HockeyNews
PLUS

Berggren om Skellefteås generationsväxling och Detroits svenskplaner

(15717) Jonatan Berggren/Skellefteå
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 8 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

En generationsväxling kan vara på gång i Skellefteå AIK.

Mot Brynäs spelade sex spelare födda på 2000-talet och efter fyra matcher är det Detroit-draftade Jonatan Berggren, 20, som är ny poängkung.

– Jo, vi är ett ungt lag. Jag tycker vi har en bra blandning med Jocke (Lindström) och (Oscar) Möller som driver på träningarna och vi unga följer med, säger Berggren till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Det har visserligen bara gått fyra matcher in på SHL-säsongen, men något nytt är på väg att hända i Skellefteå AIK.


Anmärkningsvärt nog har Joakim Lindström ännu inte gjort någon poäng medan lagkaptenen Oscar Möller har en assist.


Istället är det forwarden Jonatan Berggren som är i topp i den interna poängligan och har gjort två mål och fem assist på de fyra matcherna.


– Jag har startat som jag avslutade förra säsongen. Men det är mest försvarsspelet jag skulle säga att jag har förbättrat, säger Berggren till HockeyNews.se.


Och vad är det du har förbättrat?


– Jag ligger inte och tjuvar hela tiden. (Tränaren Stefan) Klockare har varit på mig mycket om att jag måste tänka försvaret först. Anfallsspelet, det löser sig, säger 20-årige Berggren.


Tillsammans med kedjekamraterna Andreas Wingerli och Rickard Hugg hinner de ställa till med mycket oreda för motståndarna. När de ställer om och kontrar går det blixtsnabbt.


– När min lina är inne blir det inte så mycket bakåt, men vi skapar ändå mycket framåt. Det är väl det som är den största skillnaden, menar Jonatan Berggren.


Du har fått en bättre helhet i spelet?


– Ja, man blir en spelare som lagkamraterna kan lita på. I försvarszonen gör jag mitt. Anfallsspelet brukar oftast ordna sig.


Jonatan Berggren toppar den interna poängligan och ser fram emot Skellefteås match mot HV71. Foto: Bildbyrån.


Trots sin ungdom har Jonatan Berggren gått igenom flera tunga skadeperioder. Han råkade ut för ryggproblem 2018/2019 och missade junior-VM.


Förra säsongen hann han vara med på JVM och spelade hem ett brons, men den 11 januari tog Berggrens säsong slut och han tvingades till en axeloperation.


– Jag hade strul med axeln länge och till slut gick det inte, säger han kortfattat om den skadan.


– Nu är kroppen hel och fräsch och jag känner mig pigg. Just nu är det inget problem.


Och som mycket annat i livet kan motgångar fungera som en möjlighet att bli bättre på sikt.


– Jag tror det mer har hjälpt mig, att jag har fått bygga upp en styrka i gymmet som jag troligtvis inte hade gjort om jag varit hel och frisk. Det är så klart att det har varit tungt, men det har lett till att jag är i så bra fysisk form som jag är nu.


Skellefteå har varit en av landets ledande SHL-klubbar under 2010-talet med två SM-guld, fyra seriesegrar, sju finaler och som talangleverantör åt en rad NHL-klubbar.


2020 års säsong har bara just startat och redan har sju spelare födda på 2000-talet spelat SHL-hockey med Skellefteå.


– Jo, vi är ett ungt lag. Jag tycker vi har en bra blandning med Jocke (Lindström) och (Oscar) Möller som driver på träningarna och vi unga följer med.


Lindström och Möller har vunnit många titlar både individuellt och med de lag de har representerat.


– Man har ju kollat på dem ända sedan man kom upp hit. Men de är ju en del av laget så det är ingen större skillnad, men så klart om man kollar vad exempelvis Jocke gör i anfallszonen, han är ruggigt skicklig. De är ganska proffsiga utanför och vet vad som krävs så det är bara positivt att ha dem.


Att duon bara har gjort en poäng på fyra matcher förvånar många.


– Det är väl bra att någon annan gör poäng också så vi får lite självförtroende, hehe. Nej, men de kommer att leverera. Det är jag säker på. De skapar ju så mycket. Ibland vill pucken inte in. Det blir en ketchupeffekt när de väl får in en puck, säger Jonatan Berggren.


Oscar Möller och Joakim Lindström har ännu inte fått igång poängproduktionen för Skellefteå. Foto: Bildbyrån.


Hans kedja med Andreas Wingerli och Rickard Hugg har fått ihop tolv poäng även om Hugg är utan poäng hittills.


– Vi känner varandra utan och innan och vi har roligt både utanför isen och på isen. Det har funkat jättebra. Vi skämtar med varandra mycket och det är väl jag som är den som drar mest skämt. Wingerli (23 år) börjar bli lite till åren, så han börjar bli lite grå. Jag försöker hålla i ungdomen i honom lite, säger Berggren glatt.


Så här I drafttider berättar han gärna om sin relation till Detroit Red Wings som valde honom i andrarundan 2018. 


– Vi har en bra relation skulle jag säga. De är inte för på och vill lägga sig i. De vet att Skellefteå kan sin grej och att jag ska fokusera på Skellefteå. De ringer då och då och frågar hur jag mår som person mest.


– Nu är det (Niklas) Kronwall. Det är nytt för den här sommaren. Jag trodde inte att han skulle vara så skön som han var. Han ser lite benhård ut på bilder, men är ruggigt go, säger Berggren om Kronwall som vunnit Stanley Cup, OS-, VM- och SM-guld genom sin kompromisslösa inställning och skicklighet som back.


Jonatan Berggren var med och knep ett JVM-brons i januari 2020. Foto: Bildbyrån.


Och natten till onsdagen svensk tid blev Frölundaforwarden Lucas Raymond det här årets förstaval i NHL-draften för Detroit.


– Det är bara positivt. Han är grymt skicklig och ruggigt go utanför. Det är ett bra val.


LÄS MERHockeyNews.se träffar Lucas Raymond: "Det här kommer jag aldrig glömma"


Nu är det många svenska talanger som ingår i Detroits talangpool.


– Det är en liten rebuild (ombyggnad) i Detroit och det är väl det bästa laget att vara i nu som ung. Man kommer att få chansen och då gäller det att ta den. Vi har många bra ”prospects”.


– De flesta vet hur bra Skellefteå har varit och hur många talanger de hjälper. Det är klockrent här uppe.


Hur ser du på Skellefteås kapacitet den här SHL-säsongen?


– Som alltid här uppe så ska vi bli bättre och bättre för varje match och ska vinna sista matchen för säsongen. Det är det vi alltid har sagt och det kommer alltid att vara så.


Märker du någon skillnad på stan i Skellefteå när folk inte får gå på matcherna i Skellefteå Kraft arena?


– Nej, jag är fortfarande anonym. Det är mer om Jocke och de skulle gå på stan. Då kanske folk snackar. Jag får gå ganska fritt på stan, säger Jonatan Berggren.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)