HockeyNews
PLUS

Vad gör hockeyn om spelare blir sjuka i covid-19 under ligaspelet?

(15119) Olof Östblom/regelverk för covid-19
Bildbyrån

Publicerad: 31 augusti 2020

FacebookXWhatsApp

På måndagen blev det känt att en spelare i allsvenska BIK Karlskoga drabbats av coronaviruset.

Men vad händer om det skulle inträffa när SHL- och hockeysäsongen i landet är i full gång?

– Det ska väl beslutas innan serierna drar igång, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet, till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


I herrallsvenskan i fotboll insjuknade flera spelare i Helsingborgs IF i covid-19. Men likväl flyttades inte seriematchen mot Djurgården under söndagen.


I Hockeyallsvenskan berättade BIK Karlskoga på måndagen att en spelare i laget blivit sjuk av coronaviruset och att all aktivitet tillfälligt tar paus eftersom risken är stor att även fler spelare är, eller kan bli, smittade.


LÄS MERKarlskoga drabbade av Coronaviruset – stänger ned verksamheten tillfälligt


Ännu så länge är det bara försäsong för ishockeyn, men den 12 september börjar SDHL och den 19 september är det SHL-premiär.


Svenska ishockeyförbundet ser nu över problematiken för vad som ska gälla när ligaspelet är i full gång.


– Vi håller på att jobba med ett regelverk, men har inte kommit till något beslut än. Ytterst är det tävlingsnämnden som tar beslut i de här frågorna. Till exempel, vad blir konsekvenserna om man ställer in (och skjuter upp) en match, säger tävlingschefen Olof Östblom.


LÄS MERSka ett SHL-lag förlora matchen om spelare blir coronasjuka?


Det är mycket att tänka på för att ta medicinsk hänsyn och även få en så stor sportslig rättvisa som möjligt.


– Dels måste man ha medicinsk input i det här. Vad säger läkarna? Man får titta på hur det fungerar på arbetsplatser i övrigt. Dels har vi tittat på fotbollen, hur de har funderat. Men först och främst är det en medicinsk bedömning, menar Olof Östblom.


BIK Karlskoga har drabbats av coronasmittan under försäsäsongen. Arkivbild: Bildbyrån.


– Sedan väger man in vad det finns för riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och hur gör vi med det sportsliga? Hur länge kan vi vänta med matcher? Hur många kan vi ställa in (och skjuta upp)? Man kan hamna i väldigt svåra situationer om det blir många inställda matcher. Då kan det här bli väldigt svårt i ett sportsligt perspektiv.


Ett alternativ skulle då vara ett walk over-förfarande. Det lag som är friskt och kan spela döms som vinnare medan det lag med sjuka spelare blir förlorare.


– Kommer man in i ett slutspel blir det väldigt svårt att hinna spela ikapp matcher. I SHL spelar de varannan dag. Så det är en massa parametrar som måste vägas in i det här, säger Olof Östblom.


Det gemensamma regelverket ska gälla för SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och J20 nationellt.


– I förbundsserierna kommer det nog att vara samma i. Kommer man ner på regional nivå så påverkar de i ganska stor utsträckning hur deras verksamhet drivs. Vi har den uppdelningen.


Beslutet måste vara klart innan SDHL drar igång den 12 september.


***


Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)