Filmningarna oroar domarbasen: "Kan inte komma till ett fotbollsläge"


9 april 2021

Disciplinnämnden har slagit ner mot flera filmningar i SHL den senaste tiden och bötfällt spelare.

Under säsongen har flera spelare klagat över att hockeyn är på väg mot fotbollens skådespeleri.

Domarbasen Tomas Thorsbrink reder här ut vad som gäller – och berättar det var fel att inte stå fast vid en uppmärksammad utvisning på Rögles Leon Bristedt.


Annons


Så sent som den 1 april dömdes Växjös Jack Drury till 5 000 i böter för en diving (filmning). Veckan före var det Luleåstjärnan Juhani Tyrväinen som åkte dit för samma sak när han betedde sig illa mot Malmös Emil Sylvegård.


– Vi har haft lite på slutet med några divingar, men man ska också ha klart för sig att de diving-anmälningar som skickas vidare måste enligt regelverket vara flagranta fall, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink till HockeyNews.se.


I den första kvalmatchen mellan Brynäs och HV71 var det många som uppmärksammade att Brynäs lagkapten Anton Rödin föll lätt och flög långt efter en situation där HV:s Filip Sandberg fick två minuter för interference.


Rödin friades både på isen och i efterhand. Men Tomas Thorsbrink oerhört skarp när han uttalar sig om diving-situationer i allmänhet. Han menar att trovärdigheten står på spel.


– Det värsta fallet av att filma är när du får med dig en utvisning också. Det är en sak att lägga sig och så händer ingenting. Men att få med sig en utvisning, då blir det dubbelt. Du skulle ha åkt ut på en diving, men i det här fallet får inte du någonting och motståndarlaget får utvisning, säger Thorsbrink.Han understryker:


– Här måste vi jobba jättemycket med spelare och lag och även domarna att lära sig mer de här delarna. Vad är vad, så att säga. Alla lag har sin hackkyckling i något annat lag. Den gör det och den gör det. Det tillhör sporten lite, men vi ska vara uppmärksamma på det här och det tror jag är jättejätteviktigt. Trovärdigheten får inte försvinna. Vi kan inte komma i ett fotbollsläge. Det blir jättejättetråkigt.


Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis, som själv har blivit påkörd under SHL-säsongen i sin målgård och drabbats av en hjärnskakning, har sagt i en intervju med HockeyNews.se:


– Vi börjar gå mot fotbollen. Tyvärr. Jag vet inte om det beror på bedömningarna eller ifall man vill ta det självklara när man tar utvisningar.


LÄS MERPåkörningarna oroar skadad Armalis – får medhåll av motståndarcoachen


Tomas Thorsbrink bedyrar att SHL tar allvarligt på problemet så att inte spelarna börjar tycka att det lönar sig att filma till sig utvisningar.


– Vi har ändå den möjligheten via vårt situationsrum. Våra referenspersoner är gamla elitspelare och de tittar på det här mycket, säger Thorsbrink.


LÄS MERSHL-veteranens nya jobb: "Då kommer Pontus ringa upp"


– Pontus Petterström kan också ha en uppsökande funktion, det vill säga ringa upp spelare som håller på att dumma sig, för att vara lite proaktiv. ”Nu tycker jag att du lägger dig väldigt mycket. Nu får du skärpa till dig!”.


Luleås Juhani Tyrväinen dömdes nyligen till 5 000 kronor i böter för en diving mot Malmö i SHL. Foto: Bildbyrån.


Thorsbrink fortsätter:


– Här måste vi alltid vara på vår vakt, för det går så fort att det vänder. Det är ingen som vill ha det.


LÄS MERRöglestjärnanas ovanliga beteende – tackade nej till powerplay: "Sportsmanship"


I en match mellan Rögle och HV71 under säsongen blev HV-centern Linus Fröberg utvisad för en tripping på Rögleforwarden Leon Bristedt.


Filmning, tyckte vissa. Ingen utvisning alls tyckte Bristedt och påtalade det för domaren Johan Magnusson, som uppskattade ärligheten och tog bort HV-spelarens utvisning. Det ledde indirekt till att HV71 sedan kunde vinna på övertid.


Men där gjorde domaren fel, poängterar SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.


– Det är bra om man är ärlig. Sedan är det också viktigt att man tänker längre i de här delarna. Vi kan inte ha spelare som åker runt och berättar för domarna att det var ingenting… säger Thorsbrink.


LÄS MER: Axelsson tillbaka i Djurgården – kritisk mot ramlande SHL-spelare


– I det här fallet blev det fel. Man kan inte annullera en sådan sak. Regelmässigt kan du inte göra det. I Sverige kan du annullera tekniskt felaktiga utvisningar, det vill säga när du har tagit en puck out och så var det en touch. Eller du har tagit en tripping och så visar det sig att en linjeman har sett att spelare stöp på blålinjen själv. Den kan du ta bort. Eller en high stick som har orsakats av en egen spelare. Men är det en bedömning i det, då kan du inte ta bort det. I NHL kan du inte annullera någonting. Där får du stå ditt kast.


Thorsbrink passar här på att berömma spelare och ledare i SHL.


– I det här fallet finns det en gentlemannadel som svenska spelare är jäkligt duktiga på. Om du jämför med andra ligor är de ofantligt professionella här i Sverige. Det gäller både spelare och ledartrojkor och allting. Just hur man bedriver sin verksamhet och hur man kommunicerar runt omkring och mot domare. Allt har blivit så sjukt mycket bättre på några år. Så en stor eloge tycker jag till alla lagen, faktiskt.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons