NILSSON: Fyra heta allsvenska frågor just nu


21 november
Tabellen haltar och matcher skjuts upp, samtidigt lämnar NHL-lån klubbarna – medan andra lån ansluter.
Här har HockeyNews.se:s reporter Alexander Nilsson hittat fyra heta frågor på de allsvenska isarna, just nu

Annons

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner 

Hur påverkar långa uppehållen lagen?
Almtuna har inte spelat någonting sedan matchen mot BIK Karlskoga 4 november då matchen mot Timrå 11 november sköts upp samtidigt som lagen var ute för uppvärmningen, AIK har inte spelat sedan 8 november. Mora och Kristianstad har inte spelat sedan 11:e och Timrå har inte spelat sedan 13:e november. För Almtuna ser det ut att bli ett 21 dagar långt matchuppehåll då de möter Kristianstad på onsdag medan AIK möter Västerås efter 17 dagar utan match. För Timrås del är nästa match på fredag nästa vecka, ett uppehåll på 14 dagar. Mora har redan nu meddelat att nästa veckas matcher skjuts upp och att man därmed inte har någon planerad match förrän 2 december vilket skulle ge ett uppehåll på 21 dagar.

Efter en extremt lång försäsong kommer nu långa uppehåll utan matcher för lagen mitt under säsong, något man inte brukar vara vana vid. Jag blir inte förvånad om detta kommer märkas på lagen, främst de lag som dragits med covid-19 i truppen, när de är tillbaka i spel igen – frågan är bara hur mycket?

Marcus Sörensen är inte längre en Vita Hästen-spelare. Foto: Bildbyrån

Vita Hästen efter Marcus Sörensen?
Ingen har väl missat att Marcus Sörensen gjort ungefär vad han velat när han varit på isen under hösten iklädd Vita Hästens färger. 24 poäng på 14 matcher och poäng i alla matcher han spelade talar sitt tydliga språk, och det är tydligt vilket avtryck han gjort på ligan och vad han betytt för Vita Hästen. Laget är trea i powerplayligan med sina 25,86 procent och har haft ligans effektivaste offensiv med mål på 15 procent av skotten innan fredagens match mot Tingsryd, där Sörensen såklart varit starkt bidragande i båda sifforna. Men igår meddelade Vita Hästen att Sörensen blir den senaste i raden av NHL-lån att kallas tillbaka till Nordamerika.

Om det hörde ihop med Sörensens uttåg eller inte låter jag vara osagt, men Vita Hästen fick bara iväg 18 skott på mål och gjorde bara ett mål i sin första match utan Sörensen när man föll mot Tingsryd. Om det är ett tecken på vad som komma skall för Vita Hästen är såklart för tidigt att säga, men det är en snudd på omöjlig lucka att fylla som Sörensen lämnar efter sig – och det bör få konsekvenser för laget.

LÄS MER: Centertalangen om att lämna SHL och återkomsten i Timrå: "Stor chans på att gå upp" 

Vilken status håller talangen?
När Timrå IK gick upp i SHL var Jacob Olofsson en av de stora hjältarna bakom avancemanget då han stod för inte mindre än tre matchvinnande mål i direktkvalet mot Karlskrona, och var inne på isen i match sju när Timrå gjorde 1–0 i 2–0-segern, samtidigt som han var +5 i matchserien. Efter ett år i SHL lämnade han för Skellefteå när Timrå åkte ur, men där kom inte den utväxling han eller Skellefteå hoppats på och nu återvänder han alltså till Timrå. Speltiden minskade undan för undan i Skellefteå och den stora frågan är nu vilken Jacob Olofsson som återvänder till Timrå?

Timrå hoppas att han ska återfinna både självförtroende och ett spel som spetsar till laget efter att NHL-lånen lämnat. Och kanske är en flytt tillbaka till Medelpad, till en klubb han varit i under flera år tidigare och närhet till familj just vad 20-åringen behöver just nu – även om det innebär att lämna SHL.

Kan Pär Styf och co få mungiporna att peka uppåt i Örnsköldsvik? Foto: Bildbyrån

Vart är Modo på väg?
Modo har varit en av Hockeyallsvenskans samtalsämnen egentligen sedan förra säsongen stängdes ned. När det stod klart att det inte blev något SHL-avancemang försvann Björn Hellkvist under uppmärksammade former, succékedjan med Adam Tambellini, Jonathan Johnson och Patrik Karlkvist lämnade, ett knippe backtalanger drog till SHL och totalt tappade man 17 spelare till den här säsongen. En rejäl ombyggnation fick med andra ord genomföras och när säsongen drog igång såg det ut att ha blivit pannkaka av det mesta. Nye tränaren Ville Nieminen fick inte alls ordning på laget och lämnade efter nio matcher när man sladdade i tabellen och tänkte toppcentern Aaron Gagnon tvingades avsluta karriären i för en och en halv vecka sedan.

Nu är frågan vart man är på väg. Men det känns ändå som att man börjar få ordning på det hela i Örnsköldsvik. Pär Styf och Urban Omark verkar, av det man hör, ha fått ut tydligare budskap och skyttekungen Patrik Karlkvist har vänt åter. Sedan Styf och Omark fick ta över ansvaret har man två trepoängare, lika många som laget tog med Nieminen som tränare på hans nio matcher, på fem matcher och totalt åtta poäng.

***

Bra artikel?! Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Annons

Annons