HockeyNews
PLUS

Hur nöjd är Sam Hallam? Växjöcoachen om sitt lags start på säsongen

(15915) Sam Hallam/Växjö Lakers
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 22 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Växjö har fördubblat sin poängskörd jämfört med förra hösten efter åtta matcher.

Defensivt har klubben haft en av sina bästa SHL-starter genom tiderna. Men hur nöjd är huvudcoachen Sam Hallam?

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Förra hösten vann Växjö två av de första åtta matcherna och hade då sex poäng.


I år har Växjö tolv poäng efter lika många matcher och är med på topp sex i SHL.


Och sett till antalet insläppta mål, 14, har Lakers fått en bättre start 2020 än vid guldsäsongen 2014/2015. Det är den tredje bästa starten defensivt i klubbens tio år unga SHL-historia.


– Jag har hunnit med ganska många säsongsinledningar och det vi kände tidigt här i år var väl att vi hade en bättre rörlighet och en bättre trygghet i vårt spel från start. Vi startade på en högre nivå, vilket har gjort att vi snabbare har kommit åt det håll vi vill. Vi har en lång väg kvar, säger Sam Hallam till HockeyNews.se.


– Sedan fanns det väl en revanschlusta och kanske även från vårt ledarhåll att vi hade synat vissa saker mer noggrant och hade en större tydlighet när vi gick in.


Växjö slutade tia i SHL förra säsongen och sedan dess har sportchefen Henrik Evertsson byggt om laget en hel del. Erik Källgren har getts chansen att bli ny målvaktsetta med erfarne Viktor Fasth som komplement.


– Vi har haft ett fantastiskt målvaktsspel från båda våra målvakter. Vi har haft mycket bättre boxplay vilket också gjort att vi har kommit igenom matcher med poäng istället för förlust, säger Sam Hallam.


Stängt var det här! Växjös målvaktsspel har varit bra i höst och Erik Källgren får beröm. Foto: Bildbyrån.


Växjö har SHL:s tredje bästa boxplay (83,33 procent) och målvaktsparet Källgren och Fasth har den näst högsta räddningsprocenten (93,24). Fina siffror.


– Vi hymlar inte om det. Det är vår grund som vi kan luta oss tillbaka på, och vill kunna luta oss tillbaka på oavsett vilka vi möter hemma eller borta, säger Hallam lite stolt.


LÄS MERVäxjö tar ny sats mot SM-guld – sportchefen om drömduon


– Det är nånting som vi pratar om i princip dagligen för att hålla fokus på, men också nånting som vi har känt att vi har kunnat berömma väldigt mycket inne i omklädningsrummet för vi har gjort mycket väldigt bra där.


På backsidan har Joel Persson återvänt från Nordamerika och finländske Juuso Vainio har gett stabilitet i försvarsspelet. Och när Miika Koivisto blev skadad hämtades Teemu Eronen in, vilket också har fungerat väl.


– Helt okej, sedan är det en process när det kommer in en ny kille (Eronen) som inte har fått försäsongen och grunder och som ska direkt in i seriespel i princip. Men bra, fortsätter Hallam.


– Det är mer att helheten känns bättre, en lagdel som jag tycker att vi har skapat bättre balans i. Det ser vi också att att vi kommer ur situationer i egen zon på ett bättre sätt. Många backar har också spelat det hårda försvarsspelet som vi hade många backar som klarade av i fjol.


Växjö har också en del vapen som behöver fixas till. Powerplay har bara gett fyra mål på 29 försök (13,79 procent) och det är faktiskt sämst i SHL. Trots spelare som Joel Persson, Robert Rosén, Richard Gynge med flera.


– Det är definitivt en spelform vi kan förbättra oss i. Med små medel så kan helt plötsligt puckarna börja gå in. Det känns som ett bra sparkapital att ha, att försöka skruva på och förbättra, så länge vi håller oss där vi vill i fem mot fem och i vårt boxplay så har vi möjlighet att vinna jämna matcher i alla fall, säger Växjöcoachen Sam Hallam.


Och tillägger:


– Skulle vi få till powerplay så ser vi bättre ut över tid.


LÄS MER”Ett lag kan åka på en förkylning så har du fem gubbar borta"


Växjö har ett frågetecken för den finländske backbjässen Ilari Melart inför torsdagens möte med Malmö. Så är det i förkylnings- och coronatider.


– Nu har han inte tränat på två dagar på grund av det medicinska protokollet, så där får vi se, säger Hallam.


– Det är inte konstigt eftersom det finns i hela samhället. Jag tycker att SHL och klubbarna har varit väldigt tydliga med vad som gäller och alla gör sitt yttersta, likväl som de flesta ändå gör, ändå ser vi att det finns en smittspridning. Huvudsaken är att när man upptäcker det gör man allt man kan för att stänga ner det och smittspåra och så går man vidare.


Växjö har haft en stark förstakedja i Gynge, Rosén och Emil Pettersson, men i 5–1-segern mot Brynäs hade Pettersson ersatts med Martin Lundberg och Emil Pettersson fick flytta till kedjan med Jack Drury och Jakob Forsbacka Karlsson.


