Djurgården satsar på SHL:s yngsta förstakedja: "Kaptenen och de unga"


23 september 2020

STOCKHOLM. Djurgården har satt ihop SHL:s yngsta förstakedja till premiären mot regerande mästarna Frölunda.

Jacob Josefson är tillbaka efter skada och ska leda två stortalanger på var sin sida om sig.

– Spännande. Det känns kul. Lite erfaret med två ungtuppar. Vi börjar där. Kaptenen och de unga, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson till HockeyNews.se.


SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Förstakedjan i Djurgården blir något nytt för SHL-publiken.


Lagkaptenen Jacob Josefson, 29, som har genomgått en armbågsrenovering på försäsongen, får Alexander Holtz, 18, och William Eklund, 17, som kedjekamrater i söndagens hemmapremiär mot Frölunda på Hovet.


Medan andra lag har satsat stora pengar på erfarna toppspelare mitt under pågående coronakris går Stockholmsklubben sin egen väg. Josefson är förvisso välbetald, men Eklund och Holtz spelar på så kallade rookiekontrakt.


Efter en stark försäsong blir det William Eklund, som fyller 18 år i oktober, som kniper en plats bredvid Josefson och Holtz istället för Manuel Ågren.


Huvudtränaren Robert Ohlsson är inte rädd för att satsa på ungdomlig entusiasm och ger Eklund chansen från start.


– Jag har sagt det, nere i anfallszonen har han snabba fötter och är bra på att vrida och vända. Han är väldigt irrationell och svårfångad. Ju oftare han är där, desto bättre är det. Så har han ganska bra instick också, säger Ohlsson till HockeyNews.se.


När Jacob Josefson 2018 återvände till Djurgården efter åtta år i NHL bildade han en vass kedja ihop med Daniel Brodin och Jakob Lilja. Förra säsongen spelade han en hel del med Patrik Berglund och Manuel Ågren.


Nu är det två ”ungtuppar” som gäller.


– De är duktiga! Och de är roliga att spela med, så försöker jag haka på dem, säger Josefson till HockeyNews.se om Holtz och Eklund.


Vilka direktiv har du fått?


– Jag försöker spela mitt vanliga spel. De är väldigt kreativa och duktiga med pucken och har bra fart. Det är bara försöka så att de ska kunna släppa handbromsen och inte tänka så mycket utan bara spela sitt spel och ha det roligt och göra det de är bra på. Det är det vi kommer att behöva av dem. De kommer att behöva vara med och bidra.Jacob Josefson var själv 17 år när han gjorde sin första hela säsong i SHL (elitserien) med Djurgården och spelade då inledningsvis i en fjärdekedja ihop med de då 18-åriga Henrik Eriksson och Carl Gustafsson.


– Jag tror det var lite liknande situation, för vi var ett gäng unga också som kom upp samtidigt och nu har vi ett gäng unga här också. Det var ganska skönt som ung att ha sina polare, eller vad man ska säga, från juniorleden upp. Det är som en liten trygghet när man fick ta steget upp. Sedan kommer jag ihåg att alla var välkomnande och så. Vi hade en bra grupp då som nu, säger Jacob Josefson.


LÄS MERDjurgårdscoachen blev tvärilsk – men positiva tecken för Josefson


Både William Eklund och Alexander Holtz tränar extra efter ordinarie träning och sågs nöta avslut mot målvakten Mantas Armalis efter tisdagsträningen på Hovet.


Armalis fick på så sätt också svettas lite extra.


– De är väldigt duktiga. Vad ska man säga? Bägge är väldigt tekniska och de har bra skott bägge två, och skridskostarka också, säger Armalis till HockeyNews.se.


– Bara att hoppas att de får en miljö att utvecklas i och det tror jag. De kommer nog att få spela mycket och de är förtjänta av det också.


Mantas Armalis menar att Jacob Josefson är snudd på den perfekta mentorn för Eklund och Holtz.


– ”Josef” är en sjukt bra ledare både på och utanför isen. Han är en de som jobbar hårdast i laget hela tiden. Honom kan man räkna med varje kväll. Att de får se vad som krävs för att vara på den nivå som ”Josef” är tror jag är väldigt bra.Alexander Holtz väntas gå i förstarundan av NHL-draften i början av oktober och gjorde 16 poäng (9 mål, 7 assist) på 35 SHL-matcher redan förra säsongen. Han ser fram emot att få spela med Eklund i SHL.


– Det är kul. Jag och ”Wille” har spelat tillsammans i juniorerna nästan hela vägen upp och i TV-pucken och landslaget. Det känns bra att spela med sin bästa kompis, säger Holtz till HockeyNews.se.


– Och ”Josef” är nog en av SHL:s bästa spelare, så det känns riktigt bra.


Det var i måndags i premiärveckan som spelarna fick veta om Robert Ohlssons planer om den nya förstakedjan.


– Jättekul så klart. Både Alex och ”Josef” är toppspelare i den här ligan, så det blir jättekul, säger William Eklund till HockeyNews.se.


Eklund fick ihop två assist på sina första 20 SHL-matcher förra säsongen, men väntar fortfarande på sitt första SHL-mål. Kanske behöver han inte vänta alltför länge till. På söndag är det Djurgårdens tur att spela premiärmatch.


– Det kittlade lite i kroppen i lördags när man såg dem (Frölunda-HV71) lira. Det blir jättekul att få starta igång den här säsongen på söndag, säger William Eklund.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.