HockeyNews
PLUS

SHL överväger att krympa spelartrupperna – maxtak för trupper aktuellt

(16598) Leksand/spelarbänk 2020
Bildbyrån

Publicerad: 30 november 2020

FacebookXWhatsApp

SHL diskuterar en minskning av antalet spelare i matchtrupperna. Dagens 20 utespelare plus två målvakter ser ut att bli 18 utespelare och två målvakter.

Dessutom kan det införas ett maxtak för hur många spelare ett SHL-lag får använda sig av under säsong.

– Inget beslut är taget, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Coronakrisen i svensk hockey kommer att få en rad effekter på både kort och lång sikt. Det blir konsekvenser på såväl sportsliga som ekonomiska sätt.


Enligt vad HockeyNews.se diskuterar SHL intensivt inom sportchefsgruppen att krympa spelartrupperna till kommande säsong. Syftet är att gå ner från dagens 20 ombytta spelare plus två målvakter till 18 utespelare och två målvakter.


– Ja, det är en av de delar vi tittar på både ur ett spelutvecklingsperspektiv men också ur ett ekonomiskt perspektiv om klubbarna därigenom kan ha minskade spelartrupper, säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till HockeyNews.se.


Förutom att få ner antalet ombytta spelare under SHL-matcherna diskuteras även att införa någon form av maxtak av antal spelare som får representera ett lag under säsong. Det har diskuterats både med förbundet och inom sportgruppen.


Lag som spelar i Champions Hockey League kan behöva ha en stor spelartrupp eftersom det blir fler matcher som sliter i längden.


SHL-lagens matchtrupper kan krympa från 20 till 18 utespelare, plus två målvakter, till nästa säsong. Foto: Bildbyrån.


Ett givet antal spelare per lag i SHL som får delta varje säsong kommer att leda till en dämpande effekt.


– Om du dressar 18 spelare plus två målvakter innebär det att SHL-klubbarna kan ha mindre spelartrupper, vilket sänker kostnaderna och blir ekonomiskt mer fördelaktigt, säger Johan Hemlin.


LÄS MERSigneringsstoppet kvar i SHL: "Blir en gigantisk ekonomisk utmaning"


Statistiskt sett har lagens sjundeback och trettonde forward ganska lite istid vilket mätts av Svenska ishockeyförbundets spelarutvecklare och juniorlandslaget.


Istället för att få betydligt mer istid och en större roll i klubbens juniorlag följer spelarna med på SHL-lagets match och får lite istid. Det finns inget entydigt svar på att det inte skulle vara utvecklande att spela några minuter på SHL-nivå för det kan det fortfarande vara.


Diskussonen har varit återkommande i SHL:s sportchefsgrupp de senaste åren och under coronakrisen har den intensifierats. Tanken är att det ska införas i tävlingsbestämmelserna. Juniorer kommer inte att räknas in under ett maxtak för antal spelare.


– Några beslut om detta är inte tagna, understryker Johan Hemlin.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)