Tre Kronor-ledningen planerar för ett VM helt utan NHL-spelare


9 oktober 2020

STOCKHOLM. Förbundskapten Johan Garpenlöv ser ut att tvingas ta ut ett Tre Kronor utan KHL-spelare från Ryssland till Karjalaturneringen.

Och han planerar för ett VM – utan NHL-spelare.

– Sedan får vi följa NHL-utvecklingen och kommer de igång då fullföljer vi vår plan och kommer de inte igång så får vi se vad det finns för möjligheter med NHL-spelare i såna fall, säger han till HockeyNews.se.


Annons

Coronapandemin pågår och har tagit ny fart i många europeiska länder. Det påverkar samhällen och det påverkar idrotten och hockeyn är definitivt inget undantag.


Nyligen blev det klart att Karjalaturneringen i november kommer att spelas, men med en rad restriktioner. Bara det faktum att den kommer att äga rum gläder Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv, som på torsdagen var på Hovet under Djurgården-Luleå för att scouta tänkbara landslagsspelare.


– Det känns naturligtvis jättebra. Både för mig och för oss i ledarteamet och även för svensk ishockey. Det är därför jag jobbar på förbundet, för att spela de här turneringarna och sedan ett VM, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.


Hur ser du på förutsättningarna att scouta och sätta ihop ett lag?


– Förutsättningarna är bra vad gäller här i Sverige. Här får jag åka runt och jag kommer in i arenorna, så det är ingen skillnad egentligen. Skillnaden är att det inte är några människor i arenorna, eller fans.


LÄS MERStörsta intresset för Tre Kronor på 15 år: "Något av det mäktigaste jag upplevt"


Däremot kan det bli större problem inför Karjalaturneringen att ta ut spelare från NLA i Schweiz och KHL i Ryssland.


– Där får vi helt enkelt se vart det tar vägen. Just nu ser det tufft ut att plocka ut KHL-spelare. Sedan får vi se om det förändras under resans gång. Schweizarna måste vi ställa frågan till och få ett svar från dem, hur de tänker, och då pratar vi mer om lagen där och hur förbundet tänker, säger Garpenlöv.


Smittspridningen verkar vara under kontroll i Schweiz där publiken får komma i tusental på matcherna utifrån respektive arenas möjligheter att klara arrangemanget på ett säkert sätt.


Det är värre i Ryssland där få åskådare tillåts och där smittspridningen rasar även bland KHL-lagen. Möjligen kan Garpenlöv ta ut svenska KHL-spelare från Jokerit (Anders Lindbäck, Viktor Lööv, Jonathan Pudas och eller John Norman) eftersom Tre Kronors matcher mot Ryssland och Finland spelas i Helsingfors.


Däremot ska Tre Kronor spela sin första match mot Tjeckien i Tjeckien, och där är smittspridningen så allvarlig att ligan tvingas till en två veckor lång paus med start på måndag.


Så det ser ut att bli en väldigt SHL-betonad trupp nu?


– Det är inte omöjligt, säger Johan Garpenlöv.


Landslagsledningen på Örebro-HV71 i SHL: Markus Åkerblom, Stefan Ladhe, Tomas Montén (J20) och Johan Garpenlöv. Foto: Mattias Ek.


När det gäller VM i maj är det fortfarande Lettland och Belarus som står som värdpar för mästerskapet. Men de politiska spänningarna i Belarus kan göra att VM flyttas till ett annat land. Internationella ishockeyförbundet utreder frågan för närvarande.


Ett annat stort frågetecken inför VM i slutet av maj 2021 är om det kommer att vara några NHL-spelare med. Det är massor att tänka på för Johan Garpenlöv inför landslagssäsongen.


– Att vi kan ha ett lag överhuvudet är bra i det här läget. Vad är bästa scenariot? Om det inte blir NHL-spelare är bästa scenariot att plocka från hela Europa naturligtvis, men sedan får man rätta sig efter läget. Om det är så att vi på ett säkert sätt bara kan åka med SHL-spelare, ja men då får vi göra det, säger han.


– Jag tror att VM, lite som JVM, kommer att spelas och där kan man göra en bubbla och man kan åka in i tid och många lag har spelat klart. Det finns mer tid att spela på. Sedan om det kommer att vara optimala förutsättningar att spela ett VM, nej det kommer det inte att vara. Ingenting är optimalt nu. Igen, man får rätta sig efter läget.


LÄS MERUtspel från Ryssland: Redo att ta över ishockey-VM från Belarus


Den nya NHL-säsongen 2020/2021 väntas inte dra igång förrän i början av 2021. Att det då ska komma loss NHL-spelare till VM i slutet av maj verkar smått otroligt.


– Samma sak här. Man står bara och gissar. Nu läste jag, som du har läst, att de planerar att gå igång den 1 januari. Det är inte något beslut om det. Kommer det att flyttas fram? Troligtvis. Vi får följa utvecklingen.


Du får kalkylera med en massa olika scenarier?


– Det är klart, även om jag inte vill, går runt och funderar på olika scenarier. Jag försöker planera, som i det här fallet inför Karjala, med de möjligheter som finns. Ta ut det lag som jag vill ända tills någon säger nånting annat. Och när de gör det får jag rätta mig efter det bara. Skulle man gå runt och oroa sig över saker och fundera på saker är det enda man får göra då. Jag lägger hellre energin på det jag kan göra helt enkelt.


Djurgården-Luleå spelades inför 50 åskådare som satt på den ena kortsidans restaurangdel på Hovet. I övrigt gapade läktarna tomma under coronakrisen.


Atmosfären blir kusligt ödslig.


– Det är annorlunda måste man säga, när man sätter sig och tittar utan publik. Ibland kanske man kan tycka att en SHL-match är bättre än vad den egentligen är, för att det är drag på läktaren. Är matchen i sig bra så spelar det inte så stor roll, men det är väl det som är den stora skillnaden är. Om matchen inte är bra blir den kanske sämre än vad den egentligen är, säger förbundskapten Johan Garpenlöv.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons


Annons

Annons

Annons