HockeyNews
PLUS

Här är SHL:s försäsongstabell – så har de 14 lagen skött sig

(15224) SHL-försäsongstabell sep 2020
Bildbyrån

Publicerad: 7 september 2020

FacebookXWhatsApp

Med mindre än två veckor kvar till SHL-premiären den 19 september bjuder vi idag på försäsongstabellen som den ser ut så här långt.

Den haltar svårt, en del SHL-lag har mött allsvenskt motstånd, så den är till för att tas med en nypa salt.

Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, tar oss igenom tabellen.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


1) HV71 6 5 0 1 20–13 15 (poängsnitt 2,5)


Kommentar: Förutom en plump borta mot Växjö (1–5) har det överlag sett skapligt ut. En bortavinst mot Örebro sticker ut liksom 7–2-vinsten hemma mot LHC där powerplay-spelet var strålande effektivt. Lias Andersson gjorde två mål och tre assist mot Linköping och unge backen Emil Andrae visade prov på sin offensiva begåvning.


LÄS MERTrion som sportchefen tror kommer att lyfta i HV71: "Modiga beslut"


2) Färjestad 5 3 1 1 15–11 10 (2,0)


Kommentar: FBK har spelat mot både Västerås och Mora och fått känna på allsvenskt motstånd. Under försäsongen har man välkomnat tillbaka Edmonton-lånet Joakim Nygård som ska förstärka laget fram till novemberuppehållet. Fortfarande väntar på skadade skyttekungen Michael Lindqvists comeback.


3) Luleå 3 2 0 1 10–6 6 (2,0)


Kommentar: Norrbottningarna har troligtvis bara en träningsmatch kvar och har inte så mycket tid att matcha ihop laget. Men den stora fördelen är att Luleå har få värvningar och tapp så de flesta känner varandra väl. Linus Klasen är tillbaka i Luleå och har fått mycket beröm av ledarstaben. Tekniken och speeden finns kvar. Det ser lovande ut.


4) Örebro 6 3 1 2 20–9 11 (1,8)


Kommentar: I första matchen mot VIK (0–2) hade Örebro ett juniorbetonat lag. I 10–1 krossen mot Djurgården lyckades man sedan med allt. Men om man balanserar ytterligheterna något ser man ett Örebro som ser väl sammansatt ut. Och då ska de båda backarna Nick Ebert och Kristian Näkyvä (i oktober) slussas in i laget. Mathias Bromé betyder massor med sin fina fart och det blir ett hål efter honom i laget i november då Detroit kallar.


Högerskytten Borna Rendulic är ett NHL-meriterat nyförvärv i Örebro. Foto: Bildbyrån.


5) Frölunda 5 3 0 2 23–20 9 (1,8)


Kommentar: Ingen Ryan Lasch, men inga problem med målproduktionen så här långt. Ändå kanske det är värvningen av forwarden Robin Alvarez som har överraskat mest under försäsongen. Istället för att vänta på att möjligen förstärka med Lasch eller en annan toppforward en bit in på SHL-säsongen slog Frölunda till nu och värvade Alvarez. Det är en bra spelare, men marknaden är full av bra – eller ännu bättre lirare.


6) Malmö 5 2 2 1 18–19 9 (1,8)


Kommentar: Slarv och brist på disciplin ledde till förluster mot Kristianstad och Frölunda. En del av hafset fanns kvar mot Leksand i Skoda Trophy, likväl blev det en 6–5-vinst. Och till slut vann MIF hela turneringen i Södertälje. Lånet Fredrik Händemark betonar att det är det hårda jobbet som kommer att vara avgörande för hur skåningarna kommer att lyckas i SHL. Ingen får tro något annat.


7) Skellefteå 3 1 1 1 7–8 5 (1,7)


Kommentar: Precis som Luleå så har Skellefteå glest med matcher på försäsongen. När Skellefteå har vunnit i träningsmatcherna så har det varit de mest erfarna spelarna med Joakim Lindström i spetsen som har burit laget. Om Skellefteå ska blanda sig i toppstriden behöver den unga generationen ta upp konkurrensen att vara bästa spelare i laget.

