HockeyNews
PLUS

Djurgårdens drömduo – så gör klubben för att hålla chansen vid liv

(16825) Marcus Krüger/Daniel Brodin
Bildbyrån

Publicerad: 13 december 2020

STOCKHOLM. Djurgården har 18 spelare med utgående kontrakt. Sportchefen Joakim Eriksson tänker inte förlänga något avtal förrän tidigast i januari på grund av coronakrisen.

Samtidigt håller han kontakten med två Djurgårdsprofiler i Schweiz inför nästa säsong: Daniel Brodin och Marcus Krüger.

– Det ingår i mitt jobb att försöka ha en dialog och en spaning på hur de tänker och resonerar om sin framtid, säger Eriksson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det är ett oerhört utmanande jobb för SHL-klubbarna och för deras klubbdirektörer och sportchefer. Arenornas läktare gapar tomma och publikintäkterna har uteblivit så gott som helt sedan premiären den 19 september.


Det har gått snart tre månader utan något klirr i kassan och ingen vet hur länge pandemin kommer att fortgå eller hur lång tid det tar innan smittspridningen avtar.


SHL har fått statligt stöd för två av årets fyra kvartal och det senaste ger de 14 klubbarna 107,8 miljoner kronor. För Stockholmsklubben är det omkring åtta välkomna miljoner kronor in på ett annars plågat konto.


– Ja, 7 000 betalande åskådare är inte här idag. Det är välbehövliga pengar och välbehövliga stöd. Det är tv-pengarna och statens stöd som gör att vi i SHL likviditetsmässigt står upp, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till HockeyNews.se där han står och blickar ut över ett publiktomt Hovet.


LÄS MERSHL överväger att krympa spelartrupperna – maxtak för trupper aktuellt


– Sedan finns det några, inklusive oss själva, som har kapital att överleva ett eller två tuffa år utifrån ett eget kapitalsperspektiv, men likviditetsmässigt är det superviktigt att staten, så länge de här restriktionerna för publik och möjligheter att jobba med vår ordinarie intäktsverksamhet inte finns, att de visar den viljan att stötta ekosystemet i elitidrotten. För elitidrotten står för mycket av breddidrotten nedåt i våra regioner.


Så här såg det ut på Hovet under Djurgården-Örebro torsdagen den 10 december 2020. Foto: Bildbyrån.


SHL-klubbarna har bromsat alla kontraktsförlängningar tills vidare, men det är fritt för varje enskild klubb att fatta egna beslut. Hittills är det ingen klubb som har offentliggjort att spelare gjort klart med en fortsättning, även om det finns muntliga överenskommelser så här dags lite här och där.


– Det är vi själva som just nu inte tycker att det är aktuellt att sajna spelare för vi vet inte hur snabbt vaccineringen kommer igång och i vilken omfattning och vad det får för påverkan in mot nästa säsong. Kommer vi att kunna släppa på publik i september eller i december eller januari nästa år? Vad har vi för scenario framför oss? Det är så många osäkerhetsfaktorer, säger Joakim Eriksson om de yttre faktorerna som ekonomiskt påverkar klubbarna in på bara skinnet.


– Därigenom är spelarkostnader den största enskilda posten som vi har, alla klubbar, och då får man vara noga innan man gör de investeringarna. Därför har i alla fall vi inom Djurgården en väldigt återhållsam situation just nu vad gäller att sajna nya kontrakt. Och det kommer vi väl att ha en bit in på nästa år.


Djurgården har 18 spelare utan kontrakt bortom den 30 april 2021 inklusive de Tobias Björnfot, Dominik Bokk och Bobby Nardella som är inlånade från sina NHL-klubbar.


En lätt stressande situationer för alla agenter som ska hitta jobb till sina spelare.


– Jo, det finns väl en stress. De är väl också osäkra på vad som händer och vad alla ligor, inte bara i Sverige, vad vi klubbar har för betalningsvilja och vad det finns för jobbtillfällen för deras killar. Normalt sett går säsongen i gång ganska mycket nu för de spelare som har utgående kontrakt, säger Joakim Eriksson.


