Timråstjärnan om åren i USA och att ta mer plats på isen: "Ångrar absolut ingenting"


Igår

Två år i USA gjorde att Jens Lööke växte som människa och spelare, även om det inte blev spel i powerplay eller NHL.
I Timrå ser nu utvecklingskurvan ut att peka rakt uppåt för den trefaldige JVM-spelaren som tar allt större plats på isen.
– Det känns som att jag fått bättre självförtroende och jag vill ha pucken mer så jag försöker vara mer delaktig i spelet och det är något jag känner själv har blivit mycket bättre i år, säger Lööke till HockeyNews.se.


Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Han lämnade Sverige sommaren 2017 efter tre raka JVM men där han inte riktigt fått det att lossna på seniornivå.

Efter två år i AHL med Tucson Roadrunners där poängen inte heller trillade in i önskad takt och powerplaytiden var minimal vände Jens Lööke tillbaka till Timrå.

Och sedan tog det fart, rejält.

39 poäng på lika många matcher under förra säsongen och den här hösten har det blivit 17 poäng på 14 matcher för de 23 årige forwarden

– När han kom hit var han lite stukad och hade kanske inte fåt spela den offensiva spel som han har i sig, där borta. Han hade fått lite mindre istid och en annan roll än vad det han är, och när han kom hit tog det ett litet tag innan han kom in i allt det här men han växer hela tiden i hur han agerar ute på banan, säger Timråtränaren Fredrik Andersson till HockeyNews.se och fortsätter:

– Jag tycker att han tar mer plats, han är en mer bidragande spelare i varje match och visar dag ut och dag in att han verkligen vill det här. Just att mogna, och förstå att man kanske behöver jobba lite hårdare för att få ut det offensiva, det är något han börjat lära sig.

LÄS MER: Centertalangen om att lämna SHL och återkomsten i Timrå: "Stor chans på att gå upp" 

Samtidigt som Timrå tuffat på i toppen av den allsvenska tabellen i kamp med Björklöven har det alltså blivit 17 poäng för forwarden med Valbo som moderklubb.

Med den noteringen på 14 matcher är på han på god väg att krossa förra säsongens notering på 39 poäng.

Ett poängtempo som skulle göra att Lööke landar på 63 poäng om han fortsätter på den inslagna vägen under resterande del av säsongen.

– Jag tycker väl att det har varit bra, det får jag säga, säger han ödmjukt och fortsätter:

– Framförallt har laget spelat extremt bra och det gör det lättare att komma in i grejerna. Nu blev ju första matchen som den blev, men jag tycker att vi gjort det väldigt bra sedan den här säsongen började. Vårt lag håller en väldigt hög nivå och jag känner att jag själv tagit några kliv i år jämfört med förra året. Det känns som att jag blivit starkare och snabbare, så det har helt klart varit helt okej, men det finns alltid förbättringspotential och det jobbar man med varje dag.

Jonathan Dahlén och Jens Lööke, två delar ur förra säsongens succékedja. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Under förra säsongen parades han ihop med Jonathan Dahlén och Albin Lundin och trion var Timrås förstakedja under större delen av säsongen.

Hittills denna säsong har Lööke haft ett par olika kedjekamrater i takt med Timrå försökt få igång flera kedjor, något man hittade i takt med att NHL-lånen Isac Lundeström och Jesper Boqvist anslöt.

Och det faktum att Lööke levererat trots ny omgivning är något som gläder Timråtränaren Andersson.

– Det som är roligt är att även om vi haft olika omgivningar för honom så har han hela tiden varit en som varit delaktig i det man gör. I år tycker jag att han varit riktigt bra. Man ser farten han har i spelet, att han kan bära pucken över banan, utmana en mot en och göra sin back, det är inte många spelare som klarar det idag faktiskt, säger han.

Vilken tycker du är hans bästa egenskap?

– Förutom farten, han har en otroligt bra skridskoåkning och bra fart, så tycker jag att en sak som han har som han kanske inte utnyttjar tillräckligt mycket är skottet. Han har ett riktigt bra skott och jag försöker prata med honom om just det. 

På två år i AHL blev det 120 matcher och 32 poäng för den av Phoenix Coyotes draftade forwarden.

Men även om det inte resulterade i något NHL-framträdande och poängen inte ramlade in såsom han hoppats ångrar han inte att han åkte över när chansen erbjöds.

Om något så blev det en lärorik period för människan Jens Lööke.

– Jag ångrar absolut ingenting. Jag spelade inget powerplay eller sådana situationer så det är klart att det blir svårare att producera då. Men jag lärde mig otroligt mycket där. Jämfört med säsongen innan jag åkte över och nu när jag kom tillbaka kändes det som att jag tagit riktigt stora kliv, så det var väldigt lärorika säsonger för mig i USA. Det är mycket jag kan ta med mig därifrån, helt klart. Jag spelade i ett bra lag i Tucson och jag växte väldigt mycket som människa, säger han.

Fyra mål och 13 assist har det blivit för Lööke denna säsong. Foto: Pär Olert/Bildbyrån

Tillbaka i Timrå har utvecklingskurvan pekat uppåt igen.

En del som många som sett Lööke spela det senaste året är att han blivit starkare med pucken. Något som både tränaren Fredrik Andersson och Lööke själv håller med om.

– Där tycker jag att jag tagit kliv och jag vet att det är något som man kommer behöva vara väldigt noga och något av det viktigaste man kan ha där ute. Jag känner att jag tagit steg men även där känner jag att jag kan bli ännu bättre och försöka ta det till nästa nivå, säger han.

En annan del i hans spel som blivit bättre är att han är delaktigare i spelet över hela banan och oftare sätter fart på anfallen själv än att vänta på att pucken kommer till honom.

Något som gett Timrås omställning- och anfallsspel ytterligare en dimension.

– Det känns som att jag fått bättre självförtroende och jag vill ha pucken mer så jag försöker vara mer delaktig i spelet och det är något jag känner själv har blivit mycket bättre i år. Det är något jag vill fortsätta jobba med ännu mer för att göra bra grejer när man väl har pucken. Det är något som har kommit mer och mer denna säsongen, så det är roligt, säger Lööke.

– I år tycker jag att han varit riktigt bra. Man ser farten han har i spelet, att han kan bära pucken över banan, utmana en mot en och göra sin back, det är inte många spelare som klarar det idag faktiskt. Han vill vara mer inblandad och det har väl att göra med att självförtroendet växer och att han känner att han klarar av det, säger Andersson.

LÄS MER: NILSSON: Fyra heta allsvenska frågor just nu 

Timrå ser ut att vara den största utmanaren om en SHL-plats tillsammans med Björklöven, då man just nu leder ligan på målskillnad före Umeålaget.

Och poängen trillar in på kontot för Lööke.

Inte konstigt att han trivs med hockeylivet just nu.

– Vi är en bra bit in på vägen med det här laget och det är bara glädje när man kommer till hallen just nu. Alla har en sjukt bra känsla i den här gruppen, det är väldigt roligt att spela på det sätt vi gör och ha den kemi som vi har i gruppen. Det är ett väldigt härligt lag att vara i, säger Lööke.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons