HockeyNews
PLUS

DIF-reaktioner på Ohlssons avsked – så här går nya tränarjakten till

(18378) Robert Ohlsson/Djurgårdsträning
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 8 mars 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Robert Ohlssons besked att han lämnar Djurgården kom med fem omgångar kvar av grundserien.

Hur reagerade spelarna? Hur går jakten efter hans efterträdare till? Hur blir det med tränarstaben?

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Efter fem år i Djurgården blev det under klubbens spelledighet officiellt att huvudtränaren Robert Ohlsson lämnar laget efter säsongen.


– Vi kom inte överens om en förlängning och vi har kommunicerat det. Vad som har varit i övrigt är mellan mig och ”Robban”, säger sportchefen Joakim Eriksson till HockeyNews.se.


Djurgården tänker hålla fast vid sitt sätt att spela ishockey och spelvisionen blir densamma även under nästa tränare.


– Spelvisionen är inte ägd av ”Robban” utan den är ägd av Djurgården. Det kommer givetvis att påverka vår rekrytering av nästa huvudtränare, säger Eriksson.


Den nya tränaren får köpa den spelidé ni har helt enkelt?


– Man går igenom hur vår arbetsprocess är, hur vi har spelat, vad som har funkat bra och vad vi behöver vidareutveckla. Sedan lyssnar man in vad kandidaten ifråga tycker och tänker om det. Sedan blir det samtal och en dialog därutöver.


Robert Ohlsson har varit sparsam i sina kommentarer om förhandlingarna med Djurgården och eventuella krav för att fortsätta.


– Jag har inga krav. Men i slutändan ska det jag vill och det klubben vill, då ska vi vara med och utmana om toppositionerna i Sverige, och Europa, så är det. Det är vad vi har sagt och då måste det vara så också, har Ohlsson sagt till HockeyNews.se.


LÄS MERFörhandlingarna om nytt coachkontrakt drar ut på tiden i Djurgården


Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson menar att förutsättningarna finns och kommer att fortsätta finnas till det i Stockholmsklubben.


– Vi har målsättningar och planer om att ha en trupp som är lika konkurrenskraftig mot vårt mål som den har varit. Vi har långsiktigt en målsättning att vara en ledande klubb, att komma topp sex i klubben varje år vilket vi har gjort de senaste tre åren, kommer inte att göra det i år. Den målsättningen kvarstår. Sedan har inget ändrats nu jämfört med vad vi har kommunicerat tidigare. Det vill säga man får bygga en ekonomi utifrån de förutsättningar som ges i samhället. Det är ganska svårprognosticerat oaktat om du är sportchef i Djurgården eller Färjestad eller Frölunda, Skellefteå eller vad det än är. Den analysen och de besluten kommer att fortgå under våren, säger Eriksson.


Robert Ohlsson kom till Djurgården efter SM-guldet med Frölunda 2016. Foto: Bildbyrån.


I och med att förhandlingarna drog ut på tiden, och till slut sprack, har det sipprat ut att Robert Ohlsson är på väg till SHL-konkurrenten Skellefteå inför kommande säsong.


Djurgården valde att härom dagen berätta att Ohlsson lämnar klubben för att dämpa den delen.


– Det är en kommunikation vi gör med syfte att maxa resten av den här säsongen. Vi har en bra relation och har alltid haft, jag och ”Robban”, Djurgården och ”Robban”, och kommer att ha efter den här säsongen också. Men det är ni som älskar att spekulera i vem blir ny tränare och vem blir inte ny tränare. Det är ett sätt för oss själva och för truppen att lägga de spekulationerna bakom oss för att fokusera på här och nu såväl för tränarteam som för spelargrupp, säger Joakim Eriksson.


– Fokuset ligger på att göra allting jävligt bra den här säsongen. Vi har haft våra starka perioder, vi har haft våra svaga perioder, vi har haft våra utmaningar i form av skador, avstängningar och så vidare. Nu går vi in på upploppet i grundserien och vi ska spurta bra och ta med oss den farten in i slutspelet och göra en bra och rejäl utmaning i slutspelet, vilket jag tycker att laget uppvisar en förmåga att kunna göra. Det är väl där fokus ligger.


Förutom Robert Ohlsson har de assisterande coacherna Jörgen Bemström och Mikael Håkanson också utgående kontrakt. Målvaktstränaren Fredrik Mikko har kontrakt och blir kvar till 2022.


– Ja, där är också dialoger som pågår kring de rollerna och de funktionerna med de respektive, säger Eriksson.


Hur mycket får nya tränaren säga till om när det gäller staben?


– Det kommenterar jag inte… Men igen. Om vi har en ledarvisionellt ägd process, om vi har en spelvisionellt ägd process, så är det klart att vi har mycket att tycka och tänka till om ”Tobbe” (utvecklingschefen Tobias Pehrsson) och jag. Sedan är det klart att vi givetvis lyssnar in med en kandidat i en huvudtränarroll vad han gillar att ha för människor omkring, vilka personligheter och typer för att fungera bra i sin roll. Det är en dialog och diskussion utifrån Djurgårdens sätt att bedriva verksamhet och utifrån tränarkandidatens erfarenhet och kompetenser sedan tidigare. Sedan bygger man ett team därifrån.


Joakim Eriksson och Tobias Pehrsson, Djurgårdens sportchefer. Foto: Mattias Ek.


Är det viktigt att ha en tränare som har kännedom eller kunskap om Djurgården sedan tidigare?


– Grunden ligger i det jag just beskrev. Vi utgår ifrån vår ledarvision, utifrån vår spelvision och det är det som styr oss i vår process. Huruvida man har stor insyn eller icke insyn i Djurgården det kommer därefter, säger Joakim Eriksson.


Djurgården laddar för match mot Leksand på tisdagen och Robert Ohlsson är på glatt humör när HockeyNews.se vill ha en kommentar om den nyhet som släpptes under Djurgårdens tio dagar långa speluppehåll.


– Ja, kul med Zlatan tillbaka till fotbollslandslaget… säger Ohlsson och ler.


Just det. Kommer han att göra någon nytta då?


– Men det tror jag! Jag tror han har den individuella skickligheten de saknar lite så jag tror han kan göra nytta. Samtidigt måste det fortsätta med samma lagspel de har. Jag hoppas Janne och en duktig ledare kan få till båda.


Vad ska du göra efter tränarjobbet i Djurgården?


– Jag har fått några förfrågningar om dammsugarjobb och så där. Det kommer säkert att finnas möjlighet för mig att gå in i andra branscher också. Vi får se vad jag ska hitta på.


Gör Northvolt (i Skellefteå) dammsugare?


– Haha, ja jag har sett det ryktet. Jag har väl inge större lust att kommentera vad jag ska göra nästa år. Däremot är det klart att jag ska lämna Djurgården. Det har varit fem härliga år här. Nu har jag bara en sak kvar att göra. Och det är att vinna. Det var något liknande när jag en gång tog beslut om att lämna Göteborg. Då hade jag också bara en sak kvar att göra och det var att vinna. Så jag har hamnat i samma läge här.


Vad var det som gjorde att du inte vill ha någon förlängning i Djurgården?


– Fem år, då var det dags för mig att göra nånting annat kände jag, så det är egentligen det jag har gått och ruvat på.


Hur ser du på tajmingen att nyheten berättas med fem matcher kvar av grundserien?


– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den tajmingen att jag har tagit beslut om att jag inte ska fortsätta, säger Ohlsson.


Han fortsätter:


– Vi har superviktiga matcher och möjlighet att ta oss till slutspel och play in först och främst. Vi behöver göra vårt och det enda vi kan påverka är att vinna matcher och det börjar imorgon mot Leksand. Jag såg deras match mot Brynäs så jag har koll på dem.


Djurgårdens spelare blev informerade om Robert Ohlssons uppbrott just innan det blev officiellt från klubben.


– De skickade ut det i gruppen och sa det innan det släpptes. Och ”Robban” hade ett möte igår om det så så har det varit. Det är så det är, säger backen Tom Nilsson, som har haft Ohlsson i både Djurgården och Frölunda.


– Jag tycker att det är tråkigt. Jag har haft ”Robban” här i fyra år och innan det i fyra år, så jag har haft honom i åtta säsonger. Det är så klart att det är tråkigt att han inte ska vara kvar i Djurgården samtidigt önskar jag honom all lycka i det han ska göra, säger Nilsson.


Målvakten Mantas Armalis:


– Vad ska man säga? Det är en sådan värld vi lever i. Det är inga konstigheter, så är det med spelare varje år och det kommer vid det här laget också, silly season. Det är tråkigt på ett sätt, men vi får se vad som händer.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)