HockeyNews
PLUS

Alexander Holtz slog till när Djurgården behövde honom som mest

(15643) Alexander Holtz/premiärskytt 2020
Bildbyrån/Mattias Ek/HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 2 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Djurgårdens offensiv höll på att gå i baklås. Men efter nästan fem mållösa perioder i början på SHL-säsongen bröt Alexander Holtz måltorkan mot Malmö och blev matchvinnare.

Efteråt hyllade han bland andra backen Tobias Ekberg som täckte ett skott med huvudet och fick föras till sjukhus med ambulans.

– Vi spelade verkligen för skölden. Han gör verkligen det framför allt, säger Holtz till HockeyNews.se.

ANNONS

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


ANNONS

Det blev 0–3 i SHL-premiären mot Frölunda på Hovet. Det var 0–0 hemma mot Malmö efter en period.


Och när det nästan var på väg mot en femte period utan mål, trots spel i fem mot tre i 38 sekunder, klev Djurgårdens stortalang Alexander Holtz fram och piskade in 1–0-pucken förbi Malmömålvakten Oscar Alsenfelt.

ANNONS


Det blev det matchvinnande målet i 3–0-segern.


ANNONS

– Skönt att få första målet för säsongen för laget och för mig själv också, säger Holtz till HockeyNews.se i spelarkorridoren på Hovet efter matchen.


Djurgårdens nye back från just Malmö, Tobias Ekberg, var den som tryckte sig in mot Malmömålet och öppnade vägen för Holtz mål.

ANNONS


– Exakt, det var väl lite tursamt. Men han sparkade fram den perfekt till mig så jag hade öppet mål och bara kunde raka in den, säger Holtz.


ANNONS


Den 18-årige jättetalangen som väntas bli vald tidigt i nästa veckas NHL-draft har fått chansen bredvid lagkaptenen Jacob Josefson och med barndomsvännen Wiliam Eklund, 17, i förstakedjan.


– Jag tycker att den funkar riktigt bra. Riktigt långa anfall, mycket snurr hela tiden, så vi skapar mycket farliga lägen där ute, säger Holtz.


– ”Josef” skulle jag säga är SHL:s bästa center. Han är bra över hela banan. Han gör mig och William bättre. Samma sak med ”Wille”, sjuk spelförståelse, har haft det sedan han var liten och vi har spelat tillsammans hela tiden. Jäkligt kul att spela med dem framför allt.


När William Eklund satte 3–0 i tom kasse med 2.31 kvar av matchen var det hans första SHL-mål i karriären.


– Det var kul! Jag och ”Wille” har hängt ihop sedan vi var små, så att spela i samma lina på den här nivån är jäkligt coolt och jäkligt kul också. Det är kul att se ens bästa polare göra sitt första mål, säger Holtz som precis som Josefson var inne på isen vid målet.



Alexander Holtz skänkte efter matchen en tanke till Tobias Ekberg som offrade sig hänsynslöst i matchen. Ekberg tog två tunga tacklingar från Malmöbjässarna Fredrik Händemark och Oliver Lauridsen redan i den första perioden. Han banade vägen för Holtz mål och i den tredje perioden täckte han skott och träffades olyckligt över örat.


Ekberg lämnade matchen och fördes senare till sjukhus för undersökning.


– Som jag sa, laginsatsen och vi spelade verkligen för skölden. Han gör verkligen det framför allt. Det är fler som går in och blockar skott. Tyvärr så träffar den olyckligt på huvudet på honom. Jag tycker att vi är många som verkligen vill vinna den här matchen. Hela laget, säger Alexander Holtz.


Djurgården har tippats långt ner i tabellen av många, så att vinna matcher mot lag som Malmö, som förväntas få det ännu tuffare under årets SHL-säsong, är nödvändigt. I synnerhet efter en klar 2–0-förlust mot Frölunda i premiären i söndags.


– Det är klart att det är sjukt viktigt. Att åka på en torsk första matchen är aldrig roligt, men att vi studsar tillbaka så här snabbt och gör en så pass bra insats tycker jag visar på en stark gruppmoral. Jag är väldigt taggad till nästa match (mot Rögle).


I mötet med Malmö fick hete forwarden Dick Axelsson matchstraff – under den första periodpausen.


– Jag blev lika förvånad som alla andra, haha. Jag såg bara när jag kom in på isen att vi hade en femminutare på tavlan och de hade en tvåa. Jag tror alla blev lika chockade när de klev ut på isen. Jag hörde eller såg ingenting, säger Holtz.


LÄS MERDick Axelsson fick matchstraff för snack – avstängd minst en match


Utan Axelsson på isen, han är avstängd i väntan på dom från disciplinnämnden, gjorde Djurgårdens unga spelare med Holtz i spetsen målen. Linus Andersson, 21, sköt 2–0 och så då Eklund, 17, det sista målet.


– Jag tycker att det är kul. Vi har ju många unga spelare i truppen. Jag tycker vi är många som har gjort det jäkligt bra på försäsongen och många som förtjänar sina platser i laget, så det är kul att framför allt vi gör mål, men det är många andra som gör en otroligt bra match också. Jag tycker det är en laginsats, säger Holtz, som gjorde nio mål på 35 SHL-matcher förra säsongen.


Han har förhoppningar på sig att bidra med ännu fler mål den här säsongen. Det går att hitta paralleller till Emil Bemström som var tonåring (19 år) vid sitt genombrott för två säsonger.


Bemström slog då till med ett mål redan i premiären mot Frölunda och kom upp i 23 mål, vilket gjorde honom till skyttekung i hela SHL. Det gav honom ett NHL-kontrakt med Columbus.


Holtz är betydligt mer påpassad av motståndarna och är ett år yngre än vad Bemström var vid sitt genombrott i SHL. Holtz säger sig inte känna någon press på sig att göra mål.


– Nej, det gör jag väl inte. Jag älskar att göra mål. Det är därför jag vill göra mål hela tiden och skjuter rätt mycket. Ingen press känner jag, men det är klart att jag vill göra fler mål, säger Alexander Holtz glatt.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln