HockeyNews
PLUS

Snårig väg mot VM för Tre Kronor – landskamper kan ställas in

(16950) Johan Garpenlöv/Channel One Cup 2020
Bildbyrån

Publicerad: 16 mars 2021

FacebookXWhatsApp

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv har börjat ringa runt till KHL-spelarna för att samla ett första landslag den 19 april inför VM.

Men coronapandemin rör till det och landskamperna mot Norge på bortaplan i Nordic Cup riskerar att bli inställda.

– Norge är nedstängt så jag har svårt att tro att vi kan åka, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 

BEIJER - Vi bygger dom som bygger! 


15 KHL-svenskar har spelat färdigt för den här säsongen. Mer än två månader återstår till ishockey-VM i Lettland som börjar den 21 maj.


För förbundskapten Johan Garpenlöv pågår arbetet med att få ihop det slutliga Tre Kronor som ska representera Sverige i Riga i vår. Nu behöver KHL-svenskarna ta ställning till om de är intresserade av att göra den över två månader långa satsningen för att eventuellt ta en VM-plats.


– Så fort ett lag blir utslaget tar vi kontakt med de spelare som vi känner skulle kunna vara intressanta för VM-resan, för det är en resa vi ska göra där man ska försöka spela till sig en plats, säger förbundskapten Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Spelarna måste vara motiverade för att hålla igång så pass lång tid efter det att klubblagets säsong tagit slut.


– Det som är problemet är att det är så lång tid tills vi samlas så ibland kan det vara svårt för killarna redan en och en halv månad innan att säga ja eller nej. Det jag har gjort är att jag har kommit med en intressefrågan och de som säger ja, då bestämmer vi i april igen för ett definitivt besked. Då har vi lite mer koll på slutspelslagen och så där. Det är så vi jobbar, säger Garpenlöv.


LÄS MERTre Kronor-ledningen planerar för ett VM helt utan NHL-spelare


Måndagen den 19 april är tanken att Tre Kronor ska samlas. Senare den veckan är det två landskamper mot Norge, vilka ingår i Nordic Cup.


Veckan efter det väntar två hemmalandskamper mot Danmark och veckan efter det, i början av maj, är det två hemmamatcher mot Finland. Den 10-16 maj är det sedan genrep i Tjeckien då Carlson Hockey Games spelas.


KHL-backen Lawrence Pilut hoppas kunna spela till sig en VM-biljett i vår. Foto: Bildbyrån.


Sedan är frågan när Tre Kronor behöver vara på plats i Riga inför VM för att klara av en eventuell karantän.


– Det är fortfarande rätt många besked vi skulle behöva innan vi vet exakt hur vår resa ser ut säger Garpenlöv.


I nuläget vill eller kan han inte ge svar på var Tre Kronor samlas den 19 april.


– Det är nästa fråga. I Nordic Cup har vi två hemmaveckor när vi möter Danmark och Finland. Sedan har vi en bortavecka när vi möter Norge, men Norge är nedstängt så jag har svårt att tro att vi kan åka. Den veckan vet jag inte vad som kommer att ske med, säger Garpenlöv.


LÄS MERIshockey-VM 2021 kan bli dragplåster för NHL-svenskar inför OS 2022


– I hemmaveckorna ska vi lägga oss på ett bra ställe och var det är vet jag faktiskt inte ännu. Det kommer säkert att visa sig snart.


Tre Kronor-ledningen har inte ringt till alla tillgängliga KHL-svenskar. Barys Nur-Sultan-backen Viktor Svedberg har varit skadad en längre tid och Jokerit-centern John Norman missade åttondelsfinalen i KHL-slutspelet på grund av skada.


– Det är bra respons från dem vi ringer till. De är intresserade och sugna, men som jag sa, det är långt kvar, så vi måste samla alla namn och ringa runt igen så småningom. Jag pratade med (Lawrence) Pilut och han var jätteintresserad av att spela. Men vi måste samla på oss namn under resans gång för sedan måste vi sätta ihop ett lag också av alla de här namnen, säger Garpenlöv, som inte ska ha fått några återbud från dem han ringt till.


Fakta/KHL-svenskar vars säsong är över


Målvakt: Henrik Karlsson (spelar för Kazakstan), Barys Nur-Sultan, Anders Lindbäck, Jokerit.


Backar: Adam Almquist, Dinamo Minsk, Emil Djuse, Spartak Moskva, Linus Hultström, Vitjaz Podolsk, Lawrence Pilut, Traktor Tjeljabinsk, Jonathan Pudas, Jokerit, David Rundblad, Sotji, Viktor Svedberg, Barys Nur-Sultan.


Jonathan Pudas, Jokerit. Foto: (c) photo.khl.ru Alexander Korkka.


Forwards: Jacob Berglund, Severstal Tjerepovets, Linus Johansson, Neftechimik Nizjnekamsk, Jakob Lilja, Barys Nur-Sultan, John Norman, Jokerit, Mattias Tedenby, Vitjaz Podolsk, Linus Videll, Barys Nur-Sultan, Pontus Åberg, Traktor Tjeljabinsk.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)