HockeyNews
PLUS

Grewes kamp i Djurgården ska leda till NHL-drömmen i Detroit Red Wings

(16394) Albin Grewe/Djurgårdens IF
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 19 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. I väntan på sitt hockeyäventyr i USA tar Albin Grewe, 19, varje chans till spel med Djurgården i SHL.

NHL-klubben Detroit håller genom Niklas Kronwall och Shawn Horcoff nära koll och kontakt med honom.

– Jag snackar med dem, framför allt Kronwall, varje vecka, säger Grewe till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Detroit Red Wings har draftat så många svenska talanger de senaste åren att det nästan är svårt att komma ihåg dem alla.


I den senaste draften blev Frölundas Lucas Raymond NHL-klubbens förstaval då han gick som fyra. Sedan 2016 har Detroit valt 14 svenskar i drafterna.


Djurgårdsforwarden Albin Grewe är en av talangerna och han valdes i tredjerundan 2019. Han har kommit lite i skymundan i SHL bakom Detroittalangerna Lucas Raymond, Jonatan Berggren, Skellefteå, och Albert Johansson, Färjestad som har inlett hösten strålande.


Men i tisdags slog Albin Grewe till med sitt första SHL-mål på över ett år när fick chansen i tredjekedjan istället för Dominik Bokk.


– Vi var ganska mycket mellanmjölk nere i Karlstad (5–0-förlust mot Färjestad) så det fanns många som kunde bli åsidosatta. Nu satte vi Dominik (Bokk) åt sidan och Grewe fick hoppa in där. Han gjorde det bra. Han hade sin djuriska kraft där idag och då var han bra, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson.


I en kedja med Michael Haga och Manuel Ågren bidrog Albin Grewe både med ett mål och ett som vanligt hårt jobb utan pucken.


– Det är min spelstil. Jag trivs framför mål och vill vinna de där lösa puckarna och lyckas trycka in några puckar. Det är väl där han (Robert Ohlsson) vill ha mig också så jag hoppas att han är nöjd, säger Grewe och ler.



Konkurrensen om forwardsplatserna i Djurgården är hård.


– Vi har en del forwards. Det gäller att prestera varje match för att kunna få spela. Jag vet inte hur många vi är, men vi är väldigt många nu, säger Grewe.


Kampen om speltid blir ännu tuffare med Rhett Rakhshani på ingång och med Tom Wandell och Oscar Bjerselius på väg tillbaka efter sjukdom och skada.


– Precis. Det är bara att ta chansen när man får den och göra det bästa, så får vi se hur långt det räcker.


LÄS MERHär är planen för Rakhshani – och så är skadeläget i Djurgården


Albin Grewe skulle egentligen ha spelat med OHL-laget Saginaw Spirit i Nordamerika den här hösten, men på grund av coronapandemin kanske den ligan inte kommer igång förrän i februari eller ännu senare. Om alls.


– Det har varit kul att vara här. Jag skulle ha varit i USA och spela, men det drog aldrig igång så jag är otroligt tacksam för chansen jag har fått här av ”Robban” (Ohlsson) och ”Jocke” (Joakim Eriksson, sportchefen) och alla här. Jag tycker att det är väldigt roligt att vara här just nu.


Och med spel i Djurgården finns fortfarande chansen till en plats i Juniorkronornas JVM-lag. I tisdags gjorde Albin Grewe mål då förbundskaptenen Tomas Montén var på plats på Hovets läktare.


– Jag har inte snackat så mycket med Montén faktiskt, så jag har ingen aning. Jag försöker bara göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker.


Albin Grewe tar steg för steg mot NHL-drömmen i Detroit. Foto: Bildbyrån.


Den stora drömmen är att nå NHL och spel i Detroit. Red Wings har Niklas Kronwall mer eller mindre som de svenska spelarnas närmaste man.


– Jag snackar med dem, framför allt Kronwall, varje vecka. Han ringer mig då och då så har vi lite videomöten med (Shawn) Horcoff nån gång ibland. Det är bra kontakt där. Det är väldigt roligt.


Tills vidare fortsätter Albin Grewes kamp om speltid i Djurgården.


– Nu har vi Skellefteå igen och för min egen del tar jag bara dag för dag och match för match och försöker bara göra mitt bästa på isen för att spela nästa match också, säger Grewe.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)