HockeyNews
PLUS

Tävlingschefen om TV-pucksbeslutet: "Extremt svår uppgift"

(15838) Olof Östblom-TV pucken
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 16 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Det blir ett TV-pucksslutspel i år, det trots att coronapandemin gjort att kvalspelen ställts in.
Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom berättar om hur man kommit fram till årets upplägg, där lagen tagits ut på historiska resultat.
– Jag har jättestor respekt för att det är många som är besvikna, framförallt bland spelare som inte ges möjligheten och det tycker vi är jättetråkigt för det här är något vi vill erbjuda alla distrikt och så många spelare som möjligt i Hockeysverige, säger han till HockeyNews.se.

I slutet av september stod det klart att kvalspelet till årets TV-puck ställts in på grund av coronapandemin.

Hockeyförbundet meddelade då att arbetet för att, om möjligt, hitta ett sätt att genomföra slutspelet i Umeå på ett smittsäkert sätt.

Och tidigare i veckan kom också ett besked om at slutspelet blir av månadsskiftet oktober-november.

– I korthet var det först och främst att titta om vi på ett säkert sätt kan genomföra turneringen. Då har vi tagit fram en modell på hur man skulle kunna göra, där man kollat på allt från boende, mat och omklädningsrum och massvis med saker. Sedan presenterade vi det för myndigheterna, där vi i första hand har haft en dialog med Smittskydd i Västerbotten, men även med andra. De kom med vissa råd och positiv feedback, säger Olof Östblom och fortsätter:

– Det här är ett styrelsebeslut där regioner och distrikt finns representerade demokratiskt, det berör väldigt många i Hockeysverige.

LÄS MER: Klart: TV-puckens slutspel genomförs – här är lagen som spelar 

Engagemanget har varit stort och åsikterna många gällande TV-puckens avgörande.

– Det fanns alternativ att titta på, allt ifrån att inte spela alls till att försöka genomföra kvalspel. Det har varit en väldigt bredd på alternativ och jag har nog fått närmare 50 olika förslag på hur det skulle kunna göras, från olika delar av Sverige. Det har varit ett fantastiskt engagemang i frågan, säger Östblom och fortsätter:

– Det bästa sättet hade varit att kunna spela kvalspel och allting som vanligt, samtidigt måste vi komma ihåg att det är en pandemi som pågår och saker och ting är inte som vanligt, säger Östblom.

Spelplatsen blir alltså som planerat Umeå där slutspelet avgörs i A3 arena.

Många ville genomföra ett kvalspel, men under rådande världsläge är det många parametrar som måste vägas in i val av spelort.

– Det arrangemang som vi siktar på att genomföra i Umeå hade inte kunnat genomföras på många av kvalorterna och det handlar väldigt mycket om faciliteterna, antal omklädningsrum, möjlighet till boende. Vissa hade säkert kunnat klara av det men det hade känts konstigt att spela kval på vissa ställen men inte andra, säger Östblom.

Men utan ett genomfört kvalspel var en stor fråga vilka lag som ska göra upp i slutspelet och hur dessa lag skulle utses.

Beslutet blev att titta tillbaka på de tio senaste årens resultat och utifrån dessa ta ut de åtta lag på flick- respektive pojksidan som gjort bäst ifrån sig.

Under den tioårsperiod som man kollat på har de senaste tre årens resultat viktats tyngre än de sju tidigare åren.

– Det var en extremt svår uppgift. Hur ska vi få fram lag? Hur ska det vara lika för alla? Vissa regioner har spelat sina cuper och det har varit olika i hur det sett ut över landet, samtidigt som vi har den historiska datan. Sedan vill vi inte bryta in i föreningarna mer. Seriespelet har dragit igång och föreningarna har sin verksamhet, säger Olof Östblom.

LÄS MER: Med bara en vecka kvar – TV-pucken ställs in 

För många unga hockeyspelare är TV-pucken ett stort mål i karriären, att få vara med i den anrika turneringen.

För många spelare försvann den chansen denna höst, vilket lett till besvikelse på många håll och kanter.

Något Östblom har full förståelse för.

– Jag tycker att det varit väldigt svårt och jag har jättestor respekt för att det är många som är besvikna, framförallt bland spelare som inte ges möjligheten och det tycker vi är jättetråkigt för det här är något vi vill erbjuda alla distrikt och så många spelare som möjligt i hockeysverige. Och det är trist att vi inte kan avgöra det på sportsliga resultat för i år, säger han.

***

Gillade du artikeln? Värd en 50/50 lott - för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)