HockeyNews
PLUS

Berglund om uppbrottet från Djurgården och förväntningarna i Brynäs

(15205) Patrik Berglund/Brynäs vs DIF
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 6 september 2020

SÖDERTÄLJE. Patrik Berglund var Djurgårdens skyttekung i SHL och hade tänkt stanna.

Men istället blev det en flytt vidare till SHL-konkurrenten Brynäs.

– Jag ville inte sitta runt och vänta på nånting som kanske inte skulle hända alls, säger Berglund till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Inför förra säsongen var den hemvändande NHL-forwarden Patrik Berglund en av de mest omskrivna och uppskrivna SHL-värvningarna då han gjorde klart med Djurgården.


Berglund hade gett upp sin NHL-karriär och kom till Stockholmsklubben utan att ha spelat matcher på ett drygt halvår. Efter en del skade- och sjukdomsbekymmer inför säsongen kom han igång och slutade som Djurgårdens bäste målskytt med 17 gjorda mål.


Djurgården och sportchefen Joakim Eriksson hade som plan att förlänga kontraktet med spelare som Dick Axelsson, Patrik Berglund och Manuel Ågren. Men i mitten av april, då coronakrisen hade slagit till, insåg Eriksson att han skulle bli tvungen att prioritera spelare.


– Det är alltid en osäkerhetsfaktor om du har en spelare som är avtalslös. Då finns alltid en möjlighet att spelaren spelar för ett annat lag nästkommande år och skriver ett avtal med en annan klubb, sa Eriksson till HockeyNews.se.


LÄS MERDjurgården kan tvingas släppa toppspelare: "Miljoninvesteringar"


Manuel Ågren var den som först fick ett nytt kontrakt. Lite senare blev det klart att Axelsson skulle kunna vara kvar om han gick med på ett kontrakt som började den 1 september, vilket han gjorde.


Patrik Berglund däremot fick vänta. Djurgården, som fortfarande har en forwardsplats öppen i sin trupp, ville se mer tydligt hur coronakrisen skulle slå mot publik- och sponsorintäkter.


I början av juli hörde Brynäs sportchef Michael Sundlöv av sig till Berlund och sedan gick det relativt snabbt.


– Jag kom i kontakt med Brynäs och de var jätteintresserade och de ville ha mig. Jag tyckte att det lät skitbra så jag gick dit, säger Berglund till HockeyNews.se utan att vilja gå in på detaljer.


Dick Axelsson är kvar i Djurgården. Patrik Berglund har valt att flytta vidare till Brynäs. Foto: Bildbyrån.


Brynäs vädjade till sina fans att skjuta till pengar för både Patrik Berglund och Simon Bertilsson och det blev en enorm respons.


Den 15 juli presenterades han av Brynäs. Tidsfaktorn var till stor del avgörande för Berglund.


– Absolut. Absolut. Jag ville inte sitta runt och vänta på nånting som kanske inte skulle hända alls. Jag tog mitt beslut där.


Patrik Berglund har hunnit spela ett par träningsmatcher för sin nya klubb Brynäs och har testats i olika kedjekonstellationer. Brynäs tänkbara toppkedjor ser spännande ut på papperet.


– Jag väntar mig väldigt mycket. Jag tycker som du säger att laget ser jättebra ut. En bra core-grupp (stomme) med många bra unga spelare också och ett nytt tränarteam. Det är lite nytt för väldigt många i klubben just nu, men jag tycker att vi har haft en jättebra start och jag tycker att vi tränar bra och börjar verkligen få stäm. Det var en liten hick-up (mot Djurgården, förlust 0–3), men jag tycker absolut att vi börjar ta oss dit vi vill och har nånting på gång framöver.


Berglund har fått ett bra intryck av nye Brynäscoachen Peter Andersson.


– Jättebra och jättetydlig. Väldigt ärlig. Det jag har hunnit vara med om nu så har det varit jättebra.


Nye Brynästränaren Peter Andersson (t h). Foto: Bildbyrån.


– Jag tror att alla tränare är en egen individ med sitt sätt att coacha, med sitt sätt att prata till laget och hjälpa individen. Det är klart att alla tränare har sitt eget sätt att ta hand om gruppen.


Är det en omställning för dig att komma till Brynäs från Djurgården?


– Jag tycker inte att det har varit så jättestor omställning. Nu har jag varit hemma i två-två och ett halvt år och bott in mig i Sverige. Då tycker jag inte att det är så stor skillnad längre. Jag flyttar och det är boenden man får fixa. Annars kör man på som vanligt och försöker vara ett proffs och ta en dag i taget. Förbereda sig för det som komma skall.


Brynäs har testat en mäktig powerplayenhet med fem forwards. Mot Djurgården hade man Nicklas Danielsson på blålinjen och dessutom Berglund, Jaedon Descheneau, Emil Molin och Greg Scott. Men utan att få in pucken.


LÄS MERMed en sådan powerplaystyrka måste Brynäs kunna göra mål


– Ja, men det var mycket slarv. Jag vet till 110 procent att den kommer att bli livsfarlig. Jag tycker inte vi skapade tillräckligt, men det är nånting man får träna på. Under försäsongen lägger man mycket tid på andra systemsaker, så man har inte jobbat så mycket i powerplay än. Det kommer. Det kommer mer och mer framöver, säger Berglund, som har varit med om att både vinna och förlora mot Djurgården på försäsongen.


– Det är surt att förlora. Jag tycker ändå i andra och tredje har vi bud på att göra våra mål och även för att komma tillbaka och vända, tycker jag.


***


Riktigt bra? Värd en hamburgare – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS