HockeyNews
PLUS

Frölundas ordförande om att stänga SHL: "Inte aktuellt"

(16294) Mats Grauers
Bildbyrån

Publicerad: 12 november 2020

FacebookXWhatsApp

För att försöka lindra den ekonomiska smällen, och ge klubbarna en trygghet i att inte kunna ramla ur SHL, har röster höjts för att stänga ligan.
Men, en sådan åtgärd är ingenting som ens har varit en möjlighet, berättar Frölundas ordförande Mats Grauers. 
– Enligt vår bolagsordning ska det beslutas på två bolagsstämmor varav en ska vara den ordinarie. Och den är i juni, säger han till rakapuckar.com.

SHL presenteras av:
BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Det är sedan länge känt att klubbarna i bland annat SHL lider stora ekonomiska förluster på grund av coronapandemin. I tisdags kom nyheten att ligan och C More har förlängt sitt avtal, vilket ger ligan fem miljarder kronor. Men, det är pengar som finns tillhanda först när avtalet börjar gälla, säsongen 2024/2025. 

LÄS MER: Nya TV-avtalet ger SHL fem miljarder kronor – så mycket får klubbarna i ligan 

Det har höjts röster för att stänga SHL för nedflyttning som en åtgärd för att inte få klubbarna att känna sig stressade över att eventuellt halka ur, och på så sätt värva spelare och förlora än mer pengar.

Men, en sådan åtgärd har inte varit möjlig, enligt Frölundas ordförande Mats Grauers, som också sitter med i en grupp i SHL som bland annat jobbar med innevarande säsong.

–Någon stängd liga är inte aktuell innevarande år. Det spelar egentligen ingen roll vad någon ville för enligt vår bolagsordning ska det beslutas på två bolagsstämmor varav en ska vara den ordinarie. Och den är i juni. Då är det ju så dags att fatta beslut om det. Även om vi hade tyckt att vi skulle vilja så hade vi inte kunnat stänga ligan för nedflyttning, eller förändra innevarande säsong, säger han till rakapuckar.com.

– Däremot skulle man kunna fatta beslut om nästa år. Men om vi inte ska flytta ner något lag, hur gör man då med uppflyttning? Den frågan äger vi inte själva. Och vill vi ha 15 lag? Det blir väldigt stökigt, jättesvårt att hitta en spelordning.

Det är också svenska ishockeyförbundet som har beslutanderätt vad gäller seriesammansättningen. Men Grauers tror att de skulle lyssna på klubbarna i SHL – om de ville ha en stängd liga.

– Det är klart, om SHL-klubbarna säger till förbundet att "det här är en överlevnadsfråga" och det är under coronapandemin, då är jag övertygad om att förbundet hade lyssnat. Men nu var det inte möjligt och det är knappast något för framtiden heller. Jag tror inte det finns en majoritet av SHL-klubbarna som vill stänga nästa säsong heller. Så det känns inte som en aktuell fråga, säger han. 

***

Intressant?! Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)