HockeyNews
PLUS

Så ska skarpskytten Linus Andersson vinna en topproll i Djurgården

(16317) Linus Andersson/Djurgårdens IF
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 14 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Linus Andersson smällde in 22 mål i Hockeyallsvenskan förra säsongen och värvades till Djurgården.

Men vägen till en topproll i SHL-klubben går via fjärdekedjan och stenhårt jobb.

– Så var det med Emil Bemström. Vi börjar i den ändan istället för att bara ge folk saker hela tiden, säger Djurgårdscoachen Robert Ohlsson.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Jämförelsen med Emil Bemström kommer Skellefteåfostrade Linus Andersson att få leva med i Djurgården. För det var lite med förhoppning om att 21-årige Andersson ska utvecklas till en målmaskin som den vasse högerskytten hämtades från Vita Hästen i Norrköping.


Under hösten har Djurgården haft många utmaningar varav coronasmittan har varit en. Sportsligt har Stockholmsklubben valt att hålla hårt i pengarna och dyra värvningar har uteblivit. Men Linus Andersson kan vara den där oslipade diamanten trots allt.


Mot Linköping tog han plats i powerplay och han tackade för förtroendet genom att klippa in 2–0-målet i 6–2-vinsten i en tidig måstematch.


Det var hans andra mål för Djurgården i SHL.


– Det är klart att det sitter nånstans i bakhuvudet att man vill att det ska släppa. Men det är inte heller bra att åka runt och fundera på det alltför mycket, då kommer det bara att bli till en nackdel. Man får fortsätta skjuta och jobba. Till slut trillar den ju in och då blir det som en lättnad, säger Andersson till HockeyNews.se.


I hierarkin har Linus Andersson halkat ner till fjärdekedjan där han spelar med grovjobbande Henrik Eriksson och Kalle Östman, som tillfälligtvis ersätter Tom Wandell, som är på väg tillbaka från sjukdom.


Ändå är förväntningarna ganska höga på Linus Andersson som med 22 mål var en av Hockeyallsvenskans bästa målgörare förra säsongen.


Så frågan är om han inte bör ha en mer offensiv roll då i Djurgården för att lyckas. För närvarande spelar han knappt 13 minuter per match.


– Det var den fråga du ställde till mig när Emil Bemström spelade i vår fjärdelina och i PP. Nej, men Linus har fått ta några steg tillbaka när kanske Dominik (Bokk) har kommit in och egentligen fått slita sig tillbaka till PP-is genom hårt jobb. Nu tycker jag att han har gjort det bra, säger Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson.


Kan Djurgården få samma utveckling på Linus Andersson som på Emil Bemström? Det återstår att se. Foto: Bildbyrån.


– Idag konkurrerade han ut en sån som Michael Haga i powerplay och är tillbaka där och visar med sitt skott att han ska tillhöra PP, men man får lite också det man förtjänar. Börjar man jobba hårt så kommer man att få PP-is. Så var det med Emil Bemström. Vi börjar i den änden istället för att bara ge folk saker hela tiden.


Emil Bemström började för två år sedan i fjärdekedjan med Sebastian Strandberg som center. Bemström vann till slut skytteligan i SHL genom att vräka in 23 mål på 47 matcher, vilket gav honom ett NHL-kontrakt med Columbus.


Strandberg har avancerat till andracenter och spelar med artisten Dick Axelsson och den allroundkunnige högerskytten Niclas Bergfors, som bildar en potentiell förstakedja i Djurgården.


LÄS MEREklund hade show – men NHL-lånet i Djurgården blev petad


För Linus Andersson gäller det nu att bevisa att för Robert Ohlsson att han är värd en plats i en offensiv kedja.


– Jag har väl egentligen en ganska lik roll ändå. Jag ska skjuta mycket, ta puckarna till mål. Sedan att spela med ”Hank” (Eriksson) och Kalle (Östman), Kalle är en smart center som även jobbar väldigt hårt. ”Hank” måste väl vara en av de jobbigaste i ligan att möta, så man vet att de alltid ger hundra procent. Då kan man lägga sig lite där i skottzonen för att få lite passningar av dem. Det är kul, säger Linus Andersson.


På sina sju matcher har han haft 15 skott på mål, och 16 utanför. Skyttet är hans styrka och han behöver skjuta ännu mer och träffa målet ännu oftare.


Vad skulle du själv säga om att spela med offensivt skickliga spelare som Strandberg och Axelsson?


– Det hade ju varit skitroligt. Både Dick och ”Basse” (Strandberg), och även Bergfors är en skitbra spelare, men skulle man få chansen med dem nån gång skulle man nog mest vara nöjd och ta vara på det, för de hittar de bäst omöjliga passningarna hela tiden, säger Linus Andersson.


Linus Andersson har gjort två mål för Djurgården i SHL och har spelat in sig i en powerplayenhet. Foto: Bildbyrån.


Mot Linköping producerade Strandberg-kedjan två mål och två assist.


– De är en så etablerad kedja i SHL så det är svårt att rubba på dem nu, tror jag. De har väl spelat några säsonger nu, och de är duktiga, så man ska inte vara inne och peta där alltför mycket. De löser det väldigt bra själva, säger Andersson.


Han tillägger blixtsnabbt:


– Men det hade varit jävligt roligt. Det hade absolut varit nåt, det hade det.


LÄS MEREk: Här är ett drag som skulle kunna göra Djurgården ännu giftigare


Linus Andersson missade tre matcher i början av oktober på grund av en skada. Då hade han precis gjort sitt första SHL-mål mot Malmö och börjat hitta in i spelet i en trejdekedja med Michael Haga och Manuel Ågren.


– Det började väldigt bra tycker jag. Första matchen (hemma mot Frölunda, 0–2) var lite halvknackig för hela laget. Andra matchen tycker jag vi steppade upp som lag, även jag. Sedan drog jag på mig en skada och var borta några matcher. Då får man börja om på noll lite grann och försöka jobba sig upp igen, säger Andersson.


– Jag känner att jag har kommit tillbaka till spelet som jag hade mot Malmö och det är en självförtroendehöjare, speciellt när pucken trillar in, då höjs självförtroendet ännu en bit.


På lördagen väntar en svårt bortamatch mot Färjestad i Karlstad. Den där skadan har han lagt bakom sig.


– Det är klart att det hämmar lite grann. Det var en överkroppsskada, så skottet och lite sånt där. Det var lite tufft i början, men nu har jag inga problem alls med det. Känner ingenting. Nu känns det mer som att jag har kommit tillbaka ännu mer taggad. Nu är det mest bara positivt.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)