HockeyNews
PLUS

Garpenlöv och förbundsledningen om coronaröran runt Tre Kronor

(15995) Johan Garpenlöv/Olof Östblom
Johanna Lundberg/Bildbyrån

Publicerad: 26 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Ryssland kommer med ett J20-landslag till Karjalaturneringen. Tjeckien kan inte ta ut spelare från sin egen liga på grund av den omfattande smittspridningen i landet.

Samtidigt har Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv inte tvekat att ta ut ett ungt landslag med enbart SHL-spelare.

Coronapandemin sätter käppar i hjulet över hela hockey-Europa. Likväl kommer Karjalaturneringen i Finland att genomföras och det blir i en så kallad bubbla.


– Vi har haft betydligt fler möten med de övriga länderna inför den här turneringen än vad vi normalt sett har. Normalt sett vi vet hur det fungerar när vi spelare Euro Hockey Tour. Nu har vi haft en rad avstämningar. Vi har våra avtal mellan länderna. Finland har gjort ett jättebra jobb att ta fram ett system som vi ser är så smittsäkert som det kan vara, säger Olof Östblom, som är tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet.


Förbundskapten Johan Garpenlöv har inte tvekat över att ta ut en Tre Kronor-trupp och han presenterade namnen under en presskonferens i Stockholm på måndagen.


– Ingen tvekan från min sida. Jag är här som tränare för Tre Kronor. Jag gör det jobb jag ska göra fram till någon säger något annat, så det är inte min fråga, säger Garpenlöv lugnt.


LÄS MERFlera debutanter i Tre Kronor – här är truppen till Karjala


Olof Östblom medger att Karjalaturneringens vara eller inte vara 2020 har diskuterats.


– Vi har haft frågan uppe, men med det Finland har presenterat ser vi att vi har förutsättningar att genomföra turneringen med de förutsättningar som råder nu, säger han.


Ryssland meddelade förra veckan att de skickar sitt J20-landslag till Helsingfors och det blir dess förbundskapten Igor Larionov som leder laget.


– Det var en överraskning kan jag säga. Sedan för vi en dialog mellan oss Euro Hockey Tour-länder där vi har en överenskommelse att skicka våra bästa landslag. Den dialogen för vi internt i gruppen, säger Olof Östblom.


Förbundskapten Johan Garpenlöv med namnen i Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen 2020. Foto: Bildbyrån.


Ryssland har för vana att skicka ett B- eller C-betonat landslag med spelare från KHL till Finland. Men Östblom medger att det här greppet alltså överraskade honom. Johan Garpenlöv väljer att inte ha någon åsikt i frågan.


– Jag är tränare för Sverige och jag tar ut min trupp. Vad de gör är inte min fråga. Jag gissar att det pågår ett arbete från de andra länderna för respekt för turneringen, men jag kan inte svara på vad som pågår. Den frågan får du ställa till Olof (Östblom), säger Garpenlöv.


Tjeckien har stängt ner sin liga på grund av den snabba smittspridningen i landet och kan inte plocka spelare till Karjalaturneringen annat än från andra ligor och möjligtvis kompletterat med juniorspelare.


I förra veckan sa Luleås assisterande general manager Ulf Engman att han helst ser att Karjalaturneringen inte spelas.


LÄS MERLuleåchefen hoppas att Karjalaturneringen ställs in: "Känns så där"


– Vi har stämt av och har haft en löpande kontakt med SHL och Johan (Hemlin, sportchefen) och med Abbe (Törsleff) som är säkerhetsansvarig för svensk ishockey och vi ser att vi har ett säkert system, säger Östblom.


Tre Kronor samlas på måndag förmiddag den 2 november på Arlanda för att flyga till Helsingfors där turneringen inleds med mötet med Tjeckien den 5 november.


– Vi kommer att testa alla nu innan när vi samlas på Arlanda. Vi flyger charter över. Och sedan testar vi alla när vi kommer till Finland. När vi får provsvaren är då vi på allvar kan gå in i bubblan. Då är de testade två gånger.


När ska ni få provsvaren?


– Vi kommer att få svar innan måndag på första testet. Vi kommer vi att ha svar på lördagen eller söndagen. När vi kommer över till Finland och testas där kommer vi att få svar tre till sex timmar efter det att vi har landat.


Och hur går det till med testerna för spelarna innan de återvänder till sina SHL-klubbar?


– Vi kommer att testa dem på vägen hem och se till så att alla får sina provsvar på måndagen. Vi kommer att testa dem på söndagen när vi kommer hem till Sverige och ser till så att de testerna blir kontrollerade direkt på måndag morgon. Det som kan vara aktuellt är om man tränar på måndag förmiddag är att vi kanske inte tar in den spelaren i truppen, men efter det så ska de ha ett provsvar levererat.


SHL-lagen testar bara sina spelare då de har symptom. Men Djurgården meddelade att fyra av de fem spelare som blivit smittade inte hade märkt några symptom.


Linköping berättade på måndagen att 24 spelare i och runt A-laget hade blivit smittade av covid-19.


Varför testar man inte oftare spelarna i SHL?


– Det finns väldigt duktiga medicinska team ute i lagen. Det är hög belastning på testningen ändå ute i samhället. Jag har stort förtroende och vet att de medicinska teamen gör ett jättebra jobb och de har mycket dialog med varandra där de delar erfarenhet och kunskap. Det känns tryggt för mig. Det är väldigt många professionella människor som jobbar med våra SHL- och hockeyallsvenska lag, säger Olof Östblom.


Men några garantier för smittfritt går inte att ge.


– Garantera tror jag aldrig att vi kommer kunna göra. Överallt i samhället har vi smittspridning. Däremot jobbar vi väldigt tätt med alla våra ligor SDHL, Hockeyallsvenskan, SHL och Hockeyettan, de som har ligaorganisationer där vi en eller två gånger i veckan har möten och stämmer av. Tittar vad vi ska göra och har ett system hur vi ska hantera inställda matcher.

– Vi har också ett system om vi framåt måste titta på större beslut än så. Vi jobbar via vårt tävlingsutskott, elitkommittéerna för damer och herrar och tar fram förslag. Vi har ett verkställande utskott som en förlängning av Svenska ishockeyförbundets styrelse som kan ta beslut i tävlingsärenden. Det känns bra.


Den senaste tiden har det blossat upp en debatt om att SHL kan behöva stänga ligan för nedflyttning till följd av coronapandemin och de negativa effekterna på ekonomin för klubbarna.


Har det kommit något förslag från SHL om att stänga ligan neråt?


– Det har det inte gjort. Som sagt, jag och Johan (Hemlin) har nästan daglig kontakt. Vi diskuterar massvis av olika scenarion, det ska vi säga, men det är också en ny situation för hela idrotten, för hela samhället och vi måste diskutera scenarion. Men just nu har det inte kommit något konkret där, säger Olof Östblom.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)