Även Djurgårdens sportchef brukar ligga långt fram med nästa års trupp så här långt in på den innevarande säsongen.


– Ja, normalt sett har man ganska långt gången dialog med sina egna spelare. Och de spelare som ser ut att röra på sig kommer igång med dialoger på marknaden. Man kan tycka vad man vill om hur tidigt det är, men det är normalt så det har sett ut under många många år. Nu är det klart att den processen blir försenad, vilket jag kan tycka är lite sunt. Jag gillar det upplägg som NHL har, att man inte pratar avtal förrän efter säsongen och spelar färdigt först.


Formstarke centern Tom Wandell är en av alla Djurgårdsspelare med utgående kontrakt. Foto: Bildbyrån.


Eriksson ser krasst på verkligheten i SHL.


– Vi är inte isolerade i det som händer i övriga Europa. Vi kan inte säga att vi fryser en avtalssituation fram till maj. Då för schweiziska klubbar, och ryska klubbar, och andra internationella klubbar dialoger med de svenska spelarna under perioden december till maj så vi måste förhålla oss till hela Europa som konkurrerande arbetsmarknad.


LÄS MERSigneringsstoppet kvar i SHL: "Blir en gigantisk ekonomisk utmaning"


Du måste väl ändå hålla någon form av snack med dina spelare för att tala om att ni är intresserade av en fortsättning under rådande läge?


– Vi har det ganska lätt för oss. Vi rekryterar från Stockholm till vårt ishockeygymnasium. Vi ser till att ha en god och väl fungerande talangfabrik och försöker lyfta upp så många som möjligt genom det systemet. Vi gillar att jobba med kontinuitet både i lag och i spelare och ledare och försöker vara så duktiga som möjligt att jobba med dem vi har och utveckla de vi har. I den mån folk är framgångsrika och lämnar oss av olika anledningar så får vi försöka ha en tidig information om det och därigenom agera förebyggande. Det kanske man gör lite tidigare och i större omfattning andra säsonger än nu, men just nu så ligger man väldigt still generellt.


Ett långt och ganska undvikande svar. Men i förhandlingssituationer gäller det att hålla korten nära inpå sig och inte avslöja något.


Men att Djurgården gärna hämtar hem dubble Stanley Cup-mästaren och VM-guldvinnaren Marcus Krüger från ZSC Lions i Zürich är ingen hemlighet.


– Ja, Krüger, (Daniel) Brodin och vem du vill som har en tydlig Djurgårdsanknytning och som är duktiga hockeyspelare är vi givetvis intresserade av. Det ingår i mitt jobb att försöka ha en dialog och en spaning på hur de tänker och resonerar om sin framtid. Givetvis har jag en dialog med Marcus precis som jag har med ett flertal andra spelare, säger Joakim Eriksson.


Flyttar Marcus Krüger hem till Stockholm och Djurgården nästa säsong? Foto: Bildbyrån.


Daniel Brodin har ett år kvar på sitt kontrakt med Fribourg-Gottéron, medan Krüger har ett utgående kontrakt.


Men du pratar ändå med Brodin?


– Så är det, men det är ingen som vet vad som händer med avtal och ligor generellt. Så kartor, ligor, avtal kan ritas om. Det återstår att se vad som händer, säger Joakim Eriksson.


LÄS MERSHL diskuterar datum för transferstoppet den här säsongen


Daniel Brodin är inne på sin andra säsong i Schweiz där han är nästan lika populär som hemma i Djurgården där han vid flera tillfällen utsetts till Årets Järnkamin av fansen.


– Vi har en ganska tydlig rekryteringsprofil. Vi vill gärna ha så bra spelare som möjligt, men vi ser gärna att de är svenska, och vi ser gärna att de har Stockholmsanknytning om vi kan. Det tycker vi är en framgångsfaktor och vi är stolta över att vara det flaggskeppet för Sveriges storstad. Ibland har man tre utländska spelare, men ofta har vi noll eller en, säger Joakim Eriksson.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS