HockeyNews
PLUS

Frölundatalangen om poängformen, Juniorkronorna och draften: "Riktigt nöjd"

(16087) Theodor Niederbach
Carl Sandin/Bildbyrån

Publicerad: 31 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Theodor Niederbach höst har bjudit på det mesta.
Poängen rasslar in i rekordfart i J20-serien, han har debuterat i SHL, blivit draftad och nu senast tog han en plats i Juniorkronorna.
– Det kommer bli lärorikt och man vill göra det så bra som möjligt så kanske man kan stärka sina aktier till att kunna vara med i ett potentiellt JVM längre fram, säger han till HockeyNews.se om landslagsuppdraget som väntar runt hörnet.

Efter att han missat hela sin första säsong som junior på grund av osteokondrit tog Theodor Niederbach fart rejält under förra säsongen i Frölunda.

I J20-laget blev det totalt 48 poäng på 40 matcher, med J20 top 10 inkluderat, och i J18-laget gjorde han totalt 26 poäng på 15 matcher, slutspel inkluderat.

Det blev dessutom sju poäng på åtta landskamper med Småkronorna.

Den här hösten har han han inlett på ett sätt där han ser ut att krossa förra säsongens notering i J20.

Efter 17 spelade matcher har Bjästasonen samlat ihop 33 poäng. Håller han samma poängsnitt i lagets 13 sista matcher i J20 Nationell innan jul slutar han på 58 poäng, det innan eventuellt seriespel efter jul.

– Jag är nöjd spelmässigt, jag har fått den utdelning jag hoppats på. Jag tycker att jag haft en bra sommar där jag kunnat träna på bra och kunnat jobba på de delar jag velat bli bättre på. Jag känner nu att det har gett resultat i början av säsongen så det känns bara bra egentligen, säger Frölundatalangen.

Theodor Niederbach har öppnat säsognen i ett rasande tempo. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

En sommar med fokus på att bli snabbare har gett resultat, inte bara på fysträningarna.

– Jag har fått ett speciellt program som varit inriktat på att bli snabbare och jag känner att jämfört med förra sommaren så har jag kunnat träna på bra på ett annat sätt. Då var det lite oklart vad jag kunde göra, men nu vet jag vad jag kan och gör allt egentligen, säger han.

Den 18-årige centern är nöjd med sin egen prestation, men han är minst lika nöjd med den utveckling han tycks se sitt lag göra.

Efter 17 spelade matcher är Frölunda tvåa i tabellen, på samma poäng som serieledande Linköping som däremot har spelat två matcher färre och har bättre målskillnad.

– Det känns som att vi som lag har tagit ganska stora kliv på ganska kort tid. Det har gått lite upp och ned men det känns på senaste veckan att vi tagit ett stort kliv som lag. Sedan kanske vi kommer få någon svacka under säsongen men förhoppningsvis kommer vi ihop som lag av avslutar fint här, säger han.

Vad är det du känner att ni utvecklat?

– Att spela som ett lag. Att vi gör jobbet för varandra, täcker skott och sådant, det där är vi tagit kliv framåt.

Frölundas J20-lag kryllar av lovande spelare.

Till den kommande veckans landslagsläger finns utöver Niederbach även backen Simon Edvinsson med i Juniorkronornas trupp. Och i Småkronornas trupp finns målvakten Viggo Andrén, backen Erik Fernhall samt forwardskvartetten Fabian Lysell, Liam Dower Nilsson, Noah Hasa och Ludwig Persson med.

– Nu har vi ganska många 03:or men det är duktiga spelare, som är med i landslagen så vi har ett bra lag. Vi kommer inte att förlora på att vi inte har skickligheten, utan det är att alla ska göra jobbet för varandra och att vi kommer ihop som ett lag, konstaterar Niederbach.

Theodor Niederbach och Fabian Lysell under en försäsongsmatch¨med SHL-laget i höstas. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Niederbach var först inte inställd på landslagsspel till veckan, även om chansen fanns då han var med som reserv, men efter att det ramlat in återbud fick han ett samtal tidigare i veckan från förbundskaptenen Tomas Montén om att han skulle med till Malmö för tre matcher mot Finland.

I den truppen finns även Frölundas SHL-spelare Lucas Raymond och Karl Henriksson med, samt utlånade Gustav Berglund.

– Det blir kul. Jag har ju inte varit med något med U20 och nu blir det ju lite speciellt med hur situationen är i samhället. Det kommer bli lärorikt och man vill göra det så bra som möjligt så kanske man kan stärka sina aktier till att kunna vara med i ett potentiellt JVM längre fram, säger han.

Framfarten i J20-laget har även lett till att Niederbach fått känna på hetluften i SHL.

Redan under försäsongen var han uppe i seniorlaget för både träningar och matcher, och under hösten har det blivit fyra matcher i SHL, där det i torsdags blev drygt två och en halv minuts istid mot Örebro.

– Det har varit både lärorikt och väldigt kul. Det har inte blivit jättemånga byten men bara att få känna på miljön är lärorikt. Det är väldigt seriösa och duktiga spelare i A-laget så det är en miljö man lär sig väldigt mycket i, säger han och fortsätter:

– Roger (Rönnberg) säger att han är nöjd med det spel jag visat upp i J20 och de vill att jag ska få känna på spelet också och inte bara sitta på bänken under matcherna. De vill sätta in mig så mycket som det går så att jag får känna på spelet, det är det de vill att jag ska få känna på SHL och vilken nivå det är.

LÄS MER: NHL DRAFT 2020 – Theodor Niederbach: "Högklassig klubbteknik" 

För en knapp månad sedan ägde också NHL-draften rum.

Förutom att den skedde långt senare på året än vad som är brukligt sköttes allting dessutom online.

Det hindrade däremot inte Detroit från att fylla på organisationen med svenska talanger.

I första rundan tog man Lucas Raymond, från Frölunda. I andra rundan, som spelare 51 totalt, tingades Niederbach av klubben som i de två senaste drafterna tagit inte mindre än fyra spelare från Frölunda då man sommaren 2019 la beslag på både Elmer Söderblom och Gustav Berglund.

– Det är en väldigt anrik klubb som är känd för att ha haft många svenskar, vilket är ett gott tecken. Sedan är det bara kul att det är många Frölundaiter där också. Jag är riktigt nöjd med Detroit, säger Niederbach.

Fotnot: I Juniorkronornas trupp fanns ursprungligen även Frölundas Elmer Söderblom med, men tvingades lämna återbud.

***

Gillade du artikeln? Värd en kaffe - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)