HockeyNews
PLUS

Niklas Persson om coronaläget i LHC: ”Det har ramlat in någon mer”

(15919) lhc-corona
Bildbyrån

Publicerad: 22 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Linköping har tvingats pausa den dagliga verksamheten med anledning av att några i laget smittats av covid-19.
Hittills har två av lagets matcher skjutits upp – men i nuläget finns det inga planer på att flytta fler matcher. 

– Vi hoppas att vi har fått smittan att stanna nu och att det börjar se bättre ut, säger Linköpings GM Niklas Persson till HockeyNews.se

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


I kväll skulle Linköping välkomnat Oskarshamn till Saab arena. Men så blir inte fallet. 

Under tisdagen meddelade klubben att ett antal spelare och ledare uppvisat symptom på coronaviruset och några av dessa har visat positivt för covid-19.


När HockeyNews.se når Linköpings general manager Niklas Persson under torsdagen vill han inte kommentera exakt hur många fall det rör sig om. 


– Det är ett antal personer som är testade och det är fortfarande så att alla inte fått svar. Vi väntar in svaren på en del och under tiden vi inte vet allt så kommenterar vi inte mer än det. 


Svenska Ishockeyförbundets riktlinjer gör gällande att minst fem fall ska ha bekräftats för att tävlingsledningen ska ta beslut om en match ska skjutas upp. Det bör innebära att Linköping i nuläget har fler än fem sjuka. 


–  Du får dra dina egna slutsatser, säger han med ett skratt. Vi har testat ett par, jag vet inte exakt hur många det är. Det har ramlat in någon mer här på morgonen som testat sig. Det tar sin lilla tid att gå igenom alla och som jag sa så väntar vi in svar på vissa. Men det är klart att det är som du säger. 


Vet ni när ni blev smittade?


– Vi har inte en aning om det än så länge. Egentligen är det en fråga du ska ta med det medicinska teamet, de vet mer än jag kring var och när man kan smittas. Det är klart att man har en viss kunskap själv, men i och med att det hållit på några dagar och ramlat in nya som var friska från början så har de troligtvis blivit smittade lite senare. 


– Vi var lediga några dagar och vissa spelare som känt sig sjuka trodde kanske bara det var en vanlig förkylning, så de testade sig kanske inte direkt. Vi vet inte exakt när, var eller hur de smittats. Vi vet heller inte exakt när den första, andra och tredje kände sina symptom. 


Under onsdagen redovisade även Djurgården sitt första fall. Vad tror du, kommer vi ens ha hockey om några veckor?


– Det är såna frågor jag inte ska kommentera. Men ja, jag tror definitivt vi kommer genomföra den här säsongen. Jag tycker att grabbarna och alla runtomkring sköter det bra, vi följer alla de direktiv och riktlinjer som är uppsatta. Det som är viktigt nu när det kommit in i ligan är att vi isolerar de som är sjuka och fortsätter att följa riktlinjerna. Det gäller att stänga ner smittspridningen så fort vi bara kan. Det är därför vi nu flyttar fram matcher. 


Så här långt har Linköping skjutit upp två matcher tillsvidare, torsdagens match mot Oskarshamn samt matchen mot HV71 på lördag. I nuläget finns det inga planer på att flytta fler matcher, men om fler blir sjuka kan det bli aktuellt. 


– Vi väntar på svar på en del personer och innan vi fått dem så finns det ingen anledning att flytta fram fler matcher. Vi hoppas att vi har fått smittan att stanna nu och att det börjar se bättre ut. Sen när vi vet allt, då tas de här besluten som du pratar om. 


Har ni kunnat genomföra någon daglig verksamhet med de som inte är sjuka, eller ni har stängt ner helt?


– Nej, nu har vi stängt ner för att få kontroll på situationen. Grabbarna känner efter lite extra och testar sig tills vi fått allt under kontroll. Vi avvaktar utfallet av de testerna som nu gjorts och tar därefter ett beslut om när vi kan återuppta verksamheten. Vi träffas inte, utan vi håller oss hemma och isolerade. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)