Emil Pettersson har bytt kedja i Växjö och blev tvåmålsskytt i 5–1-segern mot Brynäs i lördags. Foto: Bildbyrån.


Ett lyckat drag. Emil Pettersson blev tvåmålsskytt, Drury hade tre assist och Forsbacka Karlsson gjorde sina två första poäng för säsongen.


– Det var väl nån match tidigare också, men det fanns väl flera anledningar. Dels står Martin Lundberg för nånting lite annat vid sidan av Richard och ”Robban” (Rosén). Han banar lite väg och tar lite fler kamper runt mål. Dels kunde vi ge Jacks (Drury) enhet en lite annan typ av spelare in där. Ett försök att balansera det lite, sånt man gör under större delen av säsongen. Vi försöker att hitta rätt inställningar för att få ut max av oss som lag. Det här är ett försök i det ledet så får vi se hur det slår ut. Hittills gillar jag mycket av det jag ser, säger Hallam.


Behåller ni kedjorna intakta mot Malmö?


– Då är det så i alla fall. Definitivt.


Ett annat stort ämne i Växjö är klassbacken Joel Perssons återskomst efter äventyret i Nordamerika. Spel- och passningsskicklige Persson är ännu mållös och har tre assist.


Förväntningarna på Joel Persson är högre än så, men Sam Hallam svarar klokt och lite beskyddande på frågor om nummer 94 i Växjö.


– Det är fantastiskt att ha Joel tillbaka i laget. En fantastiskt hängiven kille, en härlig personlighet att ha runt omkring sig och dessutom är han en väldigt skicklig hockeyspelare vilket gör det hela bra, säger Hallam.


Joel Persson väntar på sitt första SHL-mål den här säsongen. Foto: Bildbyrån.


– Jag tycker att vi fortfarande ser att det finns saker att slipa på i spelet. Jag tror Joel också definitivt att när vi får lite utdelning i powerplay känner ännu större trygghet och självförtroende som smittar av sig i fem mot fem-spelet. Just nu tycker jag att Joel är bra, men jag vet också att det finns en nivå till. Jag ser inte någon stress och jag ser också att han jobbar jäkligt noggrant för att göra rätt för sig.


Hallam igen:


– Han tar initiativ och försöker driva spelet på det sätt vi vill att han ska göra, och han själv vill att han ska göra. Jag tycker att han jobbar helt rätt och jag tror att det handlar om att få lite utdelning i powerplay och att det kan smitta av sig att känner ett ännu större självförtroende och att han vågar göra ännu mer saker i rätt lägen.


Med detta sagt av Sam Hallam.


Det känns som ni har skapat er arbetsro, eller?


– Jaa, joo, absolut, men samtidigt, det här är en daglig kamp att hålla det på plats. Det var ganska nyligen som jag tycker att vi gör två, eller en och en halv ganska dåliga insatser mot Skellefteå hemma och Frölunda borta. Där vi inte hade vårt försvarsspel och inte vår rörelse eller vårt positionsspel på den nivån. Det där är nånting vi tillsammans jobbar med och pratar om dagligen. Det går inte att luta sig tillbaka och tro att det här kör av sig själv.


– Men laget har köpt in bra från start och vi har hållit en relativt jämn och bra nivå på försäsongen och in i starten av SHL och så föll vi ifrån lite under några dagar. Jag tycker att vi kom tillbaka mycket i lördags mot Brynäs, men nu är det Malmö och då ska vi göra det bra igen.


Växjö är det enda lag så här långt som har lyckats nolla Leksands superkedja med Peter Cehlarik, Marek Hrivik och Carter Camper – som på nio matcher gjort 44 poäng.


Men mot Växjö blev det 2–0 i baken för leksingarna.


– Ja, fast alltså jag kan inte säga att vi gjorde nåt speciellt mot dem. Jag tror att det var hur vi agerade som lag i den matchen. Jag såg delar av deras match (mot Djurgården) och det är tre väldigt väldigt bra spelare och du behöver ge dem väldigt lite för att de ska utnyttja det. Det vi gjorde som lag där var bra, men sedan finns det faktiskt kvällar då pucken går stolpe ut även för dem.


Växjö har sparkapital också i den skadade finländske landslagsbacken Miika Koivisto. Han har inte spelat än och missar hela hösten i SHL.


– Vi har sagt runt jul ungefär. Han rehabar på och kämpar på på egen hand. Sedan sitter han i soffan och snackar lite med grabbarna. Han är med runt omkring oss och hittills rullar det på bra. Fysioteamet är nöjt med hans framsteg, så vi hoppas att ha honom i matchspel runt jul, säger Sam Hallam.


Fakta/Växjös antal insläppta mål i snitt efter åtta matcher i SHL, säsong för säsong


2018/2019: 1,38

2017/2018: 1,63

2020/2021: 1,75

2014/2015: 1,88 (Cristopher Nihlstorp, Stefan Stéen)

2011/2012: 2,25

2013/2014: 2,50

2016/2017: 2,63

2012/2013: 3,00

2019/2020: 3,25

2015/2016: 3,63


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)