HockeyNews
PLUS

Djurgårdens sportchef om uppmärksammade utskällningen och backjakten

(17855) Joakim Eriksson/Djurgården
Mattias Ek/HockeyNews.se/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 8 februari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgården går igenom en tuff tid i SHL med sju raka hemmaförluster inför mötet med Malmö på tisdagen. Sportchefen Joakim Eriksson berättar vad som hänt efter det att han skällde ut sina spelare offentligt.

Och att han vill ha in en toppback.

– Vi har haft en fyra fem olika namn som vi har varit med långt i matchen på vad gäller att sajna, säger han till HockeyNews.se.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Djurgården är sämst i SHL de senaste 14 matcherna då man bara har två segrar. Hemma på Hovet, där Djurgården vann 16 raka förra säsongen och där laget tidigare den här säsongen hade nio segrar i följd, har det nu blivit sju raka nollpoängare.


Det har inte hänt sedan elitserien/SHL drog igång 1975/1976. Läget i Djurgården är ansträngt.

ANNONS


– Jag tycker att vi spelade en bra match i lördags och det är väl en ljuspunkt i sig. Resultatet som sådant var inte nån ljuspunkt, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.


ANNONS

Det blev förlust med 3–2 mot serieledande Växjö trots att Djurgården lyckades kvittera till både 1–1 och 2–2 (med mindre än sju minuter kvar). Men likväl blev det ännu en nollpoängare.


– Vi tog väl åter tag i spelet med puck. Över 60 minuter var vi inte det spelförande laget, men i 35-40 minuter var det vi som ägde matchbilden. Matchen var därför att vinnas, men Växjö har blivit vana att vinna och vi har blivit vana att förlora och det var lite det som hände i matchen på slutet, menar Eriksson.

ANNONS


Efter hemmaförlusten mot HV71 den 26 januari riktade Djurgårdens sportchef tung kritik mot sina spelare, framför allt de som ska vara de ledande spelarna. Då som nu saknades lagkaptenen Jacob Josefson och andracentern Sebastian Strandberg.


ANNONS

Poängkungen Sebastian Strandberg och lagkaptenen Jacob Josefson saknas i Djurgården sedan flera veckor tillbaka. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

– Två av de ledande spelarna spelar inte ens, eftersom de är skadade. De som är kvar tycker jag för tillfället har steppat upp. Jag tycker att Dick (Axelsson) har steppat upp, säger Eriksson och tar upp en av de spelare som han inte tyckte levde upp till förväntningarna.


LÄS MERHoltz petad från powerplay – och Djurgården vill ha in toppback

ANNONS


– Jag tycker att (Bobby) Nardella har återkommit om man pratar om de som har offensiva kvaliteter. Jag tycker att Tom Nilsson, ”Henke” Eriksson och ”Jeppe” Pettersson har steppat upp vad gäller energi och ledarskap. Sedan måste fler följa utöver dem om vi ska vända på den här trenden. Jag tycker nog att jag ser rörelse på de killarna jag nämnde och sedan gäller det att få fart, energi och självförtroende i övriga killar som det kanske sviktar lite för, säger Joakim Eriksson.


ANNONS

I anrika Djurgården är det högt i tak och spelarna och ledarna ska kunna ge och tåla kritik för att utvecklas och hjälpa varandra att gå åt rätt håll.


Inför säsongen var laget tippat utanför slutspelsplats av de flesta bedömare och experter. I Djurgården är målet att slå sig in på topp sex där man tycker att man hör hemma.

ANNONS


– I Djurgården jobbar vi systematiskt med samtal med alla våra spelare kontinuerligt oaktat om vi spelar bra, mindre bra eller dåligt. Vi jobbar tätt och intensivt med våra killar och gör alltid det. Vi har såväl lagmöten som individuella möten och det har fortgått och det har intensifierats. Sedan innehållet professionell elitidrott väldigt mycket idrottspsykologi. Saker och ting som är väldigt enkla i normal framgång kan bli väldigt svåra och jobbiga i mentala motgångar och det är väl det som vi upplever just nu och det gäller att vi bryter de trenderna på ett eller annat sätt och det kräver att man kommer samman som grupp och att varje enskild individ fokuserar på sitt och försöker utföra sin roll och sin uppgift på bästa möjliga sätt, säger Joakim Eriksson.


ANNONS

"Dick Axelsson har steppat upp", tycker Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson. Foto: Bildbyrån.


ANNONS

Huruvida han gjorde rätt som skällde ut sina spelare i Djurgårdens Youtube-kanal i ett klipp som vem som helst kunde se har delat hockeypubliken.


– Jag tycker att det är helt oväsentligt för vi befinner oss två och en halv vecka längre fram och vi har förlorat fyra eller fem vidare sedan den situationen och har haft otaliga möten och uppföljningar internt kring en massa olika saker, så vi är där vi är just nu oaktat vad vi har gjort eller inte har gjort. Man kan alltid ha uppfattning åt den ena eller andra hållet vad man ska göra eller inte göra inofficiellt och officiellt. Vi har kontinuerlig hög kravställning i Djurgården. Kontinuerligt hög uppföljning såväl för lag som för spelare och individer. Det har vi fortsatt ha under den här perioden och kommer fortsätta att ha och jobba tätt och intensivt för att vända den här trenden.

ANNONS


LÄS MEREk: Hög tid för Djurgården att gå från ord till handling


ANNONS

För Djurgården blir det fortsatt att klara sig utan de skadade toppcentrarna Jacob Josefson och Sebastian Strandberg mot Malmö.


– De kommer inte att spela imorgon. Det är svårprognosticerade skador. Vi hoppas få tillbaka dem så fort som möjligt. Det kommer ett välkommet brejk här på en vecka efter kommande match, men det är svårt att sia om de är tillbaka eller inte tillbaka efter uppehållet. Vi får helt enkelt avvakta och se, säger Joakim Eriksson.

ANNONS


Sedan Djurgården blev av med JVM-backen Tobias Björnfot till NHL-klubben Los Angeles Kings har jakten efter en ersättare pågått.


ANNONS

– Vi har varit och huggit på ett antal spelare på marknaden. Några har valt att stanna kvar i Nordamerika istället för att komma över. Någon spelare har valt något annat SHL-lag. Någon spelare har valt något annat lag i Europa. Vi har haft en fyra fem olika namn som vi har varit med långt i matchen på vad gäller att sajna. Vi har sju seniorbackar i truppen och vi vill gärna vara åtta, minst, när vi går in i slutfasen av säsongen. Det arbetet fortgår och transferfönstret stänger den 15:e. Vi får se vad vi har för möjligheter och vi lyckas addera någonting till vår trupp, vilket målsättningen har varit sedan årsskiftet då Tobias stack till JVM och vi visste att han inte skulle återkomma, säger Joakim Eriksson.


***

ANNONS


Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln