HockeyNews
PLUS

Därför står de fast vid ett nej till ett stängt SHL: "Dödat intresset"

(18261) Victor Ejdsell/Färjestad
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 28 februari 2021

FacebookXWhatsApp

Debatten om att stänga SHL för nedflyttning blossade upp på nytt den här veckan.

Toppklubbar som Luleå och Färjestad lider med bottengängen – men tänker inte stänga SHL.

– Det hade dödat stora delar av intresset för sporten, tror jag, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Brynäs, Leksand och Linköping har propagerat för att inget lag ska ramla ur SHL under pågående pandemi. Den här säsongen svajar rejält med coronautbrott i lagen, uppskjutna matcher och ett extremt tufft spelschema under de sista månaderna av grundserien.


Även HV71-coachen Stephan ”Lillis” Lundh ser en stängning för nedflyttning som en lösning för att få vad man bedömer som mer sportslig rättvisa.


Men när frågan var uppe på SHL:s ägarmöte i december var det en bred majoritet för att köra på med den bestämda modellen där lag 13 och 14 gör upp om vilket lag som flyttas ned efter en förlust i en matchserie på bäst av sju matcher.


LÄS MERHV71-tränaren vill att SHL stängs nedåt: "Ett enormt pris"


Luleå spelar på söndagen i Malmö en uppskjuten match, vilket gör att båda lagen får match två dagar i rad.


– Det är bara att ta det för vad det är. Vi måste försöka hålla ordning på smittan. Samtidigt är det viktigt att vi kan spela färdigt och fullfölja också. Det är bara att ta det som det blir, säger Luleås assisterande general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.


Luleå är förespråkare för en öppen SHL med nedflyttning av ett lag som tidigare överenskommet. Foto: Bildbyrån.


Ni i Luleå har inte varit nne någon gång på att stänga SHL för nedflyttning under coronasäsongen?


– Nej, jag personligen tycker absolut inte att man ska det. Det hade dödat stora delar av intresset för sporten, tror jag. Och definitivt inte sent. I så fall skulle det ha bestämts direkt i höstas. Men även då var vi negativa även om alla lag hade risk att hamna där. Det är nerven som behövs för att sporten ska leva, säger Engman.


Förstår du klubbarna som har hamnat i en tuff sits och som gör sina röster hörda?


– Ja, nog kan jag förstå det. Det är inget roligt läge att vara där i botten och att de synpunkterna kommer kan jag förstå. Men jag håller inte med för den sakens skull däremot har jag förståelse och kan förstå känslan när det blir uppskjutna matcher och man dessutom är i det läget. Det är klart att det är otroligt tufft.


LÄS MERDe vill stänga SHL: "Det har jag sagt hela säsongen"


Färjestads general manager Peter Jakobsson delar Ulf Engmans uppfattning om att inte stänga SHL för nedflyttning. Även om det har blivit rörigt och FBK:s lördagsmatch mot Brynäs blev framskjuten på grund av ett nytt coronautbrott i Gävleklubben.


– Det är sjukt tråkigt. Vi vill spela och det vill ju alla och det är jättetråkigt när det blir så här, men det är en sådan säsong. Vi är har blivit vana med det och det går fort. Det går inte att göra så mycket åt det, säger Jakobsson till HockeyNews.se.


Förra säsongen stängdes ned i mitten av mars efter grundserien och SM-slutspelet blev inställt och ingen mästare utsågs 2020.


Färjestad håller med Luleå och majoriteten av SHL-klubbarna att ett lag ska åka ur även under pandemin. Foto: Bildbyrån.


Den här säsongen har spelats nästan helt utan publik och med tiotals miljoner kronor i uteblivna publikintäkter för SHL-klubbarna, som har blivit delvis kompenserade av statligt stöd.


– Vi sa det den 27 juli, det är bara att gilla läget. Det kan hända vad som helst med den här resan. Det är bara att vara proffsig och försöka göra sitt bästa varje dag och se vart det tar vägen, säger Jakobsson.


Ni har inte yttrat att ni vill ha en stängd säsong för nedflyttning under coronapandemin?


– Det skulle man ha gjort mycket mycket tidigare. Det går inte att göra nu när det är sju, åtta, tio matcher kvar, att komma och säga att vi ska ändra förutsättningarna.


Jakobsson fortsätter:


– Jag förstår dilemmat och problemet. Det drabbar väldigt mycket människor så klart, men det är svårt att ändra förutsättningarna med så kort tid kvar. Nej, det är inget alternativ, enligt mitt tycke.


Det är lätt panikartat för de lag som slåss runt kvalstrecket.


– Jag förstår det och det är jättejobbigt. Vi förlorade ett gäng matcher här för någon månad sedan. Det är klart att det var, och är en jobbig tid i Karlstad då. Det är mycket frågetecken som ska rätas ut och sådana saker. Det är tufft att vara på den yttersta eliten idag. Det är det verkligen, säger Peter Jakobsson.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)