HockeyNews
PLUS

Fyra SHL-lag utan spelare i Tre Kronor i februari – så ser VM-planen ut

(17525) Johan Garpenlöv/Tre Kronor
Bildbyrån

Publicerad: 22 januari 2021

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Förbundskapten Johan Garpenlöv är lättad över att VM har flyttats bort från Belarus.

Nu scoutar han spelare till Tre Kronor inför Beijer Hockey Games i Malmö och väljer att inte ta ut spelare från fyra av de 14 SHL-lagen.

Landslagen presenteras av:

IQ Fuel Makes you better, for real! 

All Out CCM Hockey 


Coronapandemin gör även att denna landslagssäsong är svårplanerad. Till Karjalaturneringen i november tog Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv ut spelare från SHL men valde bort KHL och Schweiz.


I Channel One Cup i Moskva var tanken att enbart ta ut KHL-spelare, men urvalet blev för tunt så ett par SHL-spelare från Skellefteå och Örebro fanns med.


Den 11-14 februari spelas Beijer Hockey Games i Malmö, utan publik, och om någon vecka ska Tre Kronor-truppen presenteras.


– Just nu så ska vi försöka plocka från alla ligor, sedan vet vi inte om vi kan det. Vi har skickat ut releaser på alla spelare. Vi får se vilka svar vi får därifrån, säger Johan Garpenlöv till HockeyNews.se.


Inte till någon av de två tidigare turneringarna har Tre Kronor haft spelare med från den schweiziska ligan. Det blir svårt även denna gång.


– Vi har problem med Schweiz, det vet vi om. Som det ser ut, vi har inte kollat det fullt ut, så måste de vara i karantän tio dagar om de kommer från Sverige som är rödlistad, säger Garpenlöv.


– Om de först är med oss i sju dagar och därefter tio dagar till så förstår man att det kanske inte är så aktuellt att åka iväg och spela med oss.


I SHL har spelprogrammet lagts om för lag som varit drabbade av coronautbrott vilket gör att de kommer att spela under landslagsuppehållet i februari.


– Det vi har under veckan är att fyra lag ska spela matcher under den veckan, som det ser ut nu. Djurgården, Malmö, HV och Brynäs kommer att spela. Som vi har gjort under säsongen är att vi låter de lagen vara och så plockar vi från de andra lagen, säger Garpenlöv.


Brynäs kommer att ha ett tufft spelprogram under landslagsuppehållet i februari och behöver inte släppa spelare till Tre Kronor. Foto: Bildbyrån.


– KHL är som vanligt att man vet aldrig förrän man börjar plocka om man får dem eller inte. När vi väl har suttit och tagit ut laget så får vi se. Då får man göra den där listan som vanligt och börja med ett lag och sedan jobba sig nedåt om man får nej.


– Nu kommer vi nog att försöka göra en liten blandning och prova några nya killar som vi inte har haft med. Några som har gått bra i SHL. Det blir någon typ av stomme som har varit med tidigare.


Under torsdagen såg Johan Garpenlöv Rögles genombrottsman Simon Ryfors bli tvåmålsskytt och gå upp i delad ledning i SHL:s skytteliga. Ryfors lär vara ett hett namn för Tre Kronor i februari.


NHL-säsongen inleddes nyligen och grundserien ska vara färdigspelad den 8 maj, vilket skulle ge Johan Garpenlöv chansen att ta ut NHL-spelare till VM som börjar den 21 maj.


Men osäkerheten runt NHL är stor och redan nu har flera lag problem med coronasmitta.


– Med tanke på att vi inte riktigt vet vad som gäller under VM vad gäller NHL-spelare så är grundtanken att spela med spelare från Europa. Sedan får vi se vad som händer. Det kommer att bli en pågående process under våren. Kommer NHL:s grundserie att pågå som planerat eller kommer den att skjutas fram, och hur långt kommer den att skjutas fram? Vi får ha två planer egentligen, säger Tre Kronors förbundskapten.


LÄS MERTre Kronor-ledningen planerar för ett VM helt utan NHL-spelare


I KHL har Tre Kronor starka målvakter och förra veckan utsågs Adam Reideborn till bästa målvakt i ligan efter den senaste tidens storspel.


– Som jag har sagt förut så känner vi oss trygga med målvaktssidan. Nu går Reideborn jättebra där borta och han var med förra året. Vi har Magnus Hellberg som gör det när han spelar, säger Garpenlöv.


Ak Bars Kazans målvakt Adam Reideborn är bäst i KHL och en av de målvakter som är aktuella för Tre Kronor. Foto: (c) photo.khl.ru Ilnar Tukhbatov.


– Vi har Lindbäck som kom in och gjorde det bra hos oss senast. Nu är han skadad. Och sedan har vi Lasse Johansson, som har haft lite skadebekymmer, men som också gör det bra. Målvaktssidan känns bra. Sedan får vi se vilka målvakter vi plockar ut.


På tisdag eller onsdag i nästa vecka, den 26 eller 27 januari, kommer Internationella ishockeyförbundet att fatta beslut om var VM 2021 kommer att spelas. Antingen blir det enbart spel i Riga i Lettland. Eller så blir det en kombination av Riga/Herning (Danmark) eller Riga/Bratislava (Slovakien).


Den 18 januari blev det klart att VM inte kommer att hållas i det politiskt oroliga Belarus.


– Det var väl ett väntat beslut och helt rätt beslut att göra det med tanke på vad som händer i det landet. Att det skulle ske hade jag väl trott och hade stora förhoppningar på. Nu är det gjort och det är vi glada för. Nu kan vi koncentrera oss på hockeyn och inte behöva prata om andra saker, säger Johan Garpenlöv.


Litauen har försökt bli en kandidat att arrangera VM ihop med Lettland, men så kommer det inte att bli. Och när det gäller de tre befintliga aktuella VM-varianterna ser Garpenlöv dem som jämbördiga kandidater.


LÄS MERNy kandidat vill arrangera ishockey-VM 2021 ihop med Lettland


– För mig eller för oss spelar det ingen roll för i det här läget känns det som att det kommer att bli ett VM utan publik. Det är viktigare för oss att vi är i en bra miljö, att vi får rätt storlek på omklädningsrum för corona och allt det här. Sedan om vi är i Danmark eller Bratislava, för mig kvittar det.


– Någon typ av bubbla kommer det ju att vara. Sedan hur strikt den kommer att vara får vi se.


Det finns en förhoppning om att vaccineringen mot covid-19 är långt framskriden i slutet av maj dit det är fyra månader.


– Det skulle kunna vara så bra att alla länder har blivit vaccinerade så man kanske kan börja plocka in publik. Men jag gissar i det här läget att det inte kommer att vara så, säger Johan Garpenlöv.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)