär. Det är ganska många man kan fråga runt, men ingen speciell, säger Lindholm inför flytten till KHL.


LÄS MERTre Kronors tänkbara toppkedjor i VM-premiären: "Har mycket talang"


På lördag spelar Tre Kronor sin VM-premiär mot Danmark. Då väntas Pär Lindholm vara center mellan Oscar Lindberg och Carl Klingberg.


– Jag och ”Ogge” (Lindberg) känner varandra sedan tidigare och jag tror att ”Ogge” och Klingberg har spelat med varandra i Zug också. Det känns bra. Jag ser väldigt mycket fram emot kommande matcher, säger Pär Lindholm.


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!