HockeyNews
PLUS

Flera debutanter i Tre Kronor – här är truppen till Karjala

(12455) Johan Garpenlöv/Tre Kronor-Tjeckien
Bildbyrån

Publicerad: 26 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Mellan den 5 och 8 november spelar Tre Kronor Karjalaturneringen i Finland.

I dag presenterade förbundskapten Johan Garpenlöv sin trupp – som bland annat innehåller sju debutanter.

Här kommenterar han truppen spelare för spelare.

Trots den pågående coronapandemin kommer Karjalaturneringen att spelas i början av november. 

Ryssland kommer med ett juniorlandslag och Sveriges trupp består enbart av spelare från SHL, undantaget Timrås Jonathan Dahlén. Det beror på att coronapandemin gör det svårt att ta in spelare från utländska ligor på grund av resandet.

LÄS MER: Tre Kronor-ledningen planerar för ett VM helt utan NHL-spelare 

Förbundskapten Johan Garpenlöv presenterade under måndagen truppen – som innehåller flertalet debutanter. Här kommenterar han sina uttagna spelare:

Målvakter:
Samuel Ersson, Brynäs IF


– Med tanke på den start han har haft i år är det svårt att gå förbi honom. En ung lovande målvakt som verkligen stuckit ut för Brynäs den här säsongen. Ett bra tillfälle för honom att visa upp sig.


Niklas Rubin, Frölunda HC

– Han har haft en jättebra säsong så här långt, i ett jättebra lag. Han har sänt bra signaler och det ska bli spännande att se vad han klarar av på den här nivån.


Backar:
Mattias Norlinder, Frölunda HC

– Han har gjort det fantastiskt bra så här långt. Jag var nere och såg JVM i Tjeckien och han växte in i det och utvecklades under turneringen. I Frölunda har han tagit jättekliv. Utvecklingen som backarna har i Sverige är något speciellt. Han är en av dem som får ta till sig den här nivån.


Niklas Hansson, Rögle BK

– Han var med oss förra året och jag gillar det han visade upp då. Lugn och trygg. Han kunde ta sin nivå från Rögle upp till vår nivå. Han är väldigt användbar för oss både i det defensiva spelet och det offensiva spelet. Väldigt puckskicklig och sätter igång spelet nerifrån. Han har inte så många landskamper, men har varit runt i världen och spelat på många nivåer, så han har erfarenhet.


Nils Lundkvist, Luleå HF

– Han spelade JVM och var väldigt bra innan han kom in och var med och spelade Beijer Hockey Games. Han kom in och gjorde ett jättebra jobb tycker vi. Han är skicklig offensivt och har spets i det offensiva spelet utan att tappa i det defensiva spelet. Väldigt passningssäker. Honom vill vi ha med den här säsongen så mycket det bara går. Tycker att han har börjat säsongen uppe i Luleå bra också.


Arvid Lundberg, Skellefteå AIK

– En mer defensiv tvåvägsback. Jag tycker att han utvecklar sitt offensiva spel hela tiden. VI använder honom mycket i de defensiva situationerna och känner oss trygga med honom.


Jesper Sellgren, Frölunda HC

– Ung och lovande, väldigt skridskoskicklig. Jag tycker att han har tagit ett kliv till i Frölunda framför allt i sitt offensiva spel. Han följer med i anfallen på ett helt annat sätt. Han håller på att bli en bra mycket bättre offensiv spelare. Stegen han har tagit så här långt lovar gott.


Adam Ollas-Mattsson, IF Malmö Redhawks

– En Stockholmskille som har varit runt lite i världen. En mer defensivt inriktad stor pjäs. Han får stopp i spelet och är väldigt bra utan puck. Han har en förmåga att sätta igång spelet med en bra förstapass. Han kommer in som debutant och ska visa att han håller på vår nivå.


Joel Persson, Växjö Lakers HC

– Förra året var han i AHL och NHL och spelade. Han kommer tillbaka till svensk hockey och jag tycker han är på god väg tillbaka till sin nivå. Igen en väldigt spelskicklig spelare som vi har nytta av i det offensiva men också att sätta igång spelet. Jag tycker att han har utvecklat sitt defensiva spel och har blivit mycket bättre i spelet utan puck.


Forwards: 
Max Friberg, Frölunda HC

– Han var med oss i första turneringen förra året sedan kunde han inte vara med mer för Frölunda gick långt i Champions Hockey League. Vi gillar det vi såg av Max i första turneringen. Det är en lagspelare som alltid kommer till spel och vi använder honom mer i boxplay och för att stabilisera vårt försvarsspel. Han spelar med stort hjärta och är välkommen tillbaka in i vårt lag.


Lias Andersson, HV71 (Los Angeles Kings)

– Han är tillbaka i svensk hockey efter att ha blivit lite stukad i Rangers organisation. Jag tycker att han blev bättre och bättre förra året. I år har han fått möjlighet till en bra sommarträning och har en framträdande roll i HV. Den får han ta med sig in till oss. Han har varit med förut och jag vet vad han kan. Jag förväntar mig att han kommer in och driver det här laget framåt.


Gustav Rydahl, Färjestad BK

– Han passar i internationella hockeyn med sin fart och offervilja. Han är en spelare som man kanske vill ha mer till det defensiva men tycker att han är på rätt väg offensivt. Han har lite storlek som är bra på vår scen.


Jesper Frödén, Skellefteå AIK

– En liten late bloomer. Han har spelat i allsvenska lag och i Skellefteå har de gjort ett bra jobb med honom. En spetsspelare och det ska bli spännande att se om han kan ta sitt målskytteri till oss. Han är debutant och som de flesta som kommer upp på den här nivån kanske man inte kan förvänta sig att han ska dominera på den här nivån.


Pontus Holmberg, Växjö Lakers HC

– Han hade ett bra första år i Växjö. Det saknades något och han har lagt på sig några kilon och blivit starkare, mer seniormässig i sin kropp och sitt spel på isen. Han har tagit jättestora kliv tycker jag och är den i Växjö som har tagit störst kliv utvecklingsmässigt. En tvåvägscenter som både kan leverera framåt, men även spela bra defensivt. Väldigt stark med puck. Spännande spelare.


Michael Lindqvist, Färjestad BK

– En spetsspelare och målskytt som gör det bra hos oss. Nu hoppas jag att han kan ta ytterligare kliv och verkligen bli ett hot i varje byte på internationella nivån. Det har han möjlighet att göra. Han hade lite tufft förra året då han fick en allvarlig skada i slutet av säsongen. Han har kommit tillbaka starkt.


Linus Ölund, Brynäs IF

– Tillbaka i svensk hockey förra säsongen efter ett litet äventyr till AHL i Pittsburghs organisation. En tvåvägscenter. Väldigt förstående i spelet. Jag tycker att han har tagit jättekliv den här säsongen mot då han kom tillbaka. Han ser mycket rappare ut i åkningen och mer delaktig i spelet. Han gör sina medspelare mycket bättre tycker vi och har en klar roll hos oss. Mer åt det defensiva hållet, men även att han kan producera framåt.


Jonatan Berggren, Skellefteå AIK

– Han är väl den spelare offensivt sett som har gjort en jätteresa den här säsongen. Han har varit med i de flesta, om inte alla, landslag fram till Tre Kronor. Han har haft lite problem med skador under resans gång men är en otroligt skicklig spelare. Mer åt det spelskickliga och spelförståelsehållet än en målskytt, men en offensiv spelare som är med och deltar och producerar offensivt.


Emil Sylvegård, Malmö Redhawks

– Uttagen igen. En spelare som passar bättre i den internationella hockeyn, tycker vi. Hans fysiska del, hans storlek, hans kraft, han styrka vid puck, men även den här respekten vid motståndaren. Han står upp för sina lagkamrater, finns där. En lagspelare ut i fingertopparna, tycker vi. Han har gjort det bra i den rollen och det är skönt att ha honom med i vårt lag igen.


Jonathan Dahlén, Timrå IK

– En spelare som spelar i allsvenskan. Han hade en spikrak karriär, åkte över till NHL och försökte ta en plats. Det gick inte riktigt och han kom tillbaka lite stukad. Han har fått bygga upp sig själv både på isen men även fysiskt sett. Han hade en fantastisk säsong förra året. Så här långt den här säsongen har han verkligen visat att han levererar offensivt sätt, men jag tycker att man ser att han är starkare fysiskt sett och deltar i högre grad i det defensiva spelet och blir bättre där. Nu är det dags för Jonathan att ta steget upp och visa att han håller i Tre Kronor. Det tror jag han klarar galant.


Anton Wedin, HV71

– Han har varit över i Chicagos organisation och har fått erfarenhet av det spelet där borta. Han har kommit tillbaka och har fortfarande sin fart, sin skicklighet offensivt sett, men jag tycker att han har blivit starkare i spelet fysiskt sett. Starkare på klubban, i närkamperna och har lättare att ta pucken in på mål. Av det jag har sett så här långt tycker jag att vi har en bättre spelare här nu än när han åkte.


Leon Bristedt, Rögle BK

– Han var med förra året. Skicklig, intensiv och användbar för oss i många olika situationer. Han är en bidragande orsak till Rögles fina start. Leon är en spelare som bidrar med mycket energi till oss i laget med sitt sätt att spela. Den typen av spelare är alltid värdefulla för laget.


Jacob Nilsson, Färjestad BK

– Han åkte också över till Chicagos organisation och har fått erfarenhet av det spelet där borta. Han har kommit tillbaka och håller på att jobba sig in i vårt spel här hemma. De senaste matcherna har han kommit upp i den nivå som jag förväntar mig att han ska hålla. Väldigt intressant center som klarar av att spela på båda sidor om pucken. Spelskicklig, stark i närkamperna och vi kan använda honom i många olika situationer.


Daniel Zaar, Rögle BK

– Han har varit med och gjort det bra hos oss. Han är en spetsspelare offensivt sett. En målskytt som jag tycker också har tagit de fysiska stegen. Många av de här spelarna har haft skickligheten offensivt sett, de har gjort sina mål. Men när det blir trångt och tight har man kanske inte riktigt hanterat de situationerna. Daniel har byggt på sig fysiskt sett men vågar även sticka in näsan i de situationerna och nu får han chansen att visa det igen.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)