HockeyNews
PLUS

Ishockey-VM 2021 kan bli dragplåster för NHL-svenskar inför OS 2022

(17528) Nicklas Bäckström/OS 2014
Bildbyrån

Publicerad: 24 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Johan Garpenlöv räknar med att det blir svårt att få med NHL-spelare till VM i maj.

Men OS i Kina om ett år kanske kan fungera som lockbete.

– Det här är en bra möjlighet för många spelare som inte går till slutspel att vara där och påverka sin situation för ett eventuellt OS-spel, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


Landslagsledningen planerar för VM i vår. Det kommer att äga rum i Lettland och möjligen också med gruppspel i antingen Herning i Danmark eller Bratislava i Slovakien.


Men Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv är långt ifrån säker på att han kommer att kunna ha med NHL-spelare i sitt lag i VM 2021 som ska spelas 21 maj-6 juni.


– Det blir svårt, säger han.


NHL:s grundserie har nyligen startat och redan har flera lag problem med coronasmitta i lagen, vilket kan påverka NHL-säsongen.


– Om man tittar på slutdatumet 8 maj så finns det en jättestor chans. Sedan vet vi, med tanke på vad som har hänt i SHL, att blir det något lag som får in en smitta kan de vara borta en vecka eller två. Då vet man att de ska spela ikapp det på ett schema som ligger tre-fyra matcher i veckan. Det blir tufft att hämta in den tiden under NHL-säsongen, säger Tre Kronors förbundskapten.


LÄS MERFyra SHL-lag utan spelare i Tre Kronor i februari – så ser VM-planen ut


– Det kan bli så att de skjuter fram det en vecka eller två veckor och kopplar man ihop det med en karantän… Det är så många frågor som man inte har en aning om det kommer att påverka.


Vanligtvis brukar Johan Garpenlöv och hans assisterande coacher Marcus Ragnarsson och Markus Åkerblom göra flera resor till NHL under säsongen för att se matcher på plats och där prata med NHL-svenskarna för att se dem i sin egen miljö.


2021 kommer Tre Kronor-ledningen inte att kunna åka till USA och Kanada på grund av coronapandemin.


– Det kan vi inte göra nu som det ser ut. Vi kan inte resa runt, säger Garpenlöv, som har förklarat hur situationen ser ut för NHL-svenskarna.


NHL-säsongen har nyligen börjat och Colorados Gabriel Landeskog visar fin form från start. Foto: Bildbyrån.


– Jag har skickat ett brev till dem och meddelat hur vi ser på det här, att vi inte kommer att åka över, men att VM kommer att spelas. Om vi har möjlighet att plocka hem spelare så kommer vi att gå för det. Sedan får vi se hur säsongen blir.


Sommaren 2020 fattades beslut om att NHL-spelarna ska få deltaga i både OS 2022 i Peking och 2026. Det blir första gången sedan OS 2014 i Sotji som NHL gör uppehåll i grundserien för att spelarna ska få vara med i OS.


Och kanske kan OS 2022 få NHL-spelarna att vilja visa upp sig i VM 2021 om chansen dyker upp.


– Ett OS kommer nästa år och det förväntas spelas. Det här är en bra möjlighet för många spelare som inte går till slutspel att vara där och påverka sin situation för ett eventuellt OS-spel. Många av dem har knappt spelat på ett år, så många är säkert på att spela lite mer om de inte skulle gå till slutspel, säger Garpenlöv.


LÄS MERKlart: Finnkamp i OS 2022 – Lejonen väntar för Tre Kronor


Ett vinter-OS är ett oerhört stort arrangemang och hur coronapandemin påverkar genomförandet är det ingen som med säkerhet vet.


– Om OS blir av ska NHL-spelarna vara med. Det är det enda jag vet. Sedan vet man att allting kan förändras. Men i det här läget ska det vara så, säger Johan Garpenlöv.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!