HockeyNews
PLUS

Ek: Här är ett drag som skulle kunna göra Djurgården ännu giftigare

(16306) Linus Andersson/Djurgården
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 12 november 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Bert Robertsson måste ha gått sönder inombords när han såg sitt Linköping ge bort puck, chanser, mål och självaste pinkoden till Clubens bank-id.

Djurgården var bra. Men kan bättre. Det är dags att ge Linus Andersson den chans som skulle kunna lyfta honom till toppnivå i SHL.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


LHC har sig självt att skylla för den svidande stora förlusten mot Djurgården på Hovet.


Ett visset byte lade grunden till en tung kväll i Stockholm. Det öppnade mittzonen och som en isande vind svepte den alerte Djurgårdsbacken iväg pucken till en av SHL:s allra bästa juniorer William Eklund och så smackade han dit sitt fjärde mål den här obarmhärtigt vrickade hockeyhösten.


##Linköping kom aldrig in i matchen.


Det är såna stunder ett lag behöver ha en överjävligt bra målvakt. LHC har Jussi Rynnäs. Han blev utbytt efter två billiga mål i rad och då var det 4–1 till Djurgården. God natt.


Inte ens lite hjälp av ett offsidemål gav LHC den energi som behövs för att välta Djurgården på Hovet.


##För är det något Djurgården gör hemma på Hovet så är det att jobba.


Just ikväll hade laget dessutom en "reservklack" på plats och de sjöng, skrålade och applåderade så att 50 personer lät som, kanske inte 5 000, men som 500.


Och det är med blåstället på som vi hittar Djurgårdens Linus Andersson. Lätt gömd nere i fjärdekedjan bredvid slitvargar som Henrik Eriksson och Kalle Östman.


21-årige Andersson värvades till Djurgården efter att ha gjort hela 22 mål för Vita Hästen förra säsongen. En spelare som behöver förtroende och speltid i en av de två toppkedjorna för att verkligen få chansen att lyckas.


Visserligen får han vara med i en av de två powerplay-uppställningarna och mot Linköping klippte han in sitt andra mål i SHL. Ett mål i Emil Bemström-klass.


Men att spela i fjärdekedjan och sedan förvänta sig att leverera i powerplay känns knepigt. Även om Linus Andersson lyckades mot LHC.


Det var faktiskt så som Frölundaforwarden Max Friberg gjorde i Tre Kronor i Karjalaturneringen. Friberg spelade i fjärdekedja och i powerplay och gjorde två mål och var Sveriges bästa spelare i Finland. Men här pratar vi om en spelare med massor av erfarenhet.


##Om Linus Andersson skulle få lira ihop med Dick Axelsson och Sebastian Strandberg tror jag att det skulle slå gnistor om honom.


Det är bara att kolla in Sebastian Strandberg. Han spelar numera med ett sånt självförtroende och sån självklarhet att han öser in poäng utan att fundera. Hans backhand till 5–2, där han bara lät pucken glida in mellan benskydden på LHC:s inbytte målvakt Niklas Lundström andades Dick Axelsson hela vägen in i mål.


##Så en kedja med Linus Andersson–Sebastian Strandberg–Dick Axelsson skulle vara spännande att se.


Sedan länge spelar Niclas Bergfors med Strandberg och Axelsson och han gör det med framgång. Men jag tror att Bergfors även skulle göra ett minst lika bra jobb i en fjärdekedja.


Annars var det här förstås William Eklunds stora match. Två mål (1–0 och 6–2), en assist och som vanligt lika svårfångad med sina kvicka vändningar, sina fina passningar och sitt mogna spel.


##NHL-scouterna från Detroit och Los Angeles, som var på plats på Hovet, måste ha gnuggat händerna och antecknat flitigt inför NHL-draften 2021.


Då är frågan hur tidigt den nyligen 18 år fyllda forwarden tingas. Här har Djurgården skolat fram ytterligare en blivande NHL-spelare på senare tid efter Emil Bemström och Alexander Holtz.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!