HockeyNews
PLUS

Trion som sportchefen tror kommer att lyfta i HV71: "Modiga beslut"

(14734) Kokkonen/Alnefelt/Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 9 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

HV71 har värvat för att kunna vara med och slåss om SM-guldet våren 2021.

Sportchefen Johan Hult pekar här ut de tre spelare i laget som han tror kommer att utvecklas mest kommande säsong.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Inför varje ny hockeysäsong finns det stora förhoppningar i klubbarna på att spelarna utvecklas och blir bättre. Ju fler individer som lyfter sig jämfört med säsongen före, desto större chans till framgång och att vinna SM-guld.


HV71:s sportchef Johan Hult får här frågan vilka tre spelare som han tror kommer att ta störst kliv på karriärstegen under den säsong som är på väg att starta.


Hult väljer att ta ut en spelare i varje lagdel som han tror får en fin utveckling.


– Jag tror att Hugo (Alnefelt) kommer att ta ytterligare kliv, säger Hult till HockeyNews.se om den Tampa Bay-draftade målvakten som spelade 18 av 52 matcher från start under sin debutsäsong i SHL.


– Han blev, jag ska inte säga inkastad, men när det blev operation på Adam Åhman i fjol så fick han lite sent hoppa på tåget och veta att han skulle bli SHL-målvakt och hoppa på tåget. Han tog det jättebra, fortsätter Johan Hult.


19-årige Hugo Alnefelt ska fortsätta ta upp kampen med mer etablerade och erfarne Jonas Gunnarsson.


– Hugo är lugn och trygg och har växt på sig ytterligare med en sommar med bra träning. Han har fått spela ett visst antal matcher, inte bara gjort inhopp. Han har fått spela en tredjedel av matcherna och fått lägga ett mästerskap i J20-VM, som också är nyttigt rent erfarenhetsmässigt, att få komma ut och spela lite internationella matcher även om det är på juniornivå. Ett J20-VM är tufft med mycket matcher och väldigt väldigt bra spelare att möta.


19-årige Hugo Alnefelt spås få en bra andrasäsong i SHL. Foto: Bildbyrån.


På backsidan plockar Johan Hult ut Tre Kronor-meriterade Emil Johansson, 24.


– Jag tror att Emil Johansson kommer att växa en bit till, säger Hult om den Åsedafostrade backen som återvände till HV från Bostons farmarlag Providence efter två säsonger i Nordamerika.


– Vi vet att ofta när man kommer tillbaka och har varit borta i AHL så har man varit i en lite annan typ av hockey och lite beroende på vilket lag så har man fått vara med i ett mer eller mindre spelande lag. Emil har väl haft en roll där han har varit mindre spelande back borta i Nordamerika och den omställningen tar tid. Det sitter i allting, i skridskoåkning, fysik, kan leverera pucken. Det har varit en omställning för honom och han har accepterat att det tar lite tid.


Emil Johansson spelade i Tre Kronor förra säsongen och tros bli ännu bättre i HV71-tröjan i höst. Foto: Bildbyrån.


– Men där ser vi att det finns en positiv utveckling på honom.


Skridskoskicklige Emil Johansson spelade Channel One Cup med Tre Kronor i Moskva i december och hade assist till Daniel Zaars matchvinnande 4–2-mål i 4–3-segern mot Ryssland.


Johan Hult synar HV:s forwardsuppsättning och kommer fram till att rikta strålkastaren på ett av sina nyförvärv.


– Jag kan säga att jag är otroligt förtjust i Anton Wedin, men han har ju tagit bra kliv, så jag är väldigt nyfiken på Jesper Kokkonen. Jag tror att han kommer att överraska. Det finns någonting där, menar Hult som tidigt bestämde sig för att försöka sno åt sig den 27-årige stockholmaren som spelade division ett-hockey fram till 2018 för bland annat Vimmerby, Huddinge och Hammarby.


– Jag hade lika gärna kunnat säga Fredrik Forsberg, men vi vet hans (Kokkonens) styrka och han har haft en lite annorlunda resa.


Johan Hult medger att han har sett till så att HV71 har scoutat nyförvärvet ingående.


– Vi har sett honom en hel del. Jag sa någon gång att han påminner om Mattias Remstam (före detta HV71-forward). Han är ganska stor, fysisk, rör på sig bra och är duktig tekniskt. Han kan hitta på det lite oväntade från ingenstans. Jag tycker också att det är en duktig puckvinnare som kan spela i många roller. I BIK Karlskoga spelade han både fem mot fem, powerplay och boxplay och han spelade center och ytterforward. Hos oss är han absolut tänkt att gå som vinge, men han har gjort en intressant resa precis som Fredrik Forsberg har gjort, säger Hult som även värvat Forsberg från BIK Karlskoga inför den här säsongen.


LÄS MERSHL-klubben värvar ny målskytt från allsvenska klubben


– Han har tagit modiga beslut och sett till att inte ha för bråttom hela tiden. Se till att man kan hantera situationen där man är fullt ut först och sedan gå vidare. Spännande!


Hur kommer han att klara den fysiska omställningen till SHL?


– Jag tror absolut att han löser det. Sedan är det alltid en långsiktighet och det finns förbättringsområden hela tiden. Fysiskt tror jag att han klarar det. Men det krävs en långsiktighet i den fysiska planeringen för honom, att hela tiden bli bättre, starkare och snabbare, säger HV71:s sportchef Johan Hult.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)