Förutsättningarna för det finns.


8) Växjö 5 2 1 2 15–11 8 (1,6)


Kommentar: Kedjan med Richard Gynge, Robert Rosén och Emil Pettersson har varit ett utropstecken. Nästan så att de överskuggar alla andra kedjor. Om Växjö ska lyfta sig efter två mindre starka säsonger behöver bredden komma igång.

Flera månader långa skador på backarna Miika Koivisto och Ilari Melart stör. Teemu Eronen ska råda bot på backbekymret är förhoppningen.


Emil Pettersson spelar i en vass ny Växjökedja ihop med Robert Rosén och Richard Gynge. Foto: Bildbyrån.


9) Oskarshamn 5 2 1 2 13–11 8 (1,6)


Kommentar: Nye huvudcoachen Martin Filander sätter sin prägel på laget och i samtliga fem matcher på försäsongen har det varit jämna matcher resultatmässigt. IKO är ett lag utan stjärnor och sammanhållningen blir enormt betydelsefull för smålänningarnas chanser att hänga kvar i SHL – med eller utan kval.


10) Brynäs 5 2 1 2 11–10 8 (1,6)


Kommentar: Prestationerna har varierat lite grann och visst finns det en hel del misstag som går att förklara med att det ännu är försäsong. Fotopererade lagkaptenen Anton Rödins frånvaro i september oroar en del med tanke på att han har haft strul med sina fötter det senaste året. Förhoppningen är att han ska kunna vara med i SHL-starten. Nye huvudtränaren Peter Andersson utnyttjar försäsongen till att testa en rad olika konstellationer i laget.


LÄS MERBerglund om uppbrottet från Djurgården och förväntningarna i Brynäs


11) Rögle 5 2 1 2 19–18 7 (1,4)


Kommentar: Försvarsarbetet har haft en del skönhetsfläckar som behöver tvättas bort. Det kan ta lite tid för spelarna att fylla igen de stora hål som trion Roman Will, Kodie Curran och Ted Brithén har lämnat efter sig. Lagkaptenen Mattias Sjögren behöver också lite tid på sig att komma igång efter skada och operation. Frågan är om sportchefen Chris Abbott kommer att lyfta in en center i sitt bygge. Det skulle nog behövas.


12) Linköping 4 1 1 2 10–13 5 (1,3)


Kommentar: LHC såg bra ut i segermatchen mot Djurgården (4–0), men eftersom det är många nya spelare, och dessutom tilltänkta toppspelare, kan det ta lite tid innan rollerna känns naturliga och alla vet vem som ska göra vad. Och när.

7–2-förlusten mot HV71 i helgen sved. Kanske allra mest för att boxplayspelet inte fungerade och för att spelarna inte slutade ta utvisningar. Då blev det ett ras.


LÄS MERFem raka förluster för Leksand – när börjar sviten svida?


13) Djurgården 6 2 1 3 12–21 7 (1,2)


Kommentar: Efter en genomklappning (1–10) borta mot Örebro har det successivt blivit bättre. Djurgården har saknat tongivande spelare och lagkaptenen Jacob Josefson är nyopererad och borta september ut. I Skoda Trophy i Södertälje har målvaktsparet Mantas Armalis och Niklas Svedberg spelat stabilt och högerskyttarna Linus Andersson, Niclas Bergfors och Alexander Holtz har visat klass.


Djurgårdsmålvakten Mantas Armalis kan inte hindra Malmös Ponthus Westerholm ifrån att skjuta Skoda Trophy till MIF. Foto: Bildbyrån.


14) Leksand 7 1 2 4 21–24 5 (0,7)


Kommentar: Efter fem raka uddamålsförluster kom första segern (mot Vita Hästen). Leksand kommer att ha en av SHL:s giftigaste kedjor i Carter Camper, Marek Hrivik och Peter Cehlarik. Trion har redan hittat en kemi och öser in mål och poäng.

Där har LIF något att luta sig emot. Frågetecknen hittills hittar man på försvars- och målvaktssidan. Defensiven behöver bli tajtare